Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Otrávení dravci a šelmy na Příbramsku: Zvířata trpěla ve smrtelných křečích

Autor: rv - 
5. března 2024
18:07

Zvrácená hlava, sevřené pařáty, poloroztažená křídla. Tak našli v únoru u Jesenice na Příbramsku dva uhynulé orly mořské. Majestátní ptáci se stali obětí otravy nervovým jedem. Nedaleko orlů ležela mrtvá liška, též očividně otrávená. Následující den našli speciálně vycvičení psi další mrtvá zvířata. Otřesným případem se zabývá policie. 

Už z nálezu prvních uhynulých dravců bylo zřejmé, že v lokalitě řádí travič. Policisté tak přivolali na místo psovodku České společnosti ornitologické Kláru Hlubockou se dvěma psy, Chesapeake Bay retrívry Vikym a Irbis.  

Ti jsou jsou jako jediní v Česku speciálně vycvičení na vyhledávání otrávených návnad a jejich obětí. Nález psovodce pouze označí, nijak se u něj ale nezdržují, aby je neohrozilo vdechnutí jedovatých výparů.

Další a další oběti

Prohledávání okolí odhalilo na ploše jednoho kilometru čtverečního další uhynulá zvířata. „Psi naběhali trasu celkem 17 kilometrů. Během důkladného prohledání terénu jsme dohledali další mrtvé dravce a šelmy, podle jejichž typické polohy těla lze usuzovat, že byli také otrávení,“ popsala Hlubocká.

Kriminalisté se případem zabývají jako týráním zvířat, pytláctvím a neoprávněným nakládáním s chráněnými volně žijícími živočichy. S žádostí o pomoc se obracejí na veřejnost. Jakékoli informace vedoucí k rozklíčování toho, kdo zvířata tráví, přijmou na telefonu 974 879 536.

Zakázaný jed

Příbramsko je nechvalně vyhlášenou lokalitou, kde se v minulosti několik podobných případů otrav dravců a šelem odehrálo. Smutné prvenství tu drží nález šestnácti otrávených zvířat, jakými byl orel mořský, jestřábi, káně či krkavci.

Usmrtil je karbofuran. Nervový jed, který je od roku 2008 v celé Evropské unii zakázaný, a to včetně jeho držení. Pár kapek spolehlivě usmrtí vše živé. Otrávené kusy mohou být fatální i pro venčící se psy. Tu hrůzu, kdyby návnadu našlo zvědavé malé dítě, raději nikdo nechce ani domyslet....

Video  Samice orla mořského se po 10 měsících vrátila do volné přírody.  - Záchranná stanice Huslík
Video se připravuje ...

Eva HÁDĚ ( 6. března 2024 01:24 )

Co to je za kriply, ze tohle delaji. Namazala bych jim zadek medem a strcila do mraveniste, jako se to pry delalo drive pytlakum

Uživatel_5825645 ( 6. března 2024 00:05 )

To může udělat jen šílenec. 👎👿
Člověk dokáže být mnohem horší,
než kterékoliv zvíře!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání