Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čeští zemědělci se 20. března připojí k protestům v EU. Výborný žádá: Neblokujte dopravu

Autor: ČTK, simao - 
14. března 2024
20:43

Čeští zemědělci se připojí k evropským protestům 20. března, řekl dnes ČTK předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Protestní jízdy traktorů a další techniky se podle něj uskuteční po celé ČR i na hranicích. Uvedl, že návrhy na podporu zemědělství, které ve středu v Jablonci nad Nisou schválila vláda, představují sice posun správným směrem, k výraznému zlepšení situace českých zemědělců podle něj ale nepřispějí. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) následně TV CNN Prima News řekl, že částečně rozumí tomu, že se chtějí čeští zemědělci solidárně připojit k evropským kolegům. Farmáře však vyzval k tomu, aby svou technikou neblokovali dopravu.

Protesty zemědělců se podle Pýchy budou konat u příležitosti jednání Evropské rady, které připadá na 21. března. Zemědělské organizace v tiskové zprávě, kterou má ČTK k dispozici, uvedly, že se do protestů zapojí farmáři z Německa, Nizozemska a Belgie.

„Současně požádáme o podporu nevládní organizace z Maďarska, Slovenska, Chorvatska, Rumunska, Litvy, Lotyšska, Slovinska nebo Bulharska, které podepsaly společné prohlášení z 22. února,“ uvedl dnes předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů František Winter.

Ministr Výborný zemědělce požádal, aby se protesty uskutečnily spíše symbolicky na státních hranicích. „Velmi bych prosil o to, aby skutečně nedošlo k nějakému narušení provozu,“ řekl. Doplnil, že na jednání ministrů zemědělství EU 26. března bude usilovat o to, aby bylo ruské obilí, na jehož dovoz do Evropy si zemědělci stěžují, zařazeno na sankční seznam. „Není důvod, proč by v Evropě bylo jediné zrno z Ruska,“ řekl.

Protesty mohou mít podle organizátorů podobu veřejných shromáždění a diskusí s cílem vysvětlovat problémy zemědělců, které ztěžují jejich práci. Uskuteční se především v regionech, přičemž organizace zůstává na místních uskupeních. Může jít také o protestní kolony zemědělské techniky v krajských městech nebo u hraničních přechodů.

Zemědělské organizace tvrdí, že cílem protestů je upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru nejen na evropské, ale i na národní úrovni.

„Zcela nepochybně vnímáme pozitivně, že se Česká republika přihlásila ke zmírnění podmínek pro vyčleňování orné půdy mimo produkci, ale nedojde-li zároveň k razantnímu řešení nestability evropského trhu s některými komoditami, včetně nekontrolovaných dovozů z Ruska přes třetí země, bude mít tato změna jen nepatrný dopad,“ uvedl Pýcha.

Zemědělci také požadují podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem. Dalšími požadavky jsou nedanění evropských provozních dotací a omezení bezcelního dovozu zemědělských produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Nevládní zemědělské organizace vyzvaly k zapojení do protestu 20. března všechny zemědělce bez ohledu na velikost podniku, výrobní zaměření nebo členství v nějakém profesním uskupení.

Video  Ministr Výborný v jámě lvové: Vyrazil na demonstraci zemědělců před Úřad vlády.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

naidka ( 15. března 2024 08:48 )

Prý se do ČR dováží obilí z Ruska - je to vůbec možné, když z Ruska vůbec, ale vůbec nic nebereme? 😨 Tak aby vyhověli zemědělcům, kteří požadují zastavení dodávek obilí z UA, tak zastaví dodávky z Ruska.

Celebrity-chachacha ( 15. března 2024 08:26 )

A Vy žerte mobily, a oblečení,nebo auta . Sedlaky nepotřebujete.

Ludmila Micikova ( 15. března 2024 07:27 )

Čeští zemědělci mají své požadavky, hodně oprávněné. Pokud se s nimi jedna tak, aby je různí sibri oblafli a zmatli,tak to se nikdy v zemědělství i v historii úplně nezdarilo. Když je to silové zlomilo za KOMUNISTŮ, zaplatili jsme za to všichni, padesáti roky nesvobody a bloudeni. Situace je obdobná jako kdysi, vládnoucí garnitura směřuje stát do válečných situaci a zemědělci vědí, která, bije. Boží pravda vítězi.

verka1 ( 15. března 2024 07:14 )

K nám dováží rozmrazene máslo z ciziny a kam tedy naši zemědělci vyváží své výrobky?
Zemědělci stávkují a nic nedosáhli. Jedině se k ním musí přidat třeba české dráhy, česká pošta, dělníci ve firmách...čím víc stávkujících tím líp.

F.Prohazka ( 15. března 2024 03:35 )

Právě naopak-blokáda všech cest, zrušit veškeré dotace v celé EU zemědělcům aby byl trh jednotný. Dovoz komodit zakázat nebo pro celou unii řešit společně.
A teológ ať jde za oltář, na zemědělství nemá co dělat. Demise vlády !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa