Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Orbán: Trump jako prezident nedá Ukrajině ani cent! Ukončí tím prý válku

Autor: ČTK - 
11. března 2024
09:24

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických republikánů na prezidenta, nehodlá finančně podporovat Ukrajinu a je přesvědčen, že tak ukončí válku Ruska proti této zemi. Po návratu z návštěvy Spojených států, kde se sešel s Trumpem, to v rozhovoru pro televizi M1 řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Trump má podle Orbána ohledně konfliktu na Ukrajině „velmi jasnou vizi, se kterou je těžké nesouhlasit“. Trump podle něj nechce dát na válku „ani cent“, a proto válka skončí. „Je přece zřejmé, že Ukrajina nemůže stát na vlastních nohou. A pokud jí Američané společně s Evropany nebudou dávat zbraně a peníze, válka skončí,“ vyložil Orbán Trumpův pohled na válku. Bývalý americký prezident si podle něj myslí, že když Spojené státy Ukrajinu přestanou finančně podporovat, Evropa to sama nezvládne a konflikt skončí.

Trump je také přesvědčený, že pokud mají Evropané strach z Ruska nebo chtějí posílit svoji bezpečnost, mají si za to sami zaplatit, řekl Orbán, který se s republikánským politikem sešel v pátek.

Ruskojazyčný servis BBC připomíná, že Trump se opakovaně pochvalně vyjádřil o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tvrdí, že by konflikt na Ukrajině, který před více než dvěma lety rozpoutalo Rusko, dokázal vyřešit během 24 hodin. Jak by to udělal, však doposud neřekl. Spojenci někdejšího šéfa Bílého domu mezitím v Kongresu blokují další balík pomoci pro Ukrajinu, který se snaží prosadit současný demokratický prezident Joe Biden.

Orbán odmítá Ukrajinu vojensky podporovat a donedávna jako jediný významný politik v EU udržoval blízké kontakty s Ruskem. Po podzimních parlamentních volbách na Slovensku, kdy se k moci vrátila strana Směr-SD Roberta Fica, jsou vůči Moskvě shovívaví ale i slovenští vládní představitelé.

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

6vox6 ( 11. března 2024 13:39 )

Trump jednoznačně usiluje o poškození ekonomiky EU. Nijak se tím netají a případný pád Ukrajiny mu do toho jedinečně nahrává. Jeho heslo "Nic než Amerika" je výmluvné. Otázkou je, jak dlouho a kdo bude napravovat škody jeho případného volebního vítězství.Jeho výroky, mnohdy zcela prokazatelně lživé, však padají na úrodnou půdu samostatně nemyslících jedinců. I Hitler na takové lidi spoléhal a jak vidno je jich hodně, když získal podporu k zahájení (zatím) nejhoršího válečného konfliktu v dějinách. Paradoxní na tom je, že mu spousta hlupáků ze zemí EU fandí a vůbec netuší, že především jejich ekonomická situace půjde do kopru, pokud Trump naplní své představy. Přitom je zcela zřejmé, že tomuto narcisovi s rezatou přehazovačkou jde především o sebe a jeho nekonečné ego. A pro to je schopen udělat cokoli, pokud bude mít v rukách moc.

mim33 ( 11. března 2024 13:12 )

Tak to už zbývá jediná cesta k dlouho ohlašovanému vítězství - generál Pávek to zatáhne ze své kapsy a udatní bojovníci Fialenko, Černochová a Lipavský nastoupí na frontovou linii. 😁

Michelin ( 11. března 2024 10:40 )

Ti dva P+P dají ... 🙁 👎

profano ( 11. března 2024 10:14 )

Kdyby tě šlak trefil, magore.

Zobrazit celou diskusi