Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putinův muž Medveděv pohrozil třetí světovou válkou: Přijde jaderná zima, epidemie a hladomor

Autor: DVL, swp - 
5. července 2023
05:00

Dmitrij Medveděv, bývalý ruský prezident a současný zástupce šéfa Rady bezpečnosti, opět vyhrožoval Ukrajině a Západu jadernými zbraněmi. Požaduje, aby Západ přestal podporovat Ukrajinu, kterou označil za fašistický stát. „Západ to bude muset přijmout, pokud nechce apokalyptický konec naší nedokonalé civilizace,“ zněla jedna z jeho mnoha výhrůžek. Napsal o tom deník Daily Mail.

Západ musí přestat vzdorovat ruské agresi na Ukrajině, nebo bude čelit jaderné válce, epidemiím a hladomoru, což by mohlo vyhladit miliony lidí, varoval blízký poradce Vladimira Putina.

Diktátor nepřijme jiné řešení než úplnou porážku a „vyhlazení“ demokratické Ukrajiny, varoval bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv v mrazivé hrozbě pro svobodný svět.

„Nemusíte být vizionář, abyste pochopili, že fáze konfrontace bude velmi dlouhá,“ řekl Medveděv, který je nyní zástupcem šéfa Rady bezpečnosti.

„Konfrontace bude trvat desetiletí… Jeden ze způsobů, jak to vyřešit, je třetí světová válka. Ale to je samozřejmě špatné, protože vítězové nemají zaručenou vůbec žádnou prosperitu, jako tomu bylo po předešlých světových válkách… nejspíše nebudou žádní vítězové. Nakonec je nemožné považovat za vítězství svět, ve kterém přijde jaderná zima, více než milion měst bude ležet v troskách, nikde nebude elektřina a obrovské množství lidí zemře na následky šokové vlny, radiace a radioaktivní kontaminace. Pak začnou strašlivé epidemie a hladomor,“ řekl v oficiálních novinách Kremlu.

„Už by nemělo být žádné anti-Rusko“

Vyzval také, aby Rusko přerušilo diplomatické vztahy s Velkou Británií a dalšími zeměmi, které stojí na straně Kyjeva. „Bylo by lepší dočasně přerušit diplomatické vztahy s Finskem a podobnými zeměmi (jako Polsko, Pobaltské země a samozřejmě Velká Británie),“ řekl bývalý ruský prezident.

Varoval, že Západ musí zastavit své úsilí ve snaze zabránit Rusku zmocnit se Ukrajiny, jinak bude čelit vážným důsledkům. „V principu by tu už nemělo být žádné anti-Rusko, jinak všechno skončí velice špatně – ať už dříve, či později,“ řekl. „Nacistický režim Kyjeva musí být vyhlazen.“

Medveděv také zdůraznil, že cílem Ruska je „eliminovat hrozbu přijetí Ukrajiny do NATO“, a tvrdí, že tohoto cíle Rusko dosáhne.

„Pokud země zapojené do konfliktu nejsou přijaty do NATO, znamená to, že konflikt bude trvalý, protože to je otázka existence Ruska,“ prohlásil Medveděv.

Varoval, že západní politici byli slepí k hrozbě, že „taková apokalypsa je nejen možná, ale dost pravděpodobná“.

„Svět je v mnohem horší konfrontaci, než byl v době Karibské krize, protože naši odpůrci se opravdu rozhodli porazit největší jadernou mocnost – Rusko,“ tvrdil Putinův poradce. „Jsou to nepochybně pitomci, ale tak to prostě je.“

Medveděv požadoval „zničení“ demokraticky zvolené Ukrajiny jako podmínku míru a ukončení války. „Naše zájmy by měly být brány v úvahu v maximální míře. Kyjevský nacistický režim musí být zničen, legislativně zakázán v civilizované Evropě jako fašistický. Vyhozen jako shnilý kus sádla na smetiště světových dějin… Západ to bude muset přijmout, pokud nechce apokalyptický konec naší nedokonalé civilizace,“ řekl.

57letý Medveděv se snaží dostat do pozice, která by mu umožnila se vrátit do Kremlu, pokud Putin selže nebo onemocní natolik, že už nebude moct zůstat u moci.

Byl prezidentem Ruska v letech 2008–2012 a byl také nejdéle sloužícím postkomunistickým premiérem v zemi.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa