Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česko čeká na nového velvyslance Ukrajiny: Blesk odhalil, který diplomat má nahradit Perebyjnise

Autor: Jakub Kopřiva - 
13. února 2024
13:10

Od srpna 2022 není v Česku ukrajinský velvyslanec. Teď to ale vypadá, že země zmítaná válkou bude mít v Praze zase svého zástupce. Podle zjištění Blesku by se mělo jednat o současného šéfa ambasády v Polsku Vasyla Zvaryče (47).

Že má do Prahy zamířit současný ukrajinský velvyslanec ve Varšavě, potvrdil Blesku zdroj z diplomatického prostředí.

Kyjev už měl také poslat žádost o agrément, tedy o souhlas, který musí udělit stát, v němž má velvyslanec působit. Blesk se proto na nové jméno ptal i v Černínském paláci.

„Standardně se noví velvyslanci oznamují až po udělení agrément, a to navíc vysílající zemí,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Zvaryč sbíral diplomatické zkušenosti jednak na ukrajinském rezortu zahraničí a také na ambasádách v Turecku i Spojených státech. Je ženatý a má dva syny a dceru.

Zatím posledním velvyslancem Ukrajiny v Praze byl Jevhen Perebyjnis(55), který v Česku působil od roku 2017 a strávil tu 5 let. V létě 2022 ale bylo oznámeno, že se vrací zpět do Kyjeva, kde nastoupil coby náměstek šéfa ukrajinské diplomacie Dmytra Kuleby (42).

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Video  Někdejší ukrajinský velvyslanec Perebyjnis v roce 2022 v Epicentru na Blesk.cz  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa