Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trump poprvé promluvil o smrti Navalného: Co řekl o Putinovi?

19. února 2024
17:20

 Zatímco američtí političtí lídři z obou hlavních stran na konci minulého týdne odsuzovali ruského prezidenta Vladimira Putina po zprávě o smrti opozičníka Alexeje Navalného, exprezident Donald Trump se k věci veřejně nevyjadřoval. První prohlášení v této souvislosti vydal dnes, aniž by zmínil Putina či okolnosti Navalného smrti. Místo toho jeho jméno zapracoval do své předvolební rétoriky o úpadku Spojených států.

Náhlá smrt Alexeje Navalného mi pomohla víc a víc si uvědomit, co se děje v naší zemi,“ napsal Trump na své sociální síti Truth Social. Zbytek jeho stručného příspěvku mluvil o tom, že USA jsou „selhávající země“ a že je ničí „otevřené hranice“ či „hrubě nespravedlivá soudní rozhodnutí“.

Exprezident tak zřejmě odkazoval na své soudní kauzy, mezi které patří čtyři obžaloby a páteční verdikt, podle kterého musí za podvody při ohodnocování svého majetku zaplatit přes 350 milionů dolarů (přes osm miliard Kč). Trump své problémy se zákonem často prezentuje jako důkaz, že USA míří do záhuby, zatímco se snaží po čtyřech letech vrátit do Bílého domu.

Jeho nástupce v prezidentském úřadu Joe Biden v pátek označil Navalného smrt za důkaz Putinovy brutality. Opoziční předák a výrazný kritik Putinova režimu podle úřední zprávy zemřel minulý pátek v trestanecké kolonii za polárním kruhem.

Trump se už od své úspěšné kampaně v roce 2016 kritice ruského vůdce vyhýbá a naopak se o něm několikrát vyjádřil obdivně. V roce 2018 jej po setkání označil za „velmi, velmi silného“, zatímco zpochybňoval závěr amerických tajných služeb, že se Rusko pokusilo ovlivnit předchozí prezidentské volby. Těsně před ruskou invazí na Ukrajinu zase Putinovo počínání označil za „geniální“.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalného: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa