Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Expert o slovenských volbách: Do kampaně se zapojí Fico! Korčoka se nepodařilo zdiskreditovat

Autor: amb - 
26. března 2024
05:00

Ivan Korčok a Peter Pellegrini postoupili do druhého kola prezidentských voleb, čekají je poslední dva týdny kampaně. Podle politologa Grigorije Mesežnikova se v nejbližších dnech vloží do voleb slovenský premiér Robert Fico. Dříve to neudělal kvůli tomu, aby nepodpořil obraz Pellegriniho jako své podržtašky.  „Teď v této situaci už jde o všechno," řekl Blesk Zprávám. Korčok je naopak prezentován jako válečný štváč kvůli tomu, že na něj nenašli nic jiného. 

Co můžeme čekat v dalších dvou týdnech, než přijde druhé kolo prezidentských voleb?

Oba kandidáti budou mobilizovat své voliče. Mají různá prostředí, na která chtějí soustředit. U Petra Pellegriniho, který zaostává za Ivanem Korčoka v těch 5 %, to je 20 000 hlasů, bylo od zveřejnění výsledků úplně jasné, že chce získat podporu od voličů Štefana Harabina. Myslím si, že tam šanci má.

Ivan Korčok se také zaměří na voliče dalších neúspěšných mainstreamovějších kandidátů, jako je Igor Matovič nebo Patrik Dubovský. Těch voličů je ale samozřejmě méně a pro Korčoka je každý další hlas navíc dobrý. Myslím si, že se bude orientovat i na ty, kteří v prvním kole nehlasovali a jsou svým politickým a hodnotovým nastavením bližší středopravé části spektra, a hlavně v těch regionech Slovenska, kde je celkem silné křesťansko-demokratické hnutí. Zároveň bude chtít oslovit obyvatele maďarské národnosti.

Když se chce Pellegrini zaměřit na Harabinovy voliče, můžeme od něj čekat tvrdší rétoriku?

On už se na ně obracel tím, že mluvil o potřebě mít národního prezidenta, prezidenta míru. Prezident míru konkrétně na tohoto voliče může zapůsobit, řekne si: Aha, není potřeba dodávat zbraně Ukrajině. Tento elektorát je jednoznačně proruský. Zároveň mám pocit, že se v nejbližších dnech zapojí do kampaně ve prospěch Petra Pellegriniho Robert Fico, který používá radikálnější slovník.

Pellegrini radikální slovník nepožívá, je to umírněná rétorika, i když je jasné, čeho chce dosáhnout. O svém protikandidátovi se vyjadřuje tak, že může zatáhnout do války, opakuje všechny ty nesmysly, které zaznívaly už v prvním kole, tak v tom asi bude pokračovat. Žádné jiné argumenty se proti Korčokovi nedokázaly najít, zdiskreditovat se jim ho nepodařilo, Korčok se ukázal jako člověk s niternou integritou.

Proč už se premiér Fico výrazně nezapojil do kampaně před prvním kolem?

Samozřejmě je to moje hypotéza, ale úvaha byla asi taková, že nejpopulárnějším heslem na opozičních mítincích na adresu Petra Pellegriniho bylo slovo podržtaška. To znamená sluha a lokaj Fica. Možná se Ficovi nehodilo se s ním takhle názorně zviditelňovat. Jsou to samozřejmě jenom prohlášení, že Pellegrini bude nějakým samostatným nezávislým prezidentem. Kdyby se ale příliš dostal do Ficovy blízkosti, tak by se tato představa nabourala a potvrdilo by se, že je sluhou. Ale nevyloučil bych, že teď v této situaci už jde o všechno a Fico se i osobní účastí zapojí do nějakých akcí, kde asi bude pan Pellegrini.

V posledních prezidentských volbách v České republice kandidátovi Andreji Babišovi tato „mírová rétorika“ nepomohla. Opravdu by tím mohl získat další body navíc Pellegrini?

Já si právě myslím, že mu to nepomůže, ale asi nemají jiné argumenty. Už před prvním kolem zaznívaly pokusy neférovým způsobem označit politického oponenta za nějakého válečného štváče, ale Pellegrinimu to nepomohlo. Lidé na Korčokově straně vědí, že to není pravda, proto to může zmobilizovat právě jeho voliče. Mám osobní zkušenost, jen dva dny po volbách se v Bratislavě mluví o tom, že je potřeba zmobilizovat i naši rodinu, přátele a další lidi.

Může to mít opačný efekt, když bude absolutně neopodstatněně obviňován Ivan Korčok. Navíc je to nesmysl, prezident nerozhoduje o vyslání slovenských vojáků na území jiného státu, to dělá vláda a ještě to musí ratifikovat parlament.

Kolik práce teď čeká Korčoka?

Už v neděli vítězný kandidát prvního kola zorganizoval hned ten den večer velkou manifestaci na svoji podporu. To znamená, že už začal. Jeho tým je dobře nastartovaný, jeho podporovatelé dostali vzpruhu. Bude vkládat energii do pokusu získat podporu tam, kde reálnou šanci má. V konzervativním prostředí, mezi Maďary, mezi těmi, kteří nehlasovali v prvním kole a možná jsou tady zklamaní voliči vládní koalice, kteří už Pellegriniho nepodpořili. Potřebuje opravdu každého, kdo vyváží to, že Pellegrini získá toho Harabina.

Má velkou pravděpodobnost získat hlas od všech skupin, které jste vyjmenoval?

Myslím si, že těch 5 % je rozdíl, že to je výhoda. Je to i díky tomu, že ho podpořilo křesťansko-demokratické hnutí a voliči v jeho baštách v severním a na východním Slovensku. Samozřejmě tam jsou lidé, kteří v prvním kole nevolili. Ale pokud se teď budou angažovat pod vlivem faktu, že Korčok vyhrál i díky podpoře KDH, tak má šanci. Před prvním kolem navštívil 50 měst, předpokládám, že teď pojede na jižní Slovensko a navštíví i ty východoslovenské lokality, kde může spolu s křesťanskými demokraty přesvědčit voliče, že je dobrý kandidát.

Video  Pellegrini o postupu do 2. kola: Chci být prezidentem lidí a míru.  - Facebook - P. Pellegrini
Video se připravuje ...

6vox6 ( 27. března 2024 05:52 )

A to je podle tebe důkaz čeho?

6vox6 ( 27. března 2024 05:51 )

Zato já vím úplně přesně co jsi za pohlaví.

6vox6 ( 27. března 2024 05:49 )

Kdo třeba?

sekebo ( 27. března 2024 02:26 )

Většina voleb je o menším zlu. Pro mě teď nepřekonatelné zlo představuje ruSSký agresor s podporou mafióza Ficka a Pellegrrinniho.

pindal ( 26. března 2024 22:28 )

Myslím,že většina Čechů si přeje,aby Slováci částečně zrušili volbu Čechů a volili za ukončení války na Ukrajině a ne za další prodlu­žová­ní.Zá­roveň se jim omlouváme,volili jsme z mladické nerozvážnosti. 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa