Změny v pozemní dopravě bude dopravní podnik podle Řehkové řešit operativně podle aktuálního vývoje situace. „Provoz metra nebude plánovaně posílen,“ uvedla. V případě potřeby má dopravní podnik možnost nasadit do provozu na všech třech linkách ještě záložní vlaky.

Obležená Praha

Farmáři mají do metropole přijet s technikou šesti trasami z Českých Budějovic a Tábora, ze Strakonic a Písku, od Slaného, od Lovosic, podél D11 ve směru od Hradce Králové a od Pardubic a Havlíčkova Brodu, řekl ČTK mluvčí Prahy Vít Hofman. Zemědělci by se měli vyhnout dálnicím. Město vyzvalo řidiče, aby se v pondělí pokud možno vjezdu do Prahy vyhnuli.

Část farmářů chce blokádou upozornit na podle nich špatnou situaci českého zemědělství. Požadují například to, aby česká vláda odstoupila od Zelené dohody pro Evropu (Green Deal). Protest organizují například předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Velké oborové organizace jako Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se do blokády nezapojí, na příští čtvrtek plánují vlastní symbolický protest proti politice EU.

Fotogalerie
4 fotografie