Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemědělci s traktory dorazí v 6:00, budou jezdit kolem Letné, Výborný nechce ustoupit ultimátům

Aktualizováno -
6. března 2024
14:49
Autor: ČTK - 
5. března 2024
17:17

Zemědělci dorazí na čtvrteční protest do Prahy kolem 06:00. S traktory a další zemědělskou technikou budou jezdit kolem Letenských sadů, kolem poledne se přesunou před úřad vlády, uvedla dnes pražská policie na webu. Policisté odhadují, že přijet mohou stovky kusů zemědělské techniky a mohou komplikovat ranní a dopolední dopravu v centru hlavního města. Podle Výborného nemohou počítat s úlevami z daně z nemovitosti, jednat se nebude ani o danění dotací a slevě na sociálním pojištění. Výborný nechce ustoupit ultimátům. Novinářům řekl, že plánoval sepsat memorandum o dohodnutých dvou miliardách podpory zemědělcům. Zatím tak neučiní.

  • Zemědělci chtějí přijet s technikou do Prahy ve směru od Vestce, Kněževsi, Jesenice, Nové Vsi a Letňan.
  • Příjezd techniky se očekává kolem 06:00 a následně mají protestující v plánu jezdit okolo Letenských sadů po trase nábřeží Edvarda Beneše, Chotkova ulice, ulice Milady Horákové, Veletržní ulice, ulice Dukelských hrdinů a dál po nábřeží k úřadu vlády.
  • Po 11:00 se protest přesune před úřad vlády, kde by měl být do 13:30.
  • Zemědělci podle Výborného nemohou počítat s úlevami z daně z nemovitosti, jednat se nebude ani o danění dotací a slevě na sociálním pojištění.

Na protestní jízdu budou podle policejního mluvčího Jana Daňka dohlížet desítky policistů převážně z dopravní služby, kteří budou řídit dopravu, aby byla co nejplynulejší.

„V pohotovosti budou i kolegové z antikonfliktního týmu a pořádkové policie,“ dodal mluvčí. Motoristé by měli ve čtvrtek ráno a dopoledne počítat s komplikacemi v dopravě na ohlášené trase a přizpůsobit tomu své plány.

Protestní akci svolali na čtvrtek představitelé Agrární komory ČR a Zemědělského svazu.

Protestní jízdu Prahou podpořili i zástupci Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v pátek uvedl, že vláda vyšla vstříc některým z pěti požadavků farmářů. Farmáři však v pondělí řekli novinářům, že taková pomoc nestačí. Výborný (KDU-ČSL) deklaroval, že je ochoten se zemědělci dál jednat, ale ne pod ultimáty.

Zemědělský svaz a Agrární komora žádají podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou. Pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Část zemědělců už 19. února demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze a protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovala magistrálu. Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Agrární komora a Zemědělský svaz se ale od protestu distancovaly.

Hlavní zemědělské organizace se podílely na protestu 22. února proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství či dovozu ze zemí mimo Evropskou unii. Stovky traktorů zpomalovaly dopravu ve městech, na hlavních silnicích a u hraničních přechodů.

Video  Takhle to vypadalo 19. února v Praze: Stovky zemědělců blokovaly svými traktrory magistrálu. Ministr Výborný čelil výzvám k demisi  - Lukáš Červený, Tomáš Belica/Blesk TV
Video se připravuje ...

krapotkin ( 5. března 2024 18:51 )

Zemědělci by měli platit za naftu tolik, co normální řidiči, když jí mají tolik, že s ní můžou plýtvat na zbytečné výlety do Prahy. Paraziti z vlády si stejně udějají co chtějí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa