Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruský velvyslanec na koberečku: Lipavský nechal předvolat Zmejevského, vysvětloval smrt Navalného

Autor: Jakub Kopřiva, red, Karel Kopáč - 
21. února 2024
11:21

Do Černínského paláce musel na kobereček ruský velvyslanec v Praze Alexandr Zmejevskij (66). Toho nechal předvolat ministr zahraničí Jan Lipavský (38, Piráti). Zástupce Kremlu měl vysvětlit úmrtí lídra ruské opozice Alexeje Navalného (†47).

Velvyslanec dorazil k Černínskému paláci ve středu krátce před 11. hodinou. I když Zmejevského předvolal ministr Lipavský, šéf české diplomacie s velvyslancem nejednal. Zmejevskij jednal s náměstkem Eduardem Huliciusem (43). Schůzka trvala asi 10 minut.  Mohu potvrdit, že ministr Lipavský rozhodl o předvolání ruského velvyslance v souvislosti se smrtí Alexeje Navalného. Česko vyzvalo k vysvětlení okolností smrti a vysvětlení nevydání těla rodině zesnulého,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí rezortu zahraničí Daniel Drake.

Česko se tak přidává k dalším evropským zemím, které už si ruské velvyslance kvůli smrti Navalného předvolaly. Jde o Německo, Francii, Švédsko, Španělsko a Nizozemsko. Třeba Berlín žádá propuštění všech politických vězňů v Rusku. A nizozemská ministryně zahraničí Hanke Bruinsová Slotová vyzvala Kreml – podobně jako teď Praha – aby vydal ostatky zesnulého opozičníka rodině.

V pátek 16. února ruská vězeňská služba oznámila, že Navalnyj zemřel náhle poté, co se mu udělalo špatně při vycházce. Měl ztratit vědomí a nepodařilo se ho oživit. Podle úřadů byl lídr ruské opozice vězněn v jedné z nejtvrdších trestaneckých kolonií v Rusku, která je od Moskvy vzdálená asi 1900 kilometrů a leží za polárním kruhem.

Jeho matka Ljudmila i vdova Julija už také vyzvaly ruského prezidenta Vladimira Putina (71), aby nechal vydat Navalného tělo rodině a ta se s ním mohla rozloučit. „Vydejte Alexejovo tělo a dovolte ho důstojně pohřbít. Nebraňte lidem, aby se s ním rozloučili,“ napsala na sociální síti X vdova Julija. V pondělí úřady podle Navalného mluvčí Kiry Jarmyšové rodině a advokátům oznámily, že ostatky mohou vydat nejdříve za 14 dní, během nichž bude prováděna „chemická expertiza“.

Tvář opozice

Navalnyj byl roky hlavní tváří opozice proti ruskému »carovi« Putinovi a kritizoval režim, mimo jiné za korupci. Opoziční předák také vinil Kreml, že se ho pokusil otrávit. Do země se ale stejně vrátil poté, co se vyléčil v Německu. A byl ihned uvězněn. Za různá obvinění byl postupně odsouzen na více než 30 let ve vězení. Vinu ale odmítal.

Zmejevskij na „koberečku“ víckrát

Zmejevskij nebyl na koberečku na ministerstvu poprvé. Před dvěma lety 23. února byl velvyslanec vysvětlovat uznání dvou separatistických republik na východě Ukrajiny Kremlem. A to v předvečer války. Loni v říjnu byl Zmejevskij předvolán kvůli vraždám civilistů na Ukrajině. A třeba v roce 2019 velvyslanec vysvětloval zařazení Člověka v tísni na seznam nežádoucích organizací. To ještě české diplomacii šéfoval Tomáš Petříček (42, SOCDEM).

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

 

RASPUTIN ( 22. února 2024 06:39 )

A ruský velvyslanec se Lipavskému smál a říkal, že takového komika ještě neviděl. Příště prý sebou vezme i děti. 😁

milan59 ( 22. února 2024 01:27 )

Uff ještě že jste to vy agente 008 spočítal přesně 😁 ,někdo by sdělil,že tak třeba 2x nebo 4x,ale vy 20x a to od UA drogy je prý přesné. 😁

milan59 ( 22. února 2024 01:25 )

Néé to by neudělal,to by ho pan Nutella vyhodil z funkce 😁 😁 a do Bruselu by pak nemohli vysílat tajné zprávy.

Uživatel_5650027 ( 22. února 2024 00:26 )

Vždy si myslím své, když obdržím vizitku s Bc.xxy, jednání je pak stručné! Lidí si vážím,ale Bc. je signifikantní!🤓 Lidé bez titulu jsou většinou praktici a to je jiné jednání!👍 Bc. Jasánek/ Lipánek vlastně mléčný dezert Lipánek je velmi dobrý,ale kalorický! Proto je ten mlaďoch tlustínek!😆

Uživatel_5650027 ( 21. února 2024 22:56 )

👍👍👍👏 hulej k moci!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa