Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

První Oscar Ukrajiny: Drastický dokument z Mariupolu. „Kéž bych to nemusel točit,“ prohlásil režisér

Autor: mav, swp - 
11. března 2024
12:23

Poprvé dostal Cenu Akademie ukrajinský film, režisér však z toho má smíšené pocity. Radši by ho vyměnil za mír, prohlásil charkovský rodák, reportér a filmař Mstyslav Černov (38) v Los Angeles. 20 dní v Mariupolu dokumentuje tvrdé dobývání ukrajinského přístavního města počátkem plnohodnotné ruské invaze roku 2022.

„Toto je první Oscar v dějinách Ukrajiny. Jsem poctěn, ale pravděpodobně budu první režisér na tomto pódiu, který říká: ‚Přál bych si, abych tento film nikdy nenatočil‘,“ pronesl Černov v děkovací řeči. „Přál bych si, abych to mohl vyměnit za to, že Rusko nikdy na Ukrajinu nezaútočilo, nikdy nevpadlo do našich měst.“

„Nemohu změnit historii. Nemohu změnit minulost. Ale my všichni společně, vy – jedni z nejtalentovanějších lidí na světě – se můžeme zasadit o pravdivé historické záznamy, aby pravda zvítězila a aby lidé z Mariupolu a ti, kteří přišli o život, nebyli nikdy zapomenuti. Protože film tvoří vzpomínky a vzpomínky tvoří historii,“ uzavřel Černov apelem na světovou filmařskou elitu.

Ukrajinský reportér své záběry pořídil pro agenturu AP a televizi PBS. Spolu s ním pro sošku přišly producentky Michelle Miznerová a Raney Aronson-Rathová z PBS. Na místě s ním pracovali dva ukrajinští kolegové.

„Černov s fotografem Jevhenem Maloljetkou a produkční Vasylysou Stepanenkovou dorazili do přístavního města hodinu předtím, než ho Rusko začalo bombardovat. O dva týdny později byli posledními novináři, kteří ve městě pracovali pro mezinárodní média a posílali do okolního světa zásadní depeše ukazující civilní oběti všech věkových kategorií, kopání masových hrobů, bombardování porodnice a samotný rozsah zkázy,“ popisuje agentura AP.

Černov a spol. se v terénu setkávali s různými reakcemi: Někteří novinářům děkovali, že dělají svou práci, další jim nadávali do prostitutek. Někteří lékaři je vyzývali, ať bez cenzury natvrdo natočí scény zraněných a mrtvých dětí a ukážou světu, co se stalo.

Kvůli špatnému spojení se do světa v reálném čase dostalo jen asi 40 minut záběrů. Třicet hodin záznamů však nechtěli nechat ladem – a tak sestříhali dokumentární film.

Debutoval na festivalu nezávislého filmu Sundance v lednu 2023, získal tam cenu diváků pro světový dokument. A sbíral i další přední ceny, z těch nejprestižnějších třeba britskou BAFTA za nejlepší dokument a cenu DGA od amerických režisérů za nejlepší režii. Žurnalistická práce trojice byla oceněna Pulitzerovou cenou za veřejnoprávní službu (PBS je veřejnoprávní televize), Jevhen Maloljetka zase dostal World Press Photo za fotografii rozbombardované mariupolské porodnice a také druhého Pulitzera, za fotografii.

Loni téhož Oscara (a BAFTA) dostal snímek Navalnyj z produkce HBO a CNN, investigace otravy ruského disidenta Alexeje Navalného (†47), který zemřel letos 16. února. Organizátoři jeho jméno zařadili při vzpomínání na hollywoodské hvězdy, jež zemřely v předcházejícím roce.

Video  Zdevastovaný Mariupol  - Twitter Verkhovna Rada of Ukraine - Ukrainian Parliament
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa