Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Když řeknete, že mu volby ukradli Marťani, uvěří vám. Senátor u soudu podrazil Trumpa

Autor: jmr - 
26. ledna 2024
09:27

Senátor za Jižní Karolínu Lindsey Graham podle nové knihy ve své výpovědi před porotou vyšetřující narušování voleb ve státu Georgia údajně „podrazil“ bývalého prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Měl o něm říct, že by uvěřil i tomu, že „volby ukradli Marťani,“ píše deník The Guardian.  

„Po čtyřměsíční právní bitvě, která došla až k Nejvyššímu soudu a ve které se Graham neúspěšně snažil vyhnout svému předvolání před porotu, náhle na fleku obrátil a ‚strčil Trumpa pod autobus‘,“ píší v knize Najděte mi hlasy: Odhodlaná prokurátorka z Georgie, darebný prezident a plán ukrást americké volby, která vyjde příští týden, její autoři Michael Isikoff a Daniel Klaidman. Citují při tom „zdroj obeznámený s Grahamovou výpovědí“.

„Podle tajné výpovědi poroty v okresu Fulton potvrzené autory Graham uvedl, že kdyby někdo Trumpovi řekl, že přišli Marťani a ukradli volby, tak by tomu nejspíš věřil. Také porotcům naznačil, že Trump podvádí v golfu.“ Nutno podotknout, že Trumpovo podvádění v golfu zaplnilo stránky novin již několikrát.

Isikoff a Klaidman také popisují „podivné setkání“ mezi Grahamem a Fani Willisovou, fultonskou okresní prokurátorkou zabývající se případem, která proti Trumpovi vznesla 13 trestních obvinění a obvinila i řadu jeho spojenců. Grahama z podílu na Trumpově pokusu zvrátit volební výhru Joe Bidena v Georgii ovšem neobvinila.

„Poté, co dosvědčil, narazil v chodbě na Fani Willisovou a poděkoval jí za šanci říct svůj příběh,“ píšou Isikoff a Klaidman. „‚To bylo tak očisťující‘ řekl Willisové. ‚Cítím se mnohem lépe.‘ Pak k údivu jednoho ze zdrojů, který tu scénu viděl, senátor za Jižní Karolínu prokurátorku okresu Fulton, která agresivně stíhala Trumpa, objal. Reakce Willisové: ‚Koukala na něj, jako by chtěla říct: No jasně, chlape,‘ řekl další ze svědků tohoto podivného setkání.“ 

Trump čelí celkem 91 trestním obviněním, včetně těch v Georgii a čtyř federálních obvinění spojených s jeho pokusem zvrátit prohru v prezidentských volbách v roce 2020. 40 obvinění je pak spojených s držením tajných informací, 34 s platbami za mlčení pornoherečce, se kterou měl mít aférku. Dál zápolí s civilními žalobami kvůli svému podnikání, obviněním z pomluvy spjatým s obviněním ze znásilnění, které soudce prohlásil za „podstatou pravdivé“, a pokusy odstranit jej z kandidátky kvůli rozpoutání nepokojů v Kapitolu.

Přesto v republikánských primárkách dominuje. V Iowě i v New Hampshiru jednoznačně vyhrál a teď na svou poslední soupeřku, bývalou guvernérku Jižní Karolíny Nikki Haleyovou, tlačí, aby též odstoupila.

Graham veřejně nadále zůstává hlasitým zastáncem bývalého prezidenta. Obvinění z pokrytectví za jeho slavnou předpověď z roku 2016, že Trump zničí celou republikánskou stranu, ani za jeho prohlášení po útoku na Kongres, že opouští Trumpův tábor, si nevšímá. Nyní se ukáže, zda po vydání Isikoffovy a Klaidmanovy knihy přece jen nebude nucen tábor bývalého prezidenta opustit.

Video  Exprezident Donald Trump se v Georgii vydal úřadům v nechvalně proslulé věznici.  - Profimedia.cz
Video se připravuje ...

Uživatel_5678177 ( 26. ledna 2024 10:56 )

Podvádí v golfu......kdo by to řekl, dareba jeden. No ať už ho zas mají v Bílém domě, oni si totiž nic jiného nezaslouží.

Uživatel_5542819 ( 26. ledna 2024 09:48 )

Z histórie je známe, že v USA sa vždy podvádzalo pri prezidentských voľbách rôznym spôsobom napr. kupovaním voličov už v 19.stor. Pričom " dnešný " problém spôsobili primárne najvyššie súdy niektorých štátov USA, keď odmietli prepočítanie hlasov a nevadili im ani voličské lístky poslané poštou a nájdené v priekope. V súčastnosti je všetko zamerané na to, aby mu zabránili v účasti na voľbách ...

Zobrazit celou diskusi