Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Zeď smrti“ má zastavit ruský postup. Ukrajinci po neúspěších protiofenzivy budují masivní obranu

Autor: DVL, swp - 
15. března 2024
05:00

Ukrajinská protiofenziva neuspěla, pozice na Ukrajině získávají zpět Rusové, kteří postoupili nejen v případě znovuobsazení Avdijivky. A tak se Ukrajinci soustředí nejen na odrážení ruského postupu, ale i na další věci. Britské noviny The Mirror nyní informovaly o nové rozsáhlé ukrajinské obraně. Napadená země staví takzvanou „zeď smrti“. Je to 600 mil dlouhá síť plná zákopů, bunkrů a dračích zubů. Podaří se Ukrajincům zastavit okupanty?

Ukrajinci postavili 600 mil dlouhou síť plnou zákopů, bunkrů a 42 000 dračích zubů. Tato síť je přezdívaná jako „zeď smrti“. Nová masivní obranná linie byla vytvořena tak, aby zabránila Putinovým silám v postupu.

Zeď smrti je sestavena z protitankových bariér, opevněných zákopů a podzemních bunkrů podél dlouhého ostnatého drátu a palebních stanovišť.

Město Dnipro, které se nachází ve středu Ukrajiny, si společně s dračími zuby objednalo železobeton na posílení obrany v Dněpropetrovské oblasti. Do obrany Záporoží bylo vyčleněno 27 miliónů liber (v přepočtu přibližně 798 781 488 Kč) a osady v Doněcku a Charkově také vylepšují svou obranu před očekávaným ruským útokem.

Budují i minová pole

Jenom pár kilometrů od přední linie ukrajinští inženýři nepřetržitě budují zákopy a dračí zuby, aby podpořili frontovou linii. „Tento protitankový zákop byl vyhlouben specializovaným bagrem MDK-3,“ řekl ukrajinský voják Andrij.

Kromě toho se objevují i zprávy o tom, že Zelenského síly dokonce budují minová pole, aby nepřátele zastavily.

Přílišná obrana by je však mohla zpomalit. „Problém pro Ukrajince je ten, že nechtějí jenom zůstat na místě. Pokud se tak stane a nezahájí žádný pohyb, není to z politického hlediska dobré,“ řekl bezpečnostní analytik Edward Arnold s tím, že někde může Ukrajina bránit, ale jinde by měla útočit.

Pokud Putin plánuje ofenzívu koncem jara nebo začátkem léta, nemusí ani nové opevnění bez další pomoci Ukrajině ze strany jejích západních spojenců stačit. Podpora ze strany USA a Evropy se zatím ukázala jako klíčová pro válečné úsilí Ukrajiny a vojenští analytici varovali, že nadcházející měsíce budou rozhodujícím obdobím, kdy je třeba tuto podporu zintenzivnit, pokud chtějí vyhrát.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa