Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Putin jako hvězda mezi „fanoušky“. Objímání a selfie otevřely nové spekulace o dvojníkovi

Autor: vja, swp - 
30. června 2023
05:00

Vladimir Putin si v Rusku po neúspěšném povstání wagnerovců upevňuje podporu. Na neobvyklém setkání s občany dokonce pózoval na selfie s mladými dívkami. Záběry z prezidentova vystoupení během cesty do města Derbent v Dagestánské oblasti na jihu Ruska ukázaly, jak se noří do davu jako hollywoodský herec na červeném koberci. Podivná změna v chování ruského prezidenta vedla ale v Rusku i mimo něj k spekulacím, zda se v Derbentu namísto skutečného Putina s davem neobjímal jeho dvojník. O události informoval deník Daily Mail.

Obvykle izolovaný Putin, který se zdál být nabitý energií. Potřásal si rukama a dával polibky mladé dívce, která se nad ním rozplývala a prosila svou matku, aby ji s prezidentem vyfotila. V dalším bizarním okamžiku si potřásl rukou s důstojníkem, který nesl kufřík s neznámým obsahem. Zároveň se zdálo, že mu Putin upravuje cosi na uniformě. Takto se přitom Putin se svými aparátčíky dříve nezdravil.

V posledních letech byla před setkáními s Putinem zavedena přísná karanténa pro všechny osoby mimo jeho blízký okruh. Výrazná proměna jeho chování vedla mnohé, včetně vysoce postavených ruských představitelů, ke spekulacím, že Putin vítající obdivovatele v Dagestánu byl ve skutečnosti dvojník. Tuto domněnku vyvolala i nedávná fotografie Putina s hlavou Čečenské republiky Ramzanem Kadyrovem, na níž prezident vypadá nafouknutý a má skvrnitou pleť.

Jako divadelní představení...

Začíná být nemožné uvěřit, že existuje jen jeden Putin. Je jich několik - velmi podobní, ale chovají se poněkud odlišně. Tento, který se v Dagestánu noří do davu, se chová jinak než tradiční Putin,“ okomentoval událost dlouholetý moskevský diplomat.

Viktor Alksnis, sovětský vojenský taktik a politik, který nyní působí jako analytik na západě a je známý jako Černý plukovník, se nad Putinovým počínáním rovněž podivil. „Proč se Putin v Kremlu setkává s návštěvníky po jejich dvoutýdenní karanténě a s velkým odstupem, zatímco v Derbentu se klidně vrhá do davu, a dokonce objímá a líbá některé občany?  Jak může být za takových podmínek zajištěna fyzická bezpečnost prezidenta?“ ptal se. „Něco tu není v pořádku. Vypadá to jako divadelní představení, ve kterém Putin není skutečným Putinem,“ dodal.

Proruský nacionalista a bývalý plukovník FSB Igor ,Strelkov' Girkin s jistotou prohlásil, že se jedná o Putinova dvojníka. „Po Derbentu se procházel člověk, který se prezidentovi matně podobal. Vůbec nebylo vyžadováno dodržení dvoutýdenní karantény nutné pro schůzku s [Putinem]," řekl.

Dav emotivnější než v Severní Koreji

Dalším vysvětlením může být, že Putin přiletěl do odlehlého regionu na Kavkaze, aby navštívil město, kde je prezidentská cesta významnou událostí a dav bude zcela jistě velmi nadšený. Bývalý autor prezidentových projevů Abbas Gallyamov uvedl, že Putin nyní potřebuje navenek působit, že má podporu veřejnosti. I proto možná zapomněl na covid, karanténu a sociální distanc. „V Moskvě ani v žádném jiném ruském regionu zřejmě nebylo možné zajistit natolik nadšené přijetí. Musel tedy letět do Dagestánu. Tady je snazší zorganizovat nadšený dav,“ myslí si.

„Je to všechno velmi podivné. Místo setkání je podivné, stejně jako to, že Putin najednou objímá lidi. Normálně to nedělá. Kde je ten obvyklý dlouhý stůl? Je to záhada,“ napsal redaktor nezávislého listu Novaja gazeta Evropa Kirill Martynov. „Opravdu nemám rád hloupé konspirační teorie, ale pocit, že existují dva Putinové, sílí. Může to být stejná osoba, ale ty modely chování jsou moc různé. Jeden sedí v karanténě, druhý se může objímat v Derbentu,“ doplnil.

Telegramový kanál General SVR, který tvrdí, že téměř všechna Putinova vystoupení v poslední době mají na svědomí jeho dvojníci, protože trpí rakovinou a dalšími zdravotními problémy, uvedl: „Dvojník se objímal a líbal s naprosto neznámými ženami a mladými dámami. Počet stisků rukou prezidentova dvojníka s neznámými lidmi překročil všechny rozumné meze. Celkově se představení vydařilo, ,Putin' byl v Derbentu přivítán emotivněji než Kim Čong-un.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Kompletní online
Video  Putin v televizním projevu nazývá vzpouru Wagnerovců „zradou“  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa