Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ostré klání o prezidentské křeslo na Slovensku. Kdo rýpe do Fialy a kdo nechce pálit mosty?

Autor: ČTK, for - 
18. března 2024
22:00

Dva nejpopulárnější kandidáti na slovenského prezidenta, Peter Pellegrini a Ivan Korčok, se v první televizní debatě před nadcházející přímou volbou hlavy státu neshodli v reakci na rozhodnutí české vlády přerušit kvůli rozdílným názorům Prahy a Bratislavy na zahraniční politiku mezivládní konzultace se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica. Jednotný názor neměli ani na řešení války na Ukrajině, která se už více než dva roky brání ruské vojenské invazi.

„Mrzí mě, že máme na Slovensku politiky, kteří se těší z toho, jaké gesto udělala česká vláda vůči Slovensku. Nevím, jak může být nějaká země kritizována za to, že nesdílí tak militantní postoj jako Česká republika,“ řekl v duelu nejsledovanější televize Markíza favorit prezidentských voleb, předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Pellegrini.

Hádky kvůli Ukrajině i Fialovi

Dodal, že Slovensko nemá stát v pozoru podle toho, co český premiér Petr Fiala „zakřičí“ z Prahy. Pellegrini se také vyslovil pro zastavení palby na Ukrajině a mírová jednání.

„Zodpovědnost je jednoznačně na Slovensku. To, co se stalo, je v neprospěch Slovenské republiky. Pálíme mosty k našim sousedům,“ reagoval exministr zahraničí a kariérní diplomat Korčok na rozhodnutí české vlády.

Pellegriniho bývalý šéf slovenské diplomacie obvinil, že nedělá nic pro mír na Ukrajině, nepředložil žádnou iniciativu. „Mír, o kterém mluvíte vy, je kapitulace,“ řekl Korčok.

Právě nynější pozice Česka a Slovenska v otázce Ukrajiny představuje zřejmě největší rozpor mezi oběma zeměmi v klíčových otázkách zahraniční politiky. Nynější Ficova vláda po svém nástupu do úřadu loni v říjnu zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob a slovenský premiér opakovaně tvrdil, že strategie západních zemí ohledně Ukrajiny selhala.

Pellegrini na dotaz moderátora diskuse, že dříve ještě podporoval vojenskou pomoc Ukrajině, nyní tvrdil, že se postupem času ukázalo, že to k ničemu nevede a že nastupuje snaha o mír.

„Země nejde dobrým směrem. Současná státní moc chce vzít do rukou celou společnost,“ řekl Korčok v souvislosti s rozsáhlými změnami v trestním právu a vládní snahou ovládnout veřejnoprávní rozhlas a televize.

První kolo přímé prezidentské volby bude v sobotu. Korčok kritizoval Pellegriniho, že se vyhýbal společným diskusím. Podle Pellegriniho nebudou lidé volit prezidenta na základě toho, kolikrát se setkají v debatě. Pellegrini v uplynulých týdnech jako šéf sněmovny například zintenzivnil zahraniční pracovní cesty a účastnil se tiskových konferencí ministrů své strany.

Video  Pellegrini jednal s Orbánem: Slovensko nepošle na Ukrajinu jediného vojáka  - Facebook - P. Pellegrini
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi