Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Otázky a odpovědi ke druhému kolu slovenských voleb: Co rozhodne o vítězi?

  • Autor: ČTK,vja,lig - 
    25. 3. 2024
    05:00

    Vše nasvědčuje tomu, že finální duel prezidentských voleb na Slovensku mezi Ivanem Korčokem a Peterem Pellegrinim bude velice ostrý. Do hry by přitom ještě mohli zasáhnout voliči žijící v zahraničí, maďarská menšina či Matovičovy „rudé tangáče“.

  • 1.Odpor proti Ficovi

    Postup exministra zahraničí Ivana Korčoka a předsedy slovenského parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Petera Pellegriniho do druhého kola slovenských prezidentských voleb se podle politologů předpokládal. Petr Just z Metropolitní univerzity Praha, Jan Kubáček a Pavel Šaradín pokládají za nejzajímavější vyšší než očekávaný odstup mezi oběma kandidáty, Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně zase jejich větší odstup od ostatních uchazečů o prezidentskou funkci. Ve volebním finále má podle Kopečka a Justa lepší šance Pellegrini. Kubáček soudí, že v kampani se bude objevovat jako mobilizační téma postoj proti premiérovi Robertu Ficovi (Směr-SD).

    „Pellegrini, přestože získal o pět procentních bodů méně, má větší rezervoár, odkud čerpat další hlasy pro druhé kolo,“ řekl dnes ČTK Kopeček. Může podle něho získat hlasy voličů v pořadí třetího Štefana Harabina, jenž získal přes deset procent hlasů. Harabinovi voliči jsou podle Kopečka ve značné míře příznivci vládního Směru-SD a Slovenské národní strany, a mají tak blíž k Pellegrinimu. Něco podobného podle politologa platí pro maďarské voliče. „V předvolebních průzkumech byla vidět zřetelně menší ochota maďarských voličů hlasovat pro Korčoka a viditelně větší pro Pellegriniho, což zjevně souvisí s rozdílným postojem obou kandidátů k Orbánovu Maďarsku,“ uvedl Kopeček.

    Rovněž podle Justa má Pellegrini na rozdíl od Korčoka větší prostor pro zisk hlasů voliči neúspěšných kandidátů. „Zejména to bylo evidentní na jeho projevu po sečtení výsledků, kdy jasně najel na antisystémovou a populistickou vlnu s cílem oslovit zejména voliče Štefana Harabina,“ uvedl Just. Pellegrini podle něho využil i prvek v Česku známý z prezidentské kampaně předsedy ANO Andreje Babiše, když varoval, že jeho protikandidát zavleče zemi do války. „Je evidentní, že ze strany člověka, který účast své strany Hlas ve vládě se Směrem obhajoval jako garanci prozápadního směřování Slovenska, je to účelová přetvářka s cílem získat radikálněji naladěné voliče od Štefana Harabina. A tato taktika má velkou šanci na úspěch,“ míní Just.

    Korčokovy šance podle Kopečka ztěžuje Pellegriniho strategie co nejnižšího počtu televizních debat a Pellegrinimu nahrávají podle něho i Velikonoce zkracující reálnou dobu kampaně. „Část Harabinových voličů asi k druhému kolu nepřijde, stejně tak bude asi nižší účast maďarských voličů, nicméně i tak má Pellegrini vyšší šanci v druhém kole uspět,“ míní Kopeček. Podle Justa by Korčokovi pomohla jen výrazně vyšší volební účast a zapojení nevoličů z prvního kola. „Je ale otázka, zda se účast v druhém kole ještě může výrazněji navýšit,“ podotkl.

    Šaradín poukázal na to, že zatímco preference doposud ukazovaly na Pellegriniho vítězství, nyní se šance obou kandidátů podle něho vyrovnaly. Zdá se podle něj, že sázka na národnostně orientovanou politiku, kterou vede v posledních měsících Ficova vláda, předsedovi slovenského parlamentu nevychází. „Pellegrini má sice o něco větší šanci zvítězit, nicméně rozhodující bude mobilizace, na jedné straně Harabinových voličů, na druhé straně mladých a vzdělanějších voličských skupin. V tomto směru nelze dnes říci, komu se nakonec podaří zvítězit,“ řekl ČTK Šaradín.

    Kubáček poukázal na podle něho vysokou mobilizaci Korčokových voličů. „Podařilo se mu, a to čekal málokdo, oslovit drtivou většinu voličů Křesťanskodemokratického hnutí, což mu zajistilo úspěch a významný rozdíl pěti procentních bodů od Petra Pellegriniho. Všichni jsme očekávali, že výsledek bude těsný,“ řekl ČTK Kubáček. Část Pellegriniho voličů naopak podle něho zůstala doma. Předseda slovenského parlamentu má podle Kubáčka velké rezervy na venkově a v menších městech.

    Kampaň před druhým kolem bude podle Kubáčka o oslovení maďarské menšiny a o tom, jak získat co největší část Harabinových voličů. „Protože se mnozí obávají, že to dopadne podobně jako před pěti lety, to znamená, že Štefan Harabin nenamotivuje své voliče ke druhému kolu, což by poškodilo Petera Pellegriniho,“ řekl politolog. Silnou kartou v kampani bude podle něho i „antifico“. Korčoka podporují opoziční liberální strany Progresivní Slovensko a Svoboda a Solidarita.

    Video  Ivan Korčok mezi Slováky i při skialpinismu: Ukázal záběry z kampaně.  - Facebook - I. Korčok
    Video se připravuje ...

  • 2.Ostrá kampaň před druhým kolem? Podle českých politiků ano

    Někteří čeští politici čekají vyhrocenou kampaň před druhým kolem prezidentské volby na Slovensku. Do finále, které se uskuteční 6. dubna, postoupili exministr zahraničí Ivan Korčok podporovaný opozicí a předseda slovenského parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini. Například české poslance Ondřeje Koláře (TOP 09) a Barboru Urbanovou (STAN) překvapilo, že Korčok byl v prvním kole na prvním místě.

    Předsedu sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška (TOP 09) výsledek sobotního prvního volebního kola nepřekvapil. „Podstatné je kolo druhé a tam platí, že rozhodne ten, kdo dokáže zmobilizovat více svých voličů, aby k druhému kolu voleb přišli. Velká část nevolila ani v prvním kole, ukazuje volební účast. Držím Slovákům palce,“ napsal dnes ČTK.

    Koláře a Urbanovou, kteří patří mezi další členy výboru, Korčokovo vítězství překvapilo. „Mám pocit, že se ve druhém kole ještě může stát fůra věcí, bude záležet na aktivizaci voličů neúspěšných kandidátů. Nevím, kdo má vyšší šance, vím jen, že bych Slovensku moc přála vítězství člověka, u kterého se nebudeme muset bát, že demontuje demokratické instituce,“ sdělila ČTK Urbanová.

    Kolář uvedl, že situaci vnímá „realisticky“ tak, že se hlasy Korčokovy „protistrany“ rozložily mezi víc kandidátů. „Upřímně si neumím představit, že voliči (třetího v pořadí) Štefana Harabina ve druhém kole Korčoka podpoří,“ napsal ČTK poslanec. Korčok si podle něho jistě uvědomuje, že bude muset před druhým kolem „zabrat“ a i premiér Robert Fico (Směr-SD), podporující Pellegriniho, bude mobilizovat, protože hlavou státu potřebuje někoho, kdo mu nebude oponovat. „Myslím, ze budeme svědky vyhrocené kampaně a myslím, že Ivan Korčok musí být připraven na všemožné podpásovky,“ podotkl Kolář.

    Korčokovi vyjádřili na síti X podporu místopředseda Sněmovny Jan Bartošek a europoslanec Tomáš Zdechovský (oba KDU-ČSL). „Více než 5,5 procenta je slušný náskok. Před druhým kolem nás ale skoro jistě čeká drsná antikampaň plná dezinformací,“ napsal Bartošek. „První kolo vyhrál Ivan Korčok a věřím, že vyhraje i druhé, když vidím, jaký hnus proti němu proruské servery rozjely,“ uvedl Zdechovský.

    Ivan Korčok ve svém volebním štábu Ivan Korčok ve svém volebním štábu | ČTK / Deml Ondřej

  • 3.Harabin za očekáváním

    Na třetím místě skončil s 11,73 procenta hlasů Štefan Harabin, bývalý slovenský ministr spravedlnosti a někdejší předseda nejvyššího soudu. Dnes jasně neřekl, koho by jeho stoupenci měli podpořit v druhém kole, napsal portál aktuality.sk. „Moji voliči vědí, co mají dělat. Jsou to národně orientovaní voliči, jejichž hlavní prioritou je zachování státu, národní suverenity a míru,“ řekl Harabin. Tento politik v předvolební kampani například řekl, že Rusko není v konfliktu na Ukrajině agresorem.

    Podle průzkumů zveřejněných před prvním kolem hlasování chce výrazná většina Harabinových sympatizantů podpořit ve druhém kole prezidentských voleb Pellegriniho.

    Třetího nejpopulárnějšího prezidentského kandidáta Štefana Harabina, se kterým ho spojují proruské názory, podpořil po svém odstoupení z prvního kola volby šéf nejmenší slovenské vládní strany SNS Andrej Danko. Krok Danko a Harabin na společné tiskové konferenci označili za spojování národních sil. Preference bývalého ministra spravedlnosti a někdejšího šéfa slovenského nejvyššího soudu Harabina byly původně odhadovány na 12,7 procenta.

    Štefan Harabin ve svém volebním štábu Štefan Harabin ve svém volebním štábu | ČTK / Holubová Dorota

  • 4.Matovičova atomovka

    Fiasko podle portálu pravda.sk v prvním kole prezidentských voleb zažil někdejší premiér Igor Matovič. Podpořilo ho méně než 2,2 procenta voličů a skončil na pátém místě.

    Kandidaturu podal v poslední možný den na konci ledna, přičemž si uvědomoval, že nemá šanci postoupit do druhého kola. Ve volbách však chtěl krýt záda demokratickému kandidátovi, za kterého považuje Ivana Korčoka. Původně se v jeho případě počítalo s podporu 4,3 procenta Slováků.

    Matovič před volbami tvrdil, že v mobilním telefonu má fotografii Petera Pellegrinigo v červených tangách, již označil za „atomovku“. Nakolik by zveřejnění podobného snímku mohlo zamávat s výsledky v druhém kole není zcela jasné. Dá se však předpokládat, že část konzervativněji zaměřených voličů by se od Pellegriniho mohla oddělit.

    Já vím, že po manželce netoužíte. Pane Pellegrini, zkuste být konečně chlap. Osobně vám řeknu, že nemám rád chlapy, kteří si oblékají červené tangáče. Nemám rád chlapy, kteří si do svého bytu zvou různé pánské návštěvy. Nemám, nemám, nemám,“ útočil již tehdy Matovič na šéfa slovenského Parlamentu.

    Před volbami vyhrožoval i tím, že pokud určitá média (která podle něj také mají kompromitující fotogafii) snímek nezveřejní, udělá tak sám. Zatím však neúspěšný kandidát zůstal pouze u slibů a varování.

    Slovenské volby: Předseda OĽANO Igor Matovič (1.10.2023) Slovenské volby: Předseda OĽANO Igor Matovič (1.10.2023) | ČTK / Šálek Václav
  • 5.Slováci v zahraničí

    Potenciál rozhodnout v těsném souboji v druhém kole voleb mají i voliči v zahraničí. Řada z nich se totiž k urně v prvním kole nedostavila. Na rozdíl od parlamentích voleb se Slováci žijící v zahraničí v případě prezidentských voleb musí dostavit do volební místnosti osobně.

    Můj syn přicestuje z Prahy, kde pracuje. Chce se voleb zúčastnit, protože mu záleží na tom, jak bude slovenská politika vypadat,“ uvedla pro Novinky.cz Renáta Jančoková z Bratislavy.

    Z Londýna přiletí obě moje děti. Letět na obě kola si nemohou finančně dovolit, ale chtějí být u definitivního rozhodování,“ sdělil stejnému webu Peter Ondrejička z Košic.

    První kolo prezidentských voleb na Slovensku První kolo prezidentských voleb na Slovensku | ČTK / Šálek Václav

  • 6.Poláci píší o mafiánském státu

    V prezidentských volbách na Slovensku se hraje o to, zda přetrvá mafiánský stát, napsal polský list Gazeta Wyborcza (GW). Vítězství Petera Pellegriniho, dávného stranického soudruha premiéra Roberta Fica, by vedlo k centralizaci moci podle maďarského vzoru, tvrdí list a dodává, že Pellegriniho vítězství by také nynější vládnoucí skupině zaručilo beztrestnost.

    Pro pochopení, co vše je ve volbách v sázce, je podle deníku nezbytné vrátit se do roku 2018, kdy najatý vrah na objednávku mafie zastřelil novináře Jána Kuciaka, jenž odhaloval propojení vlády s organizovaným zločinem – až podle polského komentátora odhalil, že „jde o jedno a to samé“.

    Deník následně zrekapituloval vývoj od pouličních protestů, přes Ficovo odstoupení z čela vlády, kde jej nahradil právě Pellegrini, „tvářící se jako evropský demokrat“. Jako premiér vydržel až do voleb 2020, které Ficův Směr-SD prohrál. Pellegrini v přesvědčení, že Ficův čas skončil a dny jeho strany jsou sečteny, si založil vlastní uskupení Hlas. Pro bývalé soudruhy se stal zrádcem, píše polský list.

    Následující vlády v čele s populisty Igora Matoviče podle listu charakterizoval chaos a vnitřní spory, policii a prokuratuře však umožnily pracovat na politických kauzách. Začalo zatýkání vysoce postavených policistů a úředníků. Obvinění si vyslechl dokonce i Fico, a to z vytvoření organizované zločinecké skupiny, a jeho pravá ruka, exministr vnitra Robert Kaliňák.

    Jeden z dopadených úředníků v roce 2021 přiznal, že se zapletl i Peter Pellegrini. V době, kdy byl šéfem vlády, se podle tohoto nařčení domáhal přes prostředníka 150 000 eur (3,8 milionu Kč) od jednoho podnikatele výměnou za výhodný zákon. Případ se dodnes neobjasnil.

    Fico pod palbou od zatýkaných stranických soudruhů a úředníků přešel do ofenzivy. Tvrdil, že stát za vlády dřívější opozice na něj útočí, stejně jako média, kterým vyhlásil válku. Jeho strana se otočila doprava. Fico našel inspiraci v ideologickém poselství Viktora Orbána. Podobně začal chrlit obvinění na adresu evropské levice a také amerického miliardáře maďarského původu George Sorose, že se pokoušejí o ovládnutí Slovenska liberálními elitami.

    Čtyřkoalice nevydržela až do konce, její obliba klesla až na dno. Slováci kritizovali vlády Matoviče a jeho nástupců za to, že si nedokázaly poradit ani s pandemií covidu-19, ani s jejími následky. Parlamentní volby loni na podzim vyhrál Směr-SD, Fico vytvořil koalici s proruskými nacionalisty a Pellegriniho Hlasem, píše polský list.

    Nejdůležitější rozhodnutí nové vládnoucí skupiny se týkala změn v justici, dodává Gazeta Wyborcza a připomíná protesty Slováků proti rušení speciální prokuratury a dalším změnám v zákonech, které obviněným oligarchům umožní vyváznout s podmínkou, místo aby šli do vězení.

    Pellegriniho vítězství bude znamenat monopol jedné skupiny na politickou moc, míní komentátor polského listu. „Zmizí prezident, který brzdí choutky vládnoucích. Pellegrini je pro druhé kolo rozhodně favorit,“ píše Gazeta Wyborcza.

    Pellegriniho soupeř, „otevřeně proevropský a proatlantický“ bývalý diplomat Ivan Korčok, by k vítězství potřeboval rozšířit svou voličskou základnu, což nebude snadné, pokračuje autor komentáře. Pellegrinimu stačí, aby pro něj hlasovali voliči nacionalisty Štefana Harabina, dodává.

    „Vše naznačuje, že se to může stát,“ míní Gazeta Wyborcza. Pellegrini se podle listu vyhýbá otevřenému nacionalismu, aby si neodradil umírněné voliče, ale za něj tak činí Fico, který jej v kampani silně podporuje. Oba však odlišuje pouze styl, tvrdí autor komentáře v polském listě.

    Peter Pellegrini ve svém volebním štábu Peter Pellegrini ve svém volebním štábu | ČTK / Šálek Václav
  • 7.Pellegrini se již nemůže Korčokovi vyhýbat

    Vítězstvím v prvním kole prezidentských voleb na Slovensku exministr zahraničí Ivan Korčok zdramatizoval nadcházející rozhodující duel, ve kterém bude o hlasy voličů soupeřit s dosavadním favoritem a předsedou parlamentu Peterem Pellegrinim. O výsledku druhého kola přímé volby hlavy státu 6. dubna rozhodne schopnost mobilizovat voliče a to, zda příznivci v pořadí třetího nejsilnějšího kandidáta ze sobotní volby Štefana Harabina přijdou hlasovat pro Pellegriniho, řekl prezident nevládního Institutu pro veřejné otázky Grigorij Mesežnikov.

    Korčok dokázal v tomto podstatě plebiscitu přesvědčit váhající voliče, že když mají problém s vývojem v zemi po převzetí moci nynějším premiérem Robertem Ficem, tak on je ten nejlepší kandidát, jenž se dokáže postavit proti. Stále to neznamená, že nakonec vyhraje,“ uvedl Mesežnikov.

    Za nečekaný označil náskok Ivana Korčoka, který vyhrál první kolo se ziskem 42,51 procenta hlasů před šéfem vládní strany Hlas-sociální demokracie Pellegrinim. Toho podpořilo 37,02 procenta voličů. Korčokovi, kterého v prezidentských volbách podporují i některé opoziční strany, podle něj pomohly dřívější protivládní protesty konané na znamení nesouhlasu s kroky a plány vlády v oblasti trestního práva či posílení vlivu státu na veřejnoprávní rozhlas a televizi.

    Kariérní diplomat Korčok je zastáncem liberální demokracie, podpory Ukrajiny bránící se ruské vojenské invazi a kritikem některých rozhodnutí nynější slovenské vlády, která například zastavila ze státních zásob vojenskou pomoc Kyjevu. Pellegrini prosazuje zastavení palby na Ukrajině a mírová jednání.

    Harabin, kterého v sobotu podpořilo 11,73 procenta voličů, má v zahraniční politice radikálnější názory než současná vládní koalice; vyslovil se například pro vystoupení Slovenska z NATO, dále za zastavení jakékoli finanční pomoci a dodávek zbraní rovněž od soukromých firem Kyjevu. Tvrdil také, že Rusko není v konfliktu na Ukrajině agresorem.

    Ve druhém kole prezidentských voleb bude důležitý faktor, v jakém počtu přijdou hlasovat Harabinovi voliči. V drtivé většině podpoří Pellegriniho,“ řekl Mesežnikov.

    Harabin po prvním kole prezidentských voleb Pellegriniho přímo zatím nepodpořil. Řekl, že jeho voliči jsou národně orientovaní a že je pro ně prioritou zachování národní suverenity a míru.

    Mesežnikov očekává, že kritici Korčoka se budou snažit motivovat voliče proruskými a mírně protizápadními poselstvími a také budou označovat exministra zahraničí za původce konfliktů a za „amerického agenta“.

    Rozhodující kolo prezidentských voleb na Slovensku podle Mesežnikova ovlivní také voliči početné maďarské menšiny. Jejich prezidentský kandidát Krisztián Forró, který se dříve vymezil vůči Korčokovi, získal v sobotu jen 2,9 procenta hlasů. To znamená slabší výsledek, než je zastoupení příslušníků maďarské menšiny ve slovenské populaci.

    Mesežinkov uvedl, že Pellegrini se v dalším průběhu kampaně už nebude moci vyhýbat Korčokovi, protože by to bylo považováno za projev slabosti. Před prvním kolem prezidentských voleb byl Pellegrini ve dvou debatách s Korčokem, z toho pouze v jedné diskutovali jen oba tito kandidáti. Pellegrini také neměl vlastní předvolební mítinky, jako předseda parlamentu více cestoval do zahraničí nebo vystupoval na tiskových konferencích ministrů své strany ve slovenských regionech.

    14:35
    7. 4. 2024
    !

    „Děkuji každému z vás, kdo využil svého práva jít volit, a děkuji i za vysokou volební účast. Ukázali jsme, že demokracie na Slovensku funguje a že jsme hrdý národ, který se dokáže sjednotit. A zároveň chci každého z vás ujistit, že nebudu žádnou protiváhou vládě. Budu s vládou spolupracovat všude tam, kde bude jednat ve prospěch lidí, a zakročím vždy, když jejich zájmy hájit nebude,“ vzkázal v neděli nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini.

    A my vám, drazí čtenáři, děkujeme za sledování našeho online přenosu z průběhu 2. kola slovenských voleb. Další dění kolem voleb na Slovensku můžete dál sledovat v našem běžném zpravodajství na Blesk.cz.

    13:42
    7. 4. 2024

    Výsledky prezidentských voleb na Slovensku proto nevěstí pro Ukrajinu nic dobrého, napsal dnes polský list Gazeta Wyborcza. Server Onet.pl připomněl, že při slovenských protivládních protestech demonstranti nazývali Pellegriniho Ficovým "podržtaškou". Nový slovenský prezident podle serveru v kampani vsadil na hlasy proruských a protizápadních voličů a stejně jako Fico odmítá vojenskou podporu Ukrajině.

    13:25
    7. 4. 2024

    „Má-li pravdu slovenská opozice, že prezidentské volby byly referendem o vládě, tak je její výsledek - Pellegrini dostal o sto tisíc hlasů víc než vloni Směr, Hlas a SNS - zdrcující a měla by si sáhnout do svědomí. Podle mě ale šlo spíš o výběr kandidáta bližšího běžným Slovákům,“ komentoval na X politolog Lukáš Jelínek. 

    Zobrazit celý online
    Video  Předvolební klip Petera Pellegriniho: Promluvil o rodičích, sestře i své politické kariéře.  - Facebook - P. Pellegrini
    Video se připravuje ...

Uživatel_5701369 ( 25. března 2024 17:27 )

Korčok je loutka, agent Washingtonu a Bruselu. Prázdný a falešný, podobně jako byl náš Drahouš s falešnými brýlemi s nula dipotriemi...

Uživatel_5813258 ( 25. března 2024 15:27 )

co rozhodne slováci kteří budou volit prezidenta slováka s rovnou páteři!! ne čapu­tovce,­onuci,­loutku USA UKR EU volte Peligriniho jinak dopadnete jako my v ukr ryti s našimi miliardy s nejhorším premierem,vládou.

Annika ( 25. března 2024 13:58 )

Jsou volby ovlivnene zcitanim?Stejny vyvoj jako v USA?Co otaceni hlasu jako v Cesku v prezidentskych volbach?KDO ZA TIMTO STOJI?

Amelia ( 25. března 2024 13:30 )

Třeba proto, že to jsou naši sousedé? Třeba proto, že bychom jako s tehdejšími "bratry Slováky" měli udržovat dobré vzájemné vztahy? Třeba proto, že v jednotě je síla? Zkuste příště zapojit mozek, než vám z tý hlavy vypadnou další ho*na 👍 😃

Dana Nagyova ( 25. března 2024 10:44 )

Slovenso, je uz davno samostatnym statem. Proc by nas meli zajimat slovenske volby? Cesko ma plno svych problemu a v mediich se resi jen slovenske volby, jeden odbornik vedle druheho.Proc?Je to jejic vec koho si zvoli, at je to kdo chce.

Zobrazit celou diskusi