Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Proč EU dováží obilí z Ruska, když s ním je ve válce? Zemědělci s traktory zablokují hranice

Autor: ČTK - 
16. února 2024
12:05

Společný evropský protest zemědělců, který se uskuteční ve čtvrtek 22. února, není zatím namířený proti české vládě, ale politice EU, řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Protest podle něj bude spíše symbolický, zemědělci se v Česku v kolonách vydají na hranice s Polskem a se Slovenskem. Kromě Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Litvy a Lotyšska se zapojí také farmáři z Rumunska, Bulharska, Slovinska či Chorvatska, uvedl Doležal. Vyzval všechny české zemědělce, aby se do protestu zapojili.

„Je to symbolická akce. Chceme upozornit na ten problém a zároveň si uvědomujeme, že občané v ČR nejsou zvědaví na to, aby stáli někde v dlouhých kolonách za traktory,“ řekl Doležal. K hranicím proto podle něj zemědělská technika vyjede mimo dopravní špičku. „Vybereme si takové hraniční přechody, kde ty traktory budou vidět, nicméně dopravci stále budou moci projet,“ doplnil Doležal. Nevylučuje ale, že na některých místech mohou být hranice dočasně zablokované. Zemědělci podle něj zveřejní také společný manifest s konkrétními požadavky vůči EU.

Zemědělcům podle Doležala vadí zejména vysoká byrokratická zátěž a množství kontrol, které na ně uvaluje Evropská unie. Předmětem protestů ale bude také dovoz zemědělských komodit z Ukrajiny a dopady Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu. „Podle našeho názoru není (Zelená dohoda) správně implementována, zatěžuje zemědělce a zdražuje jim produkci, která pak není konkurenceschopná na evropském trhu,“ doplnil Doležal.

Protesty zemědělců v Evropě a reakce na ně budou také tématem mimořádné schůzky ministrů zemědělství EU, která se uskuteční v pondělí 26. února v Bruselu. Agrární komora podle Doležala bude požadovat, aby Evropská komise rozhodla o výrazných regulatorních a administrativních úlevách nebo úpravě bezcelní dohody mezi EU a Ukrajinou. „My navrhujeme polocelní systém, jakýsi systém vratných kaucí,“ řekl. Spočíval by podle něj v tom, že by dovozci na hranicích EU s Ukrajinou složili kauci, a pokud by zboží bylo finálně dovozeno do země mimo EU, tak by se jim kauce vrátila.

Zemědělcům podle Doležala vadí ale také dovozy z jiných zemí mimo EU než z Ukrajiny, do Evropy se například čím dál častěji dováží obiloviny a olejniny z Ruska, řekl. „Já nechápu, proč se tady bavíme o tom, že Evropa je ve válce s Ruskem, a zároveň sem dováží obiloviny z Ruska, které jsou ale levnější, protože nejsou greendealové (nepodléhají Zelené dohodě),“ uvedl.

Do společného evropského protestu se z ČR podle Doležala kromě Agrární komory zapojí také Zemědělský svaz, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Společnost mladých agrárníků a část členů Asociace soukromého zemědělství. „Vyzýváme nyní zemědělce, kteří nejsou v žádné organizaci, případně jsou z jiných organizací, aby se k naší akci připojili. Akce nemá žádný politický cíl, jde nám pouze o budoucnost českého zemědělství, která je teď v ohrožení,“ uvedl.

Video  Ministr Výborný o cenách potravin i večírku: Jurečka chyboval opakovaně.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

j.p.toman ( 21. února 2024 08:54 )

Proč bereme ropu z Ruska, když jsme s ním ve válce ?

Zobrazit celou diskusi