Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Korčok v Bratislavě zaplnil náměstí, podpořil ho i Kňažko. Pellegrini se chlubí starosty

Autor: ČTK, Mii - 
19. března 2024
20:21

Současná vládní garnitura na Slovensku chce získat absolutní moc, nedovolme jí ovládnout celý stát, řekl na dnešním mítinku v Bratislavě prezidentský kandidát a exministr zahraničí Ivan Korčok, který se dlouhodobě vymezuje vůči krokům nynější vlády premiéra Roberta Fica. Hlavní favorit voleb, předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini volební mítinky neorganizuje. Aktivní je však na sociálních sítích, kde dnes například sdílel video, kde mu podporu vyjádřil zástup slovenských starostů a primátorů.

Korčok je patrně jediným z desítky prezidentských kandidátů, který před sobotním prvním kolem přímé volby příští hlavy slovenského státu uspořádal velké shromáždění na svou podporu. Podle průzkumů by v očekávaném rozhodujícím druhém kole voleb Korčoka porazil Pellegrini.

„Máme právo žít ve státě, který patří na Západ, nikoliv na Východ. Musíme si říct pravdu - na místě jsou velké obavy z toho, co se děje na Slovensku. Tato vládní garnitura chce absolutní moc v celé naší zemi. Tento válec tahá Slovensko k nesvobodě,“ řekl z pódia Korčok.

Podle Korčoka vládní koalice ovládla policii, tajnou službu, spustila personální čistky v různých institucích a chce získat moc nad veřejnoprávním rozhlasem a televizí (RTVS). Řekl, že vládní garnitura potřebuje prezidenta, který ji podrží. Na to dav lidí začal křičet „Podržtaška“, což je výraz, který už na dřívějších protivládních protestech používali demonstranti na znamení kritiky Pellegriniho.

Korčoka na mítinku podpořil kromě jiných bývalý politik a herec Milan Kňažko. „Byl jsem přesvědčen, že na Slovensku nebude tak špatně, abych znovu musel vyjít na tribunu,“ řekl z pódia Kňažko, jenž byl v roce 1989 v Bratislavě jedním z hlavních řečníků na mohutných demonstracích. Ty během takzvané sametové revoluce vedly k pádu komunistického režimu v tehdejším Československu.

Podporu dostal Korčok na shromáždění také například od oblíbeného emeritního arcibiskupa Róberta Bezáka, zpěvačky Emmy Drobné či herečky Zuzany Porubjakové. Zástupkyně studentů zase přečetla výzvu proti snaze vlády ovládnout RTVS, vyzvala rovněž k obraně občanské společnosti.

Zcela jiný přístup ke kampani

Pellegrini, který podle průzkumů zůstává favoritem, kampaň vede zejména na internetu. S Korčokem se setkal v televizní debatě až v pondělí.

„Včera jsme se dozvěděli, že opoziční prezidentský kandidát navštívil 50 slovenských měst. V posledních letech jsem byl na celém Slovensku třikrát. Města a obce pro mě vždy byly a budou partnerem a společně budeme budovat silné a soudržné Slovensko. O to více si vážím podpory, které se mi dnes od primátorů a starostů dostává,“ napsal dnes předseda parlamentu. Podporu mu v přiloženém videu vyjádřilo hned několik slovenských primátorů a starostů.

Vyjádřil také naději, že „na Slovensku zvítězí mír, důstojnost a slušnost“. „Žádné množství šíření nenávisti, žádné rozrušování společnosti, žádné mediální útoky nezmění mou osobní a konečnou politickou prioritu: Pacifikovat Slovensko a udělat každému člověku lepší život. Navždy budu mít na srdci Slovensko a zájmy lidí, kteří tu žijí,“ nastínil rovněž, čeho by chtěl jako prezident dosáhnout.

Sondáže ukazují, že v prvním kole prezidentských voleb Slováci novou hlavu státu nezvolí. Podle nejnovějšího průzkumu agentury AKO by Pellegrini získal 40,4 procenta hlasů rozhodnutých voličů, Korčok 38,6 procenta. Oba by tak postoupili do rozhodujícího druhého kola volby, které by s podporou 52,9 procenta vyhrál Pellegrini.

Video  Sociolog o situaci na Slovensku: Atmosféra je hustá, strašení mobilizací i ztráta důvěry v instituce  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Tomáš Brunclík ( 20. března 2024 15:39 )

Vzpamatujte se,Slovaci a volte to nejlepsi

DanY67 ( 20. března 2024 04:03 )

👍👍👍👍👍

DanY67 ( 20. března 2024 04:03 )

Ne možná ano je horší par jedinců zblbli na náměstí jinak normální lidé volí Prlegtina

DanY67 ( 20. března 2024 04:01 )

Pokud neudělali podvod jak se udělal když kandidovala ženská od skládky tak výhra Pelegriny !
Jinak je s nemá amen tak jako v ČR

Manowar ( 20. března 2024 02:55 )

Tak to to by si pomohli,možná horší než neoblíbená Čaputka.

Zobrazit celou diskusi