Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pekarová Adamová pozvala Stefančuka, v Praze jednali šéfové parlamentů Visegrádu

Autor: ČTK, amb - 
29. února 2024
13:57

Do pražského Lichtenštejnského paláce se sjeli předsedové parlamentů zemí Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), společně by měli jednat o energetice či migrační politice. Tématem schůzky je také ruská agrese na Ukrajině, na část je přizván i předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk. Šéfové parlamentních komor se scházejí dva dny po premiérském summitu V4, po jednání je v plánu vyjádření pro média.

Stefančuk se již ve středu večer sešel s předsedy české Sněmovny a Senátu Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a Milošem Vystrčilem (ODS), diskutovali o pokračující podpoře Ukrajiny. Pekarová Adamová následně uvedla, že ukrajinského předsedu pozvali mimo jiné proto, aby některým politikům připomněli, že brutální agresi na Ukrajině rozpoutalo Rusko, jehož zločinný režim je zodpovědný za smrt mnoha tisíců nevinných lidí.

Do Prahy kromě Stefančuka dorazil také předseda polského Sejmu Szymon Holownia, předsedkyně polského Senátu Malgorzata Kidawová-Blońská, místopředseda maďarského Národního shromáždění Csaba Hende a předseda slovenské Národní rady Peter Pellegrini. Ve středu měli na programu večeři ve Valdštejnském paláci v Praze.

Česko visegrádské čtyřce předsedá od poloviny minulého roku. V úterý se v Praze konal sledovaný summit premiérů, před kterým například polský předseda vlády Donald Tusk prohlašoval, že ukáže, zda má spolupráce ve formátu V4 ještě smysl.

Lídři čtveřice zemí po jednání uvedli, že přes rozdílné názory na příčiny války na Ukrajině i na způsoby jejího možného řešení se shodují na tom, že ruská agrese je hrubým porušením mezinárodního práva a napadená země potřebuje pomoc. V4 má podle nich roli hlavně u regionálních a společných témat jako zemědělství či energetika.

Video  Fico na návštěvě v Praze, dav ho vypískal.  - Blesk
Video se připravuje ...

jajas ( 2. března 2024 08:23 )

On to tušil....už od loňska "odkloňoval" majetek jen na manželku....filuta! Ta si to aspoň "užije", protože Kaderka bude sedět...dlouho....😃 👎

Jirik-ta ( 29. února 2024 19:36 )

je vyžranej jak zub
"MAP 1924 Generál Morvičev dnes prorazil “úderem trojzubce” druhou linii ukrajinské obrany, a znovu ukázal, že nemá sobě na současném bojišti rovného!"

Morvičevův úder připomíná “vražení trojzubce” do ukrajinské obrany. Hroty trojzubce – ruské obrněné kolony – postupují po třech zpevněných komunikacích západním směrem a “nevšímají si” ukrajinských vojsk, která uvázla na bahnitých polích mezi hroty trojzubce.

Jirik-ta ( 29. února 2024 19:10 )

a bude zelený od jedu 🐸

Jirik-ta ( 29. února 2024 19:09 )

jako vždy, keci v kleci

Jirik-ta ( 29. února 2024 19:08 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa