Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Američtí hackeři chtějí narušit ruské volby, tvrdí Putinova rozvědka

Autor: ČTK - 
11. března 2024
13:52

Spojené státy se podle ruské rozvědky SVR snaží vměšovat do ruských prezidentských voleb a plánují kybernetický útok na elektronický systém pro dálkové hlasování. Rusové budou hlavu státu volit od 15. do 17. března a očekává se, že se jí znovu stane současný prezident Vladimir Putin. USA se k prohlášení ruské rozvědky nevyjádřily.

Podle SVR „má být za účasti předních amerických specialistů na IT proveden kybernetický útok na elektronický systém pro dálkové hlasování, který byl znemožnil evidovat hlasy značné části voličů“. SVR také obvinila Washington, že dal příkaz ruským opozičním zdrojům na internetu, aby šířily výzvy adresované ruským občanům, aby volby ignorovali. Západ prý takto získá záminku, aby kvůli nízké volební účasti zpochybnil výsledky voleb.

SVR žádné důkazy pro své tvrzení nepředložila a Spojené státy na ně zatím nereagovaly.

Agentura Reuters připomíná, že Putin varoval Západ, že jakékoliv pokusy cizích mocností o vměšování se do voleb bude Moskva považovat za akt agrese. Kreml nedávno řekl, že Rusko nebude nijak zasahovat do listopadových prezidentských voleb ve Spojených státech a odmítl zjištění Američanů, že Moskva vytvořila kampaně s cílem ovlivnit volby amerického prezidenta v roce 2016 i 2020.

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi