Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Volby na Slovensku: Korčok ovládl první kolo. Za Pellegriniho se postavil Fico

Aktualizováno -
24. března 2024
16:00
Autor: trm, vja, ČTK, lig - 
23. března 2024
06:55

Slováci v sobotu v prvním kole vybírali novou hlavu státu. Většina volebních místností zavřela ve 22:00. Naplnila se očekávání, že do druhého kola postoupí bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini. Korčok získal 42,51 procent hlasů. Hned po zavření volebních místností se diplomat Korčok obul do Pellegriniho kvůli postoji k ukončení vládních konzultací s Českem. Pellegrini získal 37,02 procent hlasů. 

Narozdíl od České republiky mají Slováci jen jednodenní hlasování. Druhé kolo voleb se uskuteční 6. dubna

Bývalého ministra zahraničí Ivana Korčoka podporují opoziční hnutí Progresivní Slovensko, liberální strana Svoboda a Solidarita a konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí. Více o něm čtěte ZDE

Bývalému premiérovi Peteru Pellegrinimu zase vyslovila podporu vládní strana Roberta Fica Směr-sociální demokracie, ve které Pellegrini v minulosti 20 let působil. Jeho podrobný profil je ZDE

Do volební kampaně na Slovensku zasáhlo rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica, a to kvůli rozdílným názorům obou zemí. Ty se projevily hlavně v pohledu na válku na Ukrajině.

Video  Zuzana Čaputová: Slovensko přijde o oblíbenou prezidentku  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Prezidentské volby na Slovensku 2024
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
14:35
7. 4. 2024
!

„Děkuji každému z vás, kdo využil svého práva jít volit, a děkuji i za vysokou volební účast. Ukázali jsme, že demokracie na Slovensku funguje a že jsme hrdý národ, který se dokáže sjednotit. A zároveň chci každého z vás ujistit, že nebudu žádnou protiváhou vládě. Budu s vládou spolupracovat všude tam, kde bude jednat ve prospěch lidí, a zakročím vždy, když jejich zájmy hájit nebude,“ vzkázal v neděli nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini.

A my vám, drazí čtenáři, děkujeme za sledování našeho online přenosu z průběhu 2. kola slovenských voleb. Další dění kolem voleb na Slovensku můžete dál sledovat v našem běžném zpravodajství na Blesk.cz.

Nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini (7.4.2024)
13:42
7. 4. 2024

Výsledky prezidentských voleb na Slovensku proto nevěstí pro Ukrajinu nic dobrého, napsal dnes polský list Gazeta Wyborcza. Server Onet.pl připomněl, že při slovenských protivládních protestech demonstranti nazývali Pellegriniho Ficovým "podržtaškou". Nový slovenský prezident podle serveru v kampani vsadil na hlasy proruských a protizápadních voličů a stejně jako Fico odmítá vojenskou podporu Ukrajině.

13:25
7. 4. 2024

„Má-li pravdu slovenská opozice, že prezidentské volby byly referendem o vládě, tak je její výsledek - Pellegrini dostal o sto tisíc hlasů víc než vloni Směr, Hlas a SNS - zdrcující a měla by si sáhnout do svědomí. Podle mě ale šlo spíš o výběr kandidáta bližšího běžným Slovákům,“ komentoval na X politolog Lukáš Jelínek. 

13:16
7. 4. 2024

Vítězství Petera Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách přirovnávají komentáře na českých webech k výhrám bývalého českého prezidenta Miloše Zemana v roce 2013 a v roce 2018. Pellegriniho úspěch stál podle nich totiž v první řadě na tom, že ve druhém kole přivedl k volebním urnám masivní množství těch, kteří v prvním kole zůstali doma. Komentáře většinou zmiňují, že vítězství Pellegriniho, který je předsedou parlamentu a vládní strany Hlas-SD, je i výhrou premiéra Roberta Fica (Směr-SD). Poraženým prezidentským kandidátem byl Ivan Korčok podporovaný opozicí.

„Zafungoval model jako při volbách v České republice, kdy proti sobě stáli Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman. Města byla nadšená, vyhajpovaná volbou velmi sympatického kandidáta, pana Schwarzenberga. Venkov zabral a v podstatě tu volbu města znemožnil,“ zmiňuje server iDNES.cz slovenského marketingového odborníka Michala Ruttkaye. Schwarzenberg se střetl se Zemanem v první české přímé volbě prezidenta v roce 2013. Tu nakonec vyhrál se ziskem 54,8 procenta hlasů Zeman.

12:52
7. 4. 2024

„Sluší se pogratulovat vítězi demokratických voleb na Slovensku. Slováci si vybrali. Tím největšim vítězem je Robert Fico,“ uvedl na X předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). 

12:28
7. 4. 2024
!

Příští slovenský prezident Peter Pellegrini dodrží tradici a na svou první návštěvu ve funkci hlavy státu pojede do České republiky. Pellegrini to řekl v dnešním diskusním pořadu veřejnoprávní RTVS. Stávající předseda parlamentu Pellegrini v sobotu zvítězil v rozhodujícím druhém kole přímých voleb hlavy státu, inaugurován prezidentem bude v polovině června.

Pellegrini v prezidentské kampani kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica kvůli rozdílným názorům na klíčová témata zahraniční politiky. V souvislosti s válkou na Ukrajině Pellegrini sám v minulosti tvrdil, že český prezident Petr Pavel by rád bojoval.

12:24
7. 4. 2024

„Blahopřeji zvolenému prezidentovi Peteru Pellegrinimu k vítězství v kampani a k důvěře, kterou mu jeho krajané dali! Těším se na tradičně velmi dobrou sousedskou spolupráci,“ napsal na X polský prezident Andrzej Duda. 

12:21
7. 4. 2024

„Většina pražských redakcí Slovensku nikdy nerozuměla, nerozumí, a protože se o to ani nesnaží, rozumět asi nebude. Pro dobré vztahy se Slovenskem však něco udělat mohou - nechat si své povýšenecké „postřehy“ a rady v teple svých kanceláří pro sebe,“ napsal na X český ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). 

12:08
7. 4. 2024

Podporovat vojenský konflikt, který za dva roky nepřinesl výsledek, je tragédií, řekl dnes k ruské agresi na Ukrajině příští slovenský prezident Peter Pellegrini. „Věřím, že je třeba okamžitě zastavit zabíjení a poté začít jednat. Podporovat jen vojenský konflikt, který dva roky nepřinesl žádný výsledek, a máme za sebou desítky tisíc zemřelých lidí, je absolutně tragédií,“ uvedl Pellegrini.

Dodal, že nebude zpochybňovat, že Rusko je ve válce na Ukrajině agresorem. „Slovenská republika nebude nikdy uznávat násilné odtržení území nebo anexi Krymu,“ řekl Pellegrini, který v kampani podporoval rozhodnutí nynější slovenské vlády zastavit ze státních zásob dodávky zbraní na Ukrajinu, byť v minulosti vojenskou pomoc Kyjevu sám podporoval.

11:45
7. 4. 2024

„Chápu, že pražská kavárna a vládní politici nemají lehké ráno. Ale tvrdit na jednu stranu, že věří ve zlepšení vztahů mezi Českem a Slovenskem, a zároveň nálepkovat nového slovenského prezidenta jako trojského koně Putina na stranu druhou, je neuvěřitelná faleš. Docílí pravého opaku...“ napsal na X Karel Havlíček (ANO). 

11:39
7. 4. 2024

Když vláda pracuje pro dobro lidí, prezident jí musí pomáhat, řekl příští prezident Slovenska Pellegrini. Odmítl, aby jeho úřad byl vládě protiváhou. „Tam, kde vláda bude pomáhat lidem, bude naplňovat své programové prohlášení, aby se lidem důstojněji, bezpečněji a lépe na Slovensku žilo, může počítat s podporou prezidentského paláce. Tam, kde se vláda odkloní od těchto věcí nebo by chtěla dělat něco, co je v rozporu ústavou, tak jako prezident budu mít povinnost se ozvat,“ řekl.

Odmítl myšlenku, aby prezidentský úřad byl "centrem odporu, centrem opozice, centrem protiváhy" vůči vládě. V této souvislosti si pomohl příkladem z Česka, kde jsou podle něj "v souzvuku" prezident, premiér i šéfové obou komor parlamentu.

11:34
7. 4. 2024

Bývalí čeští prezidenti přivítali zvolení Pellegriniho slovenským prezidentem. Slovensko si dobře zvolilo, míní Klaus. „Závidím Slovákům, že si zvolili člověka k obrazu svému, že neposlouchali rady chytrých a mocných ze světa, a zejména z České republiky,“ sdělil Klaus. Věří, že nový prezident bude pozitivně rozvíjet česko-slovenské a slovensko-české vztahy.

Zeman má z vítězství radost.

11:34
7. 4. 2024

Česko-slovenské vztahy se po vítězství Petra Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách pravděpodobně nezmění, míní politologové oslovení ČTK. Podle Jana Kubáčka se nyní vztahy zklidní a budou méně politizované. Zásadní změny neočekává ani Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Politolog Pavel Šaradín podotkl, že pouze nebudou natolik vřelé, jak je reprezentuje spojenectví českého prezidenta Petra Pavla a současné slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Ve vztazích podle Kopečka zmizela vřelost, nicméně to neznamená, že by se neudržovaly normální diplomatické kontakty. Nemyslí si, že by zvolení Pellegriniho znamenalo pro česko-slovenské vztahy něco zásadního. „Vzhledem k dosavadnímu vývoji můžeme odhadnout, že vztahy budou dobré až výborné, pouze nebudou natolik vřelé, jak je reprezentovalo například spojenectví Pavel - Čaputová. Ale to byla spíše mimořádná situace,“ podotkl Šaradín.

Pellegrini se podle politologů nebude chovat jako opoziční prezident. Témata Ficovy vlády bude ale prezentovat klidnějším způsobem, v modernějším střihu, zaměří se na mladé, míní Kubáček. Podle Kopečka bude nově zvolený prezident působit jako bývalá hlava státu Ivan Gašparovič. „Byl deset let slovenským prezidentem, který při vládnutí Roberta Fica vystupoval vstřícně a loajálně vůči vládě, z hlediska třeba tvorby zahraniční politiky relativně málo aktivně, dá se očekávat, že toto bude minimálně v prvních letech mandátu platit i nyní,“ míní.

11:34
7. 4. 2024

Výhra slovenského předsedy Sněmovny Petera Pellegriniho v prezidentských volbách je potvrzením směřování vládnutí premiéra Roberta Fica, míní někteří slovenští umělci. Na mezilidské vazby mezi Čechy a Slováky podle nich nový prezident vliv mít nebude, na politické úrovni vzroste vzájemná nedůvěra. Představitelé kulturní scény s vazbami na Česko to dnes řekli ČTK. Někteří umělci naopak již před druhým kolem podpořili Pellegriniho.

Slovensko mělo ve volbách možnost dát všem ve světě najevo, že chce být normálním demokratickým a spojeneckým státem, řekla herečka a slovenská diplomatka Magda Vášáryová. Výhrou Pellegriniho podle ní tato naděje skončila. „Všichni pochopili, že jediný člověk, se kterým můžou mluvit a který rozhoduje, je Robert Fico,“ uvedla. Pellegriniho volební soupeř, kariérní diplomat Ivan Korčok, byl podle ní dobrým, zkušeným a jasně vyprofilovaným kandidátem.

11:32
7. 4. 2024

Příští slovenský prezident Pellegrini řekl, že se v souladu s tradicí vzdá funkce předsedy i členství ve své mateřské straně Hlas-sociální demokracie.

11:27
7. 4. 2024

„Nedovolme populistům a extremistům ovládnout naši zemi. Výsledek slovenských voleb i ,oslavné´ tweety řady z nich pro nás musí být budíčkem. I u nás čeká bývalý expremiér na svoji osobní pomstu a bohužel i tady se najde celá řada všehoschopných, kteří mu pro svoji důležitost a funkci rádi pomůžou,“ napsala na sociální síť X kandidátka do europarlamentu Danuše Nerudová. 

11:26
7. 4. 2024

Pellegrinimu k vítězství poblahopřál maďarský premiér Viktor Orbán. „Srdečně blahopřeji Peteru Pellegrinimu k drtivému vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Velké vítězství pro lidi a velké vítězství pro zastánce míru v celé Evropě! Blahopřejeme, pane prezidente!“ napsal na sociální síť X. 

10:52
7. 4. 2024

Prezident Petr Pavel pozval v rámci oficiální gratulace Petera Pellegriniho do Česka, uvedla prezidentská kancelář.

10:49
7. 4. 2024

Zvolení předsedy slovenského parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Petera Pellegriniho novým prezidentem Slovenska vytváří nepříznivé podmínky pro zachování liberálně-demokratického režimu v zemi, řekl ČTK analytik Grigorij Mesežnikov. Pellegrini, který v sobotním rozhodujícím kole přímé volby porazil diplomata Ivana Korčoka, se podle Mesežnikova svými názory zásadně liší od nynější hlavy státu Zuzany Čaputové. Ta se o znovuzvolení neucházela, Pellegrini ji v prezidentském úřadu vystřídá v polovině června.

„Zápas bude pro slovenské demokraty složitější, protože od 15. června jeden z pilířů ústavnosti na Slovensku přejde pod kuratelu nynější vládní koalice. Pellegrini byl, je a předpokládám, že i bude její aktivní součástí,“ uvedl Mesežnikov, který je prezidentem nevládního bratislavského Institutu pro veřejné otázky.

Nástup Pellegriniho do prezidentského úřadu podle Mesežnikova zjednoduší vládnutí nynějšímu kabinetu již čtyřnásobného premiéra Roberta Fica. Analytik očekává, že Pellegrini bude souhlasit s personálními návrhy vládní koalice, nebude vetovat zákony či dávat podněty k ústavnímu soudu. Tyto pravomoci využívala Čaputová i za nynější vlády.

10:40
7. 4. 2024

Vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš v prohlášení, které má ČTK k dispozici, uvedl, že přestože Piráti nejsou s novou hlavou slovenského státu jednotní například v otázkách války na Ukrajině nebo potřebě nezávislosti medií a soudů, volba byla rozhodnutím Slováků. Piráti ho respektují a jsou připraveni spolupracovat na všem, co je prospěšné pro české občany, dodal.

10:19
7. 4. 2024

Slovenská ústřední volební komise dnes dopoledne formálně potvrdila, že letošní prezidentské volby v zemi vyhrál předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini. Stane se tak příštím slovenským prezidentem, až v polovině června vyprší mandát nynější hlavy státu Zuzany Čaputové.

„Na základě výsledků voleb byl prezidentem SR zvolen inženýr Peter Pellegrini," uvedl předseda komise na tiskové konferenci.

10:04
7. 4. 2024

„Petera Pellegriniho jsem několikrát veřejně podpořil, a proto mně dělá velkou radost jeho vítězství. Sledoval jsem volby až do půlnoci a jsem velmi rád, že dopadly tak, jak dopadly," napsal na facebook bývalý prezident Miloš Zeman.

09:51
7. 4. 2024

„Pellegrini se zasazuje o ukončení bojů na Ukrajině," napsala ruská agentura RIA Novosti a připomněla, že nově zvolený prezident „projevil obavy" ohledně dodávek munice Kyjevu. Agentura TASS Pellegriniho označila za „podporovatele rychlého řešení konfliktu na Ukrajině".

Agentura Interfax naopak vyzdvihla postoje poraženého exšéfa slovenské diplomacie Ivana Korčoka, který podle ní ohledně mezinárodních otázek zastává „otevřeně prozápadní pozici". Citovala také premiéra Fica, v jehož straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Pellegrini v minulosti po dvě desetiletí působil a který nového prezidenta nazval někým, kdo si váží míru.

09:38
7. 4. 2024

Ukrajinská média jsou v hodnocení Pellegriniho opatrná. Jeho postoje zmiňují zejména v souvislosti s Ficem, kterého list Ukrajinska pravda označil za „antiukrajinského".

„Pellegrini sdílí postoj slovenské vlády ohledně normalizace vztahů s Ruskem," podotýká agentura Ukrinform, podle které je Pellegrini také odpůrcem západních protiruských sankcí.

Agentura Unian přinesla přehled Pellegriniho výroků o Ukrajině a mimo jiné připomněla, že nově zvolený prezident v předvolebních debatách požadoval „okamžité ukončení bojů a zahájení mírových rozhovorů".

09:30
7. 4. 2024

Blahopřání připojil i předseda Senátu Miloš Vystrčil.

 

roxin ( 25. března 2024 06:29 )

Tak to potom budou dva i se soudruhem co máme my, budou si konkurovat kdo je krásnější. Korčok už trénuje aby nebyl za soudruhem z hradu pozadu a třeba má i fotku nějakého krasavce podle kterého se nechává stříhat-stejní narcisy. Tak že Pelegrini nevím jestli mu dají šanci ale přeji to jemu i Slovákům.

olina10 ( 24. března 2024 22:41 )

Ivánek Korčok je divnej odbarvenej típek, zřejmě se často dívá do zrcadla a ptá se "Kdo že je na světě nejkrásnější" Připomíná mě Fialu, i těma blbejma kecama. Doufám,že si ho Slováci nezvolí

Alou11 ( 24. března 2024 21:00 )

Pan. Kroscak to asi určitě ano jo vyhraje ty volby. Protože to vyhraje díky že to dělá pro lidi více.

padrino ( 24. března 2024 17:39 )

Korčok mluví jako Husák a vypadá jako Fiala,co s tím? 😁

9876543 ( 24. března 2024 17:28 )

Ale tvá matka/­manžel­ka/dě­tičky ..vzhledově.. jí, nebudou sahat ani po kotníky...
potrefená huso.
A jestli to je málo ? Není, je dost hezká..další neposuzuji..

Zobrazit celou diskusi