Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel s Evou na turné po Středočeském kraji: Nejdřív u Masaryka v Lánech a pak ve vězení

Aktualizováno -
6. března 2024
20:11
Autor: ver, amb, CTK, eis - 
6. března 2024
05:50

Petr Pavel dnes spolu s první dámou zamířil do Středočeského kraje. Snídaní a dary přivítala prezidentský pár hejtmanka Petra Pecková (STAN), prezident dostal sekyru, zatímco první dáma obdržela šperky. Cesta potrvá do čtvrtka. Pavel během programu navštívil areál mužské věznice Vinařice a hrob v Lánech, kde je pohřbený T.G. Masaryk. První dáma se vydala do ženské věznice Velké Přílepy.  

  • Ve středu začala dvoudenní návštěva prezidenta Petra Pavla ve Středočeském kraji návštěvou středočeského krajského úřadu v Praze na Smíchově.
  • 10:30 - 11:30 Debata s hejtmankou Petrou Peckovou (STAN), radními a zastupiteli kraje. 12:00 - 12:20 TK prezidenta a hejtmanky na krajském úřadě
  • 12:50 - 13:50 Návštěva berounského Domova seniorů TGM, debata s klienty.
  • 15:45 - 16:45 Debata k Národnímu parku Křivoklátsko v Sokolovně v Křivoklátu
  • 17:25 - 18:30 Návštěva věznice Vinařice na Kladensku 
  • 19:00 - 20:00 Debata s občany na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT - Kokos (Kladno)
  • Separátní program Evy Pavlové: 17:35 - 18:30 Návštěva ženské věznice Velké Přílepy.

Petr Pavel upozornil, že v rámci návštěvy Středočeského kraje jde o 12. kraj v pořadí, kam vyrazil. Na tiskovce promluvil o problémech, které region trápí. V podvečerních hodinách se vydal spolu s hejtmankou Středočeského kraje Petrou Peckovou (STAN) k hrobu prezidenta Masaryka v Lánech, kde položili kytici. Následně se vydali na plánovanou návštěvu věznice ve Vinařicích. První dáma Eva Pavlová zamířila do ženské věznice ve Velkých Přílepech. 

Řešili dostupnost škol a zdravotní péče, ale i Ukrajinu

„Na prvním místě bych jmenoval rozpočtové určení daní, které je dlouhodobým problémem nejenom Středočeského kraje, ale i všech ostatních, protože už od roku 2005 nedoznal vzorec výpočtu rozpočtového určení daní pro kraje změny a mezitím samozřejmě došlo k výrazným změnám u všech krajů,“ poznamenal Pavel.

„Bavili jsme se také o stavu komunikací, dopravní obslužnosti, která je v kraji velkým problémem vzhledem k tomu, že je to kraj, který je velice rozlehlý a navíc má uprostřed hlavní město Prahu. Běží přes něj množství komunikací jak těch silničních, tak železničních, které jsou extrémně vytížené,“  uvedl na tiskovce. Dalšími tématy byla dostupnost škol všech stupňů související s „poměrně enormním nárůstem počtu obyvatel“ či dostupnost zdravotní péče, doplnil Pavel.

Pecková připomněla, že Středočeský kraj podporuje Ukrajinu a s Pavlem se bavili o tom, že v podpoře je nutné třeba pokračovat. „Podporujeme náš partnerský region kyjevskou oblast, současně jsme na minulém zastupitelstvu uvolnili milion korun na nákup dronů Nemesis a připravujeme transport asi 12 autobusů na Ukrajinu pro dopravu dětí do škol,“ upozornila hejtmanka.

Snídaně i květiny pro první dámu

Jak začalo turné prezidentské páru po Středočeském kraji? Kolem deváté hodiny Pavel dorazil na Krajský úřad v Praze na Smíchově, kde proběhlo i slavnostní uvítání. S hejtmankou Peckovou si Pavlovi dali snídani. 

Ojedinělý kraj, ojedinělá návštěva. Do Středočeského kraje přijel na oficiální návštěvu pan prezident Petr Pavel s manželkou, paní Evou Pavlovou. Přivítala jsem je spolu s panem ředitelem Janem Louškou u nás na úřadě … v Praze, která není v našem kraji, dokud ji tedy nepřipojíme,“ napsala na Facebook hejtmanka Pecková (STAN). 

Snídani připravily Střední odborné učiliště a Praktická škola Kladno - Vrapice, zatímco o květinovou výzdobu a i květinu pro paní Evu se postarala Vyšší odborná a Střední zemědělská škola Benešov. „Kytice pro první dámu od našich zahradníků Co dodat? Jsme šťastní a hrdí,“ uvedla škola na Facebooku. „Obě školy se opravdu předvedly ve skvělém světle,“ pochvalovala si hejtmanka. 

Sekyrka pro Pavla

„Ostatně o školství jsme také debatovali, než nám vypršel vyměřený čas a přišla příjemná položka programu, tedy předání darů. I tady jsme vsadili na šikovné ruce Středočechů. Pro pana prezidenta to je sekyra od Petra Pěchoty, který byl finalistou loňské soutěže Živnostník roku Středočeského kraje a jeho výrobky jsou opravdu překrásné,“ popsala hejtmanka Pecková. Sekyra je ručně vyráběná. 

Petr Pavel na návštěvě Středočeského kraje a hejtmanka Petra Pecková (STAN). (6. 3. 2024) Petr Pavel na návštěvě Středočeského kraje a hejtmanka Petra Pecková (STAN). (6. 3. 2024) | Facebook Petry Peckové

A co dostala Pavlová? „První dámě, která podporuje tuzemské návrháře a designéry pak byl připraven set šperků od Hany Polívkové, která patří mezi přední šperkaře a žije u nás v Jílovém u Prahy,“ dodala hejtmanka. Sama dostala od prezidentského páru knihu Běžecká bible a běžeckou výbavu, uvedl na Facebooku Středočeský kraj. 

Poté se delegace přesunula na debatu s hejtmankou Peckovou, radními a zastupiteli kraje. Mezi tématy byl stav silnic a národní park Křivoklátsko. 

Když přišla řeč ke stavu silnic v kraji a financích pro školy, prezident uvedl, že prý o finančních prostředcích pro regiony již mluvil s premiérem a ministrem financí a hodlá v tom pokračovat.
"Už od roku 2005 nedoznal vzorec výpočtu rozpočtového určení daní pro kraje změny a mezitím samozřejmě došlo k výrazným změnám u všech krajů, takže debata o tom, jakým způsobem ten vzorec upravit, je namístě," řekl  Pavel po jednání s hejtmankou Peckovou. 

Poté začal další maraton jednání a zastávek, jak nazvala následující etapu sama hejtmanka.

Petr Pavel na návštěvě Středočeského kraje a hejtmanka Petra Pecková (STAN). (6. 3. 2024) Petr Pavel na návštěvě Středočeského kraje a hejtmanka Petra Pecková (STAN). (6. 3. 2024) | Facebook Petry Peckové

Na Pavla čekala i návštěva Domova seniorů TGM v Berouně. Odpoledne pak proběhla debata k národnímu parku Křivoklátsko, ostatně Pavel také Křivoklát navštíví. Zajel též do mužské věznice ve Vinařicích.

Nečekaně a mimo avizovaný program byl také v Lánech u hrobu T. G. Masaryka.

Pavlová v ženské věznici

Eva Pavlová se návštěv krajů po boku prezidenta účastní pravidelně. Naposledy spolu s manželem na konci ledna zavítala do Plzeňského kraje. 

Ve středu v podvečer Pavlová navštívila ženskou věznici Velké Přílepy, zatímco prezident absolvoval prohlídku areálu věznice Vinařice, která stojí nedaleko stejnojmenné obce v okresu Kladno. Od sedmi hodin večer se pak uskutečnila debata s občany na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně. 

Čtvrteční program následně Pavel zahájí návštěvou ZŠ Amos v obci Psáry. Od desíti hodin pak absolvuje komentovanou prohlídku výroby ve Sklárnách Kavalierglass ve městě Sázava.

Odpoledne proběhne prohlídka projektu a diskuze se zastupiteli na téma energetické soběstačnosti obcí a měst v ČR v Kněžicích. Ve stejné době se první dáma zúčastní prohlídky areálu a výroby české kosmetické firmy Botanicus v Ostré nad Labem. 

Na závěr návštěvy Středočeského kraje prezident zavítá k Hájence Bohumila Hrabala v Hradištku, kde se projde po naučné stezce a absolvuje procházku k Hrabalově chatě. Pavel je známý svou zálibou v pěších výletech a s oblibou je zařazuje i do návštěv jednotlivých krajů. 

Video  Pavel v plzeňském pivovaru: Osedlal „pivní“ motorku  - Blesk: Zbyněk Schnapka
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 8. března 2024 19:15 )

Pavel za poměrně krátkou dobu prokázal zbytečnost prezidentské funkce v Česku. 😕

Uživatel_5634767 ( 8. března 2024 15:41 )

Příjemný to život,že! Jezdit po návštěvách, popovídat, vyfotit se atd. Opravdu ho potřebujeme, nestačila by dobrá vláda která pomáhá občanům a které se dá věřit??

UFO1 ( 8. března 2024 05:29 )

Byli v KSČ , oblíbeným prezidentem komunistu byl Gottwald,tak to komunisti po léta učili

UFO1 ( 8. března 2024 05:26 )

Když vládla strana,ve které byl prezident ,o Masarykovi se nesmělo mluvit

cervena_sedma ( 7. března 2024 07:49 )

Ona je hejtmanka - její práce. Řešení oblečení asi není úplně úplně její prioritou. Zajímalo by mě, jak jste hodnotil pí. Zemanovou, která se starala jen o sebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa