Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Orbánův stoupenec v čele Maďarska: Nový prezident Sulyok podepsal vstup Švédska do NATO

Aktualizováno -
5. března 2024
20:00
Autor: ČTK - 
5. března 2024
13:03

Maďarsko má nového prezidenta, po půlnoci se jím stal někdejší předseda ústavního soudu Tamás Sulyok (67), uvedl dnes maďarský server infostart.hu. Sulyok v čele státu nahradil Katalin Novákovou po jejím nedávném odstoupení. Do funkce prezidenta ho navrhla vládnoucí strana Fidesz premiéra Viktora Orbána a následně ho zvolil parlament.

Podle maďarské ústavy se nově zvolený prezident může ujmout úřadu v případě předčasného ukončení mandátu bývalé hlavy státu osmý den po vyhlášení výsledků volby, uvedl web infostart.hu. Oficiálně se tak podle něj Sulyok stal prezidentem v první minutě dnešního dne.

Nováková odstoupila po skandálu

Sulyokova předchůdkyně v úřadu hlavy státu Katalin Nováková odstoupila v únoru v důsledku aféry, kterou vyvolalo udělení prezidentské milosti muži odsouzenému za pomoc při utajování sexuálního zneužívání chovanců dětského domova. Skandál kolem Orbánovy dlouholeté spojenkyně vyvolal protesty a velké demonstrace.

Parlament demisi Novákové přijal 26. února a v tentýž den v prvním kole volby zvolil za novou hlavu státu Sulyoka, který je podle agentury DPA stoupencem politiky premiéra Orbána. Sulyok v krátkém projevu po svém zvolení slíbil, že bude transparentní ohledně svých rozhodnutí týkajících se milostí a ocenění.

Agentura Reuters už dříve napsala, že Orbánovi by rychlé zvolení Sulyoka mohlo umožnit opět převzít politickou iniciativu poté, co se skandál kolem Novákové ukázal být v rozporu s jedním z klíčových principů Fideszu: podporou tradičních rodin a křesťanských hodnot.

Syluok podepsat vstup Švédska do NATO

Maďarský prezident Sulyok přitom již začal úřadovat. Podepsal zákon o vstupu Švédska do NATO, informuje agentura Reuters. Švédský ministr obrany Pal Jonson krok prezidenta označil za pozitivní.

Maďarský parlament rozšíření aliance o Švédsko schválil 26. února po měsících průtahů, minulý týden příslušný dokument podepsal předseda parlamentu a poslal ho prezidentské kanceláři.

Orbánoa vláda dokumenty týkající se švédského vstupu do NATO předala parlamentu už v polovině roku 2022, hlasování však dlouho oddalovali poslanci Orbánovy vládnoucí strany Fidesz.

Premiér Orbán, který udržuje blízké vztahy s Ruskem navzdory více než dva roky trvající ruské agresi vůči Ukrajině, dal najevo, že vztahy mezi Maďarskem a Švédskem ochladly kvůli tomu, že švédští politici kritizují stav maďarské demokracie a právního státu.

Maďarsko bylo poslední zemí, která vstup do NATO schválila. Švédsko se stane 32. členem aliance. Přihlášku do ní podalo společně s Finskem v důsledku ruské invaze na Ukrajinu předloni na jaře. Podle Reuters se dá očekávat, že zbývající formality, které Švédsko k plnohodnotnému členství čekají, budou vyřízeny rychle.

Video  Vášnivý fotbalista a amatérský herec. Těchto 7 věcí jste zaručeně o Viktoru Orbánovi nevěděli  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa