Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vinař Medveděv a jaderná apokalypsa. Kdykoliv mu přijde víno z Itálie, rozohní se na sítích

Autor: The Insider, mav, swp - 
13. března 2024
05:00

Veřejné projevy a příspěvky bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva se zvrhly na takovou úroveň neslušnosti, že daly vzniknout mnoha konspiračním teoriím. Nezávislý ruský server The Insider však našel mnohem prozaičtější vysvětlení chování místopředsedy Rady bezpečnosti Ruské federace. Jak se ukázalo, do Ruska se navzdory sankcím dál dostává víno z jeho italských vinic. Po dodávce drahého vína obvykle následuje nějaký vyhrocený výlev.

V poslední době se Dmitrij Medveděv opět ocitl v centru pozornosti veřejnosti, a to opět v souvislosti s výroky, které vyvolávají ohromné rozpaky a stud. V modrém fráčku ve stylu Angely Merkelové vystoupil na Světovém festivalu mládeže a mimo jiné nazval Evropany otroky a zvířaty, což doprovodil „fotopříběhy“ s karikovanými tvářemi evropských lídrů ze svého kanálu Telegram.

Po zahájení plnohodnotné invaze na Ukrajinu začal Medveděv pravidelně pronášet odporná prohlášení. Je možné, že to souvisí s tím, že se na jeho vinice nevztahují sankce a víno z Itálie do Ruska dál dostává.

Toskánské vinařství Fattoria della Aiola poprvé spojil s Dmitrijem Medveděvem už v roce 2017 Fond boje proti korupci Alexeje Navalného. Prezidentem byl čtyři roky do května 2012. Končící první dáma Světlana Medveděvová si v březnu toho roku odskočila do Toskánska, jak sama potvrdila – a za tři měsíce měli za deset milionů dolarů (dnes 232 mil. Kč) vinařství s historickou vilou, vinicemi, lesy a olivovníky, píše Navalného web. A dronem stohektarový pozemek natočil.

Tehdy byl podnik v Toskánsku registrován na kyperskou společnost Furcina, kterou vlastnil Ilja Elisejev - Medveděvův spolužák, důvěrník a blízký přítel. Pak se vlastnická struktura italské firmy Fattoria Della Aiola změnila, ale část akcií dál patří přímo Elisejevovi, zjistil The Insider. Kypr byl tradičním daňovým rájem, který ve velkém přitahoval ruské podnikatele - i díky členství v Evropské unii.

Kromě toho je Elisejev vrcholovým manažerem Gazprombank a byl členem představenstva společnosti United Aircraft Corporation (součást Rostecu, odpovědná za vývoj a výrobu letadel). Na Elisejeva se vztahují sankce ze strany USA, Spojeného království, Kanady, Ukrajiny a Nového Zélandu, nikoli však ze strany EU. Proto Medveděvův spolužák bez potíží vlastní vinařství v Itálii a produkce dál chodí exprezidentovi.

Dovoz přes Lotyšsko

Podle portálu ImportGenius dorazilo víno z Fattoria della Aiola do Ruska 17. června 2022. Zboží přepravovala společnost Wellman Logistics z Lotyšska (lotyšské firmy často působí jako prostředník pro dovoz západního alkoholu do sankcionovaného Ruska) a příjemcem byla společnost Rue de Vin, která prostřednictvím řetězce patří společnosti Skalisty Bereg. Zakladatelem této společnosti byl Medveděvem kontrolovaný fond Socgosproekt, vyplývá z investigace týmu Alexeje Navalného.

Pouhé dva dny po příjezdu italského vína píše Medveděv na Telegram příspěvek, v němž předpovídá zánik Evropské unie, přirovnává nedostižnou vidinu k budování komunismu v SSSR, jak pamatuje z mládí. „Tetka Uršula dokonce řekla, že Ukrajinci umírají za členství v EU,“ psal o předsedkyni Evropské komise von der Leyenové.

Další zásilka z Medveděvova italského vinařství dorazila do Ruska o měsíc později, 18. července. A opět přes Rigu: odesílatelem byla společnost SIA Lionwine a příjemcem moskevská společnost Lion Wine. Lahve byly dovezeny nikoli coby zboží, nýbrž pod záminkou „vzorků“. Není známo, zda se na testování podílel sám vinař Medveděv, ale několik dní poté, co lahve překročily hranice, napsal příspěvek s výčtem „hříchů“ Západu, v němž použil výrazy jako „evropští hlupáci“, „dědek s demencí“ (o americkém prezidentovi), „obecní blázni“ (o vedení EU).

Pak byla do Ruska dovezena poměrně velká šarže vína Fattoria della Aiola 13. října 2022. Nešlo však již o Rue de Vin, firmu osobně spojenou s Medveděvem, jako na začátku, ale o velkého dovozce alkoholu, společnost Mistral Alco. Jen pár dní poté, co víno prošlo celnicí, už má Medveděv připravený nový příspěvek o „banderovských zrůdách“.

Imperiální ubožáci a jaderná apokalypsa

V lednu 2023 dovezla společnost MB Group Impex „vzorky“ vína z Medveděvova vinařství v Toskánsku. Pár dní poté, co nápoje vstoupily na ruské území, Medveděv opět psal urážky na Telegramu: „Tři ubožáci z Varšavy, Vilniusu a Kyjeva, trpící imperiálními ambicemi a fantomovými bolestmi způsobenými jejich pošramocenou historií, se sešli ve Lvově a modlí se za tanky,“ komentoval schůzku prezidentů Polska, Litvy a Ukrajiny. 

S Medveděvem spojená společnost Rue de Vin dováží do Ruska také vzorky jiných italských vín. V červenci 2023 například produkci společnosti Vinicola Mediterranea. Den po dodávce Medveděv píše: „Jaderná apokalypsa je nejen možná, ale i docela pravděpodobná.“

Navzdory evropským sankcím na luxusní víno Kreml nadále nakupuje stovky lahví v hodnotě desítek tisíc dolarů za kus, psal loni The Insider. Má to na starosti Alexej Repik, přítel Putinovy dcery Jekatěriny Tichonovové. Vzácná vína, která se již neprodávají na oficiálním trhu, jsou nyní k dostání v luxusních restauracích, které vlastní Repik a jeho partner Ivan Sibirev, vrcholový manažer společností vlastněných oligarchou Gennadijim Timčenkem, Putinovým blízkým přítelem. Putinovi přátelé dovážejí víno pod záminkou „certifikačních vzorků“. Do jaké míry se na obcházení sankcí podílejí celníci, je otevřenou otázkou.

V roce 2017 publikoval list Sobesednik objednávku Kremlu (to už byl prezidentem zase Putin, Medveděv premiérem) na jedna z nejdražších vín světa. Romanée Conti z let 2001, 2002 a 2005 stálo 1,2 milionu – 1,5 milionu rublů za lahev (tehdejším kurzem mezi 500-600 tisíci Kč).

Zaměstnanci restaurantu Sixty v 62. patře mrakodrapu Věž federace zase hovořili o banketu, na kterém si Medveděv roku 2014 objednal nejdražší víno na lístku, Romanée Conti. „Platí VTB,“ pronesl prý – tedy státem vlastněná banka.

Zařazení Medveděvových vinic na sankční seznam by mohlo snížit míru toxicity na sociálních sítích, uzavírá Insider. Jenže společnost Skalisty Bereg (tedy sám Medveděv) vlastní i vinařství v Krasnodarském kraji. Ročně vyrobí 150 000 lahví vína.

Video  Zeman v Rusku: Medveděvovi vyčetl lži, které napsali jeho lidé o okupaci 1968  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Uživatel_5670035 ( 13. března 2024 06:42 )

No někdy se ožrala Medveděv i trefí jako třeba Evropští hlupáci ( to si myslím o hospodářské politice Bruselu taky, jak to tam vedou a s tím dementním dědkem také, jak jinak si vysvětlit ztrátu Bidena při projevech v prostoru a čase😂

Zobrazit celou diskusi