Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fialův vzkaz zemědělcům: Vláda to nepodceňuje! S proruskými silami ale došlo na má slova

Aktualizováno -
20. února 2024
21:38
Autor: ČTK, simao - 
20. února 2024
16:50

Byl pondělní protest zemědělců ukradený a zneužitý organizátory inklinujícímu k Rusku? „Rozumím důvodům pro protesty, zemědělství je přeregulované,“ uvedl úterý premiér Petr Fiala (ODS) pro Český rozhlas Radiožurnál a ujišťoval, že vláda situaci kolem nespokojenosti zemědělců a jejich problémů nepodceňuje. Pondělní protest proběhl ve dvou fázích - nejprve zablokovaly traktory magistálu, později došlo k demonstraci proti vládě na Malostranském náměstí. Fiala míní, že došlo na jeho slova, kdy tento protest zneužily proruské síly. K dalšímu protestu zemědělců dojde ve čtvrtek 22. února. Má být poklidnější, zúčastní se jej i svazy, které se v pondělí zúčastnit odmítly a stále ještě doufají v dohodu s Fialovou vládou.

  • Čeští zemědělci budou ve čtvrtek 22. února opět protestovat - tentokrát na hranicích s Polskem, Slovenskem a Německem i v ulicích velkých měst.
  • Do tohoto protestu se již zapojí i druhá část zemědělců, která vynechala pondělní protest v Praze.
  • Protest pořádaný Agrární komorou a Zemědělským svazem bude součástí evropských protestů zemědělců proti politice EU. Vadí jim především podmínky Green Dealu, mají problém s bezcelními dovozy zemědělských produktů ze zahraničí, zejména z Ukrajiny či Latinské Ameriky. Od pondělní akce v Praze se hlavní zemědělské organizace distancovaly.
  • Ve čtvrtek vyjede několik set kusů zemědělské techniky, provoz ale blokovat nechtějí. Pojedou převážně po státních silnicích. Na hranicích se sedláci setkají s kolegy ze sousedních zemí. 

Premiér Petr Fiala (ODS) míní, že pondělní protest byl zneužitý proruskými silami. Na Malostranském náměstí se odpoledne protestovalo především proti jeho vládě.

„Ten včerejší protest nakonec i část zemědělců, která se ho účastnila, označila za ukradený v tom smyslu, že cíle těch organizátorů byly jiné, než pomoci zemědělcům,“ uvedl pro ČRo Radiožurnál v úterý Fiala.

Fiala: Netají se podporou Kremlu

Podle něj došlo na jeho slova o proruských živlech. „Neoznačil bych to za vítězství, ale je to potvrzení mých slov. Věděl jsem, proč to říkám. Nakonec profily lidí, co to organizovali, jsou veřejně známé a už dopředu jsme je věděli. Ve čtvrtek jsem měl velké jednání za účasti ministra zemědělství s klíčovými zemědělskými asociacemi, ať už je to Agrární komora, Zemědělský svaz, Asociace soukromých zemědělců, a ty všechny se nepřipojily k pondělnímu protestu právě z důvodů nedůvěry v organizátory. Naopak bude celoevropský protest, nebo napříč zeměmi, který bude spíše symbolický, jak jsme byli ujištěni, a ten bude ve čtvrtek,“ upozornil Fiala.

Fiala komentoval průběh protestů i na sociální síti X. „Demonstrace nemá s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. Demonstraci pořádají lidé, kteří se netají např. svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců,“ napsal v pondělí.

Protesty zemědělců mají podle Fialy různé příčiny. „Teď je hlavním mottem a hlavní příčinou těch protestů nastavení evropské politiky. Nicméně, platí, že pan ministr do konce února předloží sadu návrhů, které vycházejí z diskuze s klíčovými reprezentanty českého zemědělství,“ slíbil Fiala.

Vondráček: Rozdělování na dezoláty a demokraty? Propaganda!

S Fialovými slovy o proruských silách nesouhlasí opoziční ANO. „Vládní propaganda rozdělování na dezoláty a demokraty zafungovala na 100%, to se pětikoalici musí uznat, že to byl parádní kousek ve zbytku Evropy nevídaný,“ postěžoval si v úterý expředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) na Facebooku.

„Pouze u nás se podařilo protestující zemědělce takto rozdělit a skutečné celoevropské problémy, plus naše národní starosti zemědělců, odsunout někam na druhou kolej," dodal Vondráček.

Fialova slova v pondělí před protestem na Malostranském náměstí odmítal i šéf Zemědělského svazu Martin Pýcha v Epicentru na Blesk.cz, když komentoval blokádu zemědělců pomocí traktorů.

„Rozhodně tam nevidím nějaké proruské síly. Já tam vidím zemědělce, kteří prostě přijeli a jsou naštvaní (...) Rozhodně bych mezi těmi zemědělci neviděl nějaké proruské trolly,“ upozorňoval Pýcha s tím, že jde o zemědělce, kteří již nad vládou zlomili hůl, zatímco ti, co budou protestovat ve čtvrtek, ještě doufají v dohodu. Pýcha to ovšem ve studiu říkal během živě vysílaného pořadu před poměrně divokým děním na Malostranském náměstí, kterého se již řada zeměělců právě kvůli výhradám k organizátorům nezúčastnila a vydali se z Prahy pryč...

Video  Vláda brutálně vyhloubila příkopy! EU má problém, řekl Blesku o protestech šéf Zemědělského svazu.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Čtvrteční protest: Traktory s návěsy

Moravskoslezští zemědělci budou protestovat na třech hraničních přechodech s Polskem a také v Opavě. „Pojedou nejenom traktory, ale většinou to budou traktory s návěsy. V Opavě bude průjezd městem, bude to taková demonstrativní jízda s tím, že se nebude nic brzdit nebo zpomalovat,“ řekl ředitel Regionální agrární komory Ostravsko Robert Kučera.

Zemědělci z Ústeckého kraje vyrazí z letiště Březno u Chomutova. Do kolony se zapojí zhruba 80 zemědělských strojů. Budou pokračovat přes obchvat kolem Chomutova k hraničnímu přechodu Hora Sv. Šebestiána, kde se sejdou s kolegy z Německa.

Z jihu Moravy vyjedou až dvě stovky traktorů a další zemědělské techniky na hraniční přechod se Slovenskem u Hodonína. Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK) ohlásila na čtvrtek největší protesty svého druhu v historii Slovenska.

S českými farmáři by se Slováci měli potkat právě na hraničním přechodu Holíč/Hodonín. Protestující zemědělci z Brněnska, Vyškovska a Blanenska se sjedou na okraji Brna a ze čtyř směrů pojedou ulicemi krajského města, o blokádu jít nemá.

Zemědělci v Královéhradeckém kraji do protestu nasadí přibližně 200 traktorů a další zemědělské techniky. Hlavní protest asi s 60 stroji bude dopoledne na hraničním přechodu do Polska v Náchodě. V Pardubickém kraji vyjede více než 120 souprav zemědělské techniky.

Demonstrační jízdy budou ve všech čtyřech okresech regionu. Na hraničním přechodu v Dolní Lipce na Orlickoústecku se také uskuteční setkání s polskými zemědělci. Sedláci z Vysočiny na hranice nepojedou, budou projíždět vybranými trasami po kraji a otáčet se na kruhových objezdech.

V Olomouckém kraji se zapojí zemědělci ze všech pěti okresů. Zemědělská technika projede ulicemi Olomouce, Prostějova, Přerova a Šumperka. Jeseničtí farmáři budou protestovat spolu s polskými kolegy na hraničním přechodu.

Ve Středočeském kraji bude na silnicích přibližně 300 zemědělských strojů, v každém okrese mezi 35 až 50, nejvíce zřejmě na Kolínsku. Dopoledne se vydají na protestní jízdy zejména kolem měst. Na hranici s Polskem a Německem by měli vyrazit někteří zemědělci z Mladoboleslavska.

V Jihočeském kraji se na několika místech sjede na tři stovky traktorů a jiných zemědělských strojů. Krátce zablokují například i příjezd k hraničnímu přechodu do Německa ve Strážném na Prachaticku.

Protesty zemědělců se ve čtvrtek uskuteční i v dalších zemích střední a východní Evropy. V Česku je pořádají Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství.

V pondělí část zemědělců demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze, protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali magistrálu. Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Od tohoto protestu se ale hlavní zemědělské organizace distancovaly.

Video  Stovky zemědělců blokovaly svými traktrory Prahu. Ministr Výborný čelil výzvám k demisi  - Lukáš Červený, Tomáš Belica/Blesk TV
Video se připravuje ...

roxin ( 22. února 2024 06:35 )

Tak dnes budou mít ti HODNÍ prozápadní zemědělci SVÁTEK PRÁCE a bude to jak za totáče na 1.máje, nebude nic chybět ani fialovej sliz!!!

jajas ( 22. února 2024 06:35 )

Vondra se už více zesměšnit nemohl než s tím dopisem....je to až neuvěřitelné... 👎 😕

Staroduchodce ( 21. února 2024 19:23 )

Vondra za ODS, který na poslední chvíli v diskuzním pořadu vytáhl údajný dopis pana Jandejska ruské ambasádě, který prý dokazuje, že je to kolaborant a navíc člověk Andreje Babiše. Vondra následně sdělil, že vlastně neví, co v dopise je, protože rusky neumí a není si ani jist jeho pravostí – byť studoval za socialismu, kdy byla ruština povinná. Jinak kde je Havlovo Láska zvítězí? To je pro letošek jen slabý čajík, další přitvrdí: Opět bude "systémovým řešením" budoucnosti antibabiš.

jajas ( 21. února 2024 18:00 )

Ale ví. Už se o tom docela dlouho mluví, že jde o společný evropský protest zemědělců, ve stejný den akce pořádají zemědělci ve státech středí a východní Evropy. V Česku za ním stojí Agrární komora České republiky, tak si ty pindy nechej na doma, chytrouši. 🙂

roxin ( 21. února 2024 17:38 )

Přece fialovej sliz, nevidíš jak se vyjímá na fotce proti němu jsou lidi jak mravenci a ještě se i usmívá- 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa