Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obří protest polských zemědělců: Demonstrují proti levnému dovozu z Ukrajiny

Autor: ČTK, swp - 
27. února 2024
13:31

Tisíce polských zemědělců dnes demonstrují v centru Varšavy proti takzvané zelené politice Evropské unie a zároveň požadují, aby vláda nechala zavřít hranice kvůli dovozu levnějších zemědělských produktů z Ukrajiny. Na svém webu o tom informuje televizní stanice TVN24. Pořadatelé ještě před demonstrací očekávali, že se jí zúčastní na 10.000 lidí, později podle listu Gazeta Wyborcza zvýšili odhad na 30.000 až 50.000 demonstrantů.

Nespokojení zemědělci s červenobílými polskými vlajkami, v jejichž čele jel traktor se slaměným tankem na přívěsu, skandovali hesla a nesli transparenty s nápisy „My rolníci, svobodní Poláci, říkáme stop zelenému šílenství“ či „Rolník živí, rolník brání, ale hloupost tě předhoní“. Před zahájením pochodu zazpívali hymnu, odpalovali dělobuchy a petardy a také zapálili několik ohňů z pneumatik a pracovních oděvů.

Protest, který by měl trvat do 15:00, komplikuje dopravu v centru metropole.

Očekává se, že demonstranti předají petici předsedovi vlády. Přijmout by je měl maršálek Sejmu, tedy předseda sněmovny. K protestu se přidali také autodopravci a horníci.

„Nejde jen o nás, zemědělce. Je to o vás všech. Protože co budete jíst, když tu nebudeme?“ cituje Gazeta Wyborcza jednoho z nespokojených farmářů. Ten dnešní demonstraci označil za další akci v sérii zemědělských protestů.

Video  Zemědělci z ČR, Slovenska a Maďarska protestovali proti politice EU u Hodonína.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Uživatel_5683053 ( 4. března 2024 10:51 )

Jejich volba, jejich země, jejich HDP, chápu je. Ekonomiku mají založenu hodně na zemědělství.

Zobrazit celou diskusi