Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pellegrini ostře útočí na Korčoka: „Chci mír a ne chaos, válku a zdražování.“ Fandí mu Zeman i Orbán

  • Video se připravuje ...
    Autor: simao,ČTK - 
    Aktualizováno -
    25. 3. 2024
    12:38
    14. 3. 2024
    05:00

    Prezidentský kandidát a expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD) postoupil do 2. kola voleb na Slovensku. Proti němu stojí exministr zahraničí a bývalý diplomat Ivan Korčok. Pellegrini, který v únoru navštívil i Prahu a dorazil rovněž do exprezidentské kanceláře Miloše Zemana, jenž mu ve slovenských volbách nepokrytě fandí, ve videu po 1. kole voleb ostře zaútočil na Korčoka - nechce zatažení Slovenska do války, ani přestřelky s vládou Roberta Fica (Směr-SD), jak  hrozí podle něj v případě zvolení oponenta. Rusko označil Pellegrini sice za agresora, ale zároveň vyzval ke hledání cesty k míru. O co dalšího Pellegrini usiluje?

  • 1.Útok na Korčoka

    „Ve 2. kole začínáme nanovo, 6. dubna si každý z vás bude odpovídat na velmi jednoduchou otázku: chci za prezidenta Petera Pellegriniho, a nebo ivana Korčoka. Žádná jiná možnost už dnes neexistuje. A vidím obrovské rozdíly v tom, co nabízím Slovensku já a co mu nabízí můj protikandidát. Chci být prezidentem lidí, ne prezidentem elit, médií, nevládních organizací a nebo zahraničí,“ uvedl ve videu Pellegrini.

    „Chci být prezidentem míru, který hrdě a suverénně obhajuje slovenské národní zájmy. Ne prezidentem, který po poplácání po rameni v Bruselu či Washingtonu zatáhne Slovensko do války. Chci být prezidentem klidu, ne prezidentem věčného konfliktu, který slibuje Ivan Korčok, mluvící o protiváze vůči demokraticky zvolené vládě. Chci být prezidentem lepšího života lidí, pro které současná vláda tvrdě pracuje. Ne prezidentem chudnutí, zdražování a chaosu, který tak tragicky dopustila Matovičova vláda i s účastí Ivana Korčoka,“ pokračuje finalista prezidentských voleb.

  • 2.Stmelovat národ

    „Úkolem prezidenta je stmelovat národ a ne ještě více rozdělovat, jak to nabízí jeden z opozičních kandidátů. Odmítám válku institucí, to je cesta, která škodí lidem. Prezident musí přinášet klid, důstojnost a intenzivní práci pro lidi na hrdém Slovensku. A to je moje nabídka,“ apeloval v první půlce března
    Peter Pellegrini. „Vždycky budu hájit zájmy Slovenska na prvním místě. Ať se děje cokoliv,“ tvrdil také.

    Během předvolební kampaně se vyjádřil také k přerušení česko-slovenských vládních konzultací ze strany vlády Petra Fialy (ODS). „Bez ohledu na současnou médii prezentovanou atmosféru, nikdo nikdy nerozdělí národy tak sjednocené jako my, Slováci a Češi,“ tvrdí Pellegrini.

    Populární sociální demokrat

    Ekonom a politik Pellegrini, předseda slovenské vlády v letech 2018 až 2020, dlouhá léta působil ve straně Směr-SD Roberta Fica a od loňského října je podruhé předsedou slovenského parlamentu.

    Peter Pellegrini je dlouhodobě nejpopulárnějším politikem na Slovensku, je to člověk, který se identifikuje jako sociální demokrat, je to člověk, který byl ministrem, byl premiérem, myslím si, že byl vnímaný jako relativně úspěšný premiér, jako člověk, který nastoupil po Robertovi Ficovi a měl být člověkem, který převezme sociální demokracii a bude ji vést otevřenějším, trochu liberálnějším způsobem. To se nepodařilo,“ řekl v pořadu Epicentrum na Blesk.cz politický sociolog Dominik Želinský, podle kterého je Pellegrini politickou osobností, která se dostala vysoko, ale „vždy když o něco šlo, tak se to úplně dobře nepodařilo“. U Pellegriniho vidí jakýsi faktor X, kdy je navzdory své popularitě i „schopen“ pokazit volební kampaně.

    Video  Pellegrini: Rusko je agresor! Česko bylo, je a bude naším nejbližším partnerem  - Facebook - P. Pellegrini
    Video se připravuje ...

  • 3.Česko jako partner

    Pellegrini nyní vzpomněl i svou nedávnou cestu do Prahy, na které ho přijal coby předsedu slovenského parlamentu Petr Pavel, Petr Fiala (ODS) a samozřejmě i šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Ale také prezident Miloš Zeman v kanceláři na Praze 6.

    Bylo to ovšem ještě předtím, než se Fialova vláda rozhodla odložit na neurčito společná zasedání s Ficovou vládou mj. kvůli rozporům kvůli Rusku a Ukrajině.

    „Česká republika byla, je a bude naším nejbližším partnerem. Jsme národy, které jsou provázané lidsky, rodině, ekonomicky i kulturně. Stejně tak platí, já jsem toho garantem, že Slovenská republika je a bude plnohodnotnou součástí EU i NATO, nic se na tom měnit nebude. Za poslední měsíc jsem absolvoval dvě pracovní cesty do Prahy, kde jsem se sešel s prezidentem Petrem Pavlem, předsedou vlády Petrem Fialou i předsedkyní parlamentu Markétou Pekarovou Adamovou. Všechna setkání proběhla v mimořádně přátelské a konstruktivní atmosféře,“ uvedl Pellegrini na videu na svém Facebooku.

    Peter Pellegrini s Petrem Fialou Peter Pellegrini s Petrem Fialou | Facebook - Peter Pellegrini

  • 4.Fandí mu Zeman

    „Milý Petře Pellegrini, chtěl bych vás pozdravit z ČR na Slovensko a chtěl bych vám ze srdce popřát co největší úspěch a nakonec vítězství v blížících se slovenských prezidentských volbách. Já jsem bývalý předseda sociální demokracie v ČR a my sociální demokraté vyznáváme hodnoty solidarity, mezilidského přátelství a vzájemnosti. Podporujeme v případě Slovenska dolních 5 milionů občanů oproti několika stům tisícům těch rádoby vyvolených a rádoby elity,“ uvedl ve vzkazu pro Pellegriniho Miloš Zeman a označil ho za člověka, který se ve slovenské politice již osvědčil.

    „Pan prezident patří k politikům, kterým záleží na obhajobě národních zájmů vlastní země. Je to postoj, který mi je blízký a stejně ho prosazuji na mezinárodní scéně. Pan prezident mi při této příležitosti vyslovil podporu v prezidentských volbách tímto milým odkazem. Velice si toho vážím a děkuji za přijetí,“ komentoval schůzku v Zemanově exprezidentské kanceláři Pellegrini.

    Peter Pellegrini zavítal v Praze na návštěvu do kanceláře k Miloši Zemanovi (29.2.2024) Peter Pellegrini zavítal v Praze na návštěvu do kanceláře k Miloši Zemanovi (29.2.2024) | Blesk:Alexandr Malachovsky

    Video  Slovenské prezidentské volby: Zeman fandí Pellegrinimu a natočil mu videovzkaz  - Facebook - P. Pellegrini
    Video se připravuje ...

  • 5.Volí u Ukrajiny jiná slova, než Fico s Dankem

    Zatímco Robert Fico po vzoru Ruska tvrdí, že konflikt na Ukrajině začali ukrajinští neonacisté, zatrhl další pomoc Ukrajině a k Putinovu Kremlu vystupuje vstřícně, obdobně jako jeho parťák z V4, maďarský premiér Viktor Orbán, Ficův a Pellegriniho společný koaliční partner, místopředseda parlamentu a další z prezidentských kandidátů Andrej Danko (SNS) začátkem března otevřeně popřel, že by Rusko bylo na Ukrajině agresorem. Podle něj jen Rusové hájí své zájmy.

    „Postavit se na stranu Ukrajiny není řešením problému, protože je to jen eskalováním napětí. Pro mě je řešením demilitarizovaná zóna mezi Ruskem a Ukrajinou,“ tvrdil Danko.

    Pellegrini však na rozdíl od Danka říká, že Rusko agresor je. A umírněněji působí i v porovnání s Ficem. „Jednoznačně jsem odsoudil Rusko jako agresora,“ uvádí Pellegrini a na rozdíl od Fica označil válku na Ukrajině jasně za „konflikt vyvolaný Ruskem“.

    Peter Pellegrini během kampaně před prezidentskými volbami 2024 Peter Pellegrini během kampaně před prezidentskými volbami 2024 | Facebook - P. Pellegrini

  • 6.Odstřižení od Fica? Submisivní pozice, míní expert

    Pellegrini se v roce 2020 rozhodl odejít z Ficova Směru-SD, aby založil Hlas-SD. S Ficem je však opět v jedné vládě. 

    „Já jsem se rozhodl, ačkoli to nebylo jednoduché, vydat se svou vlastní politickou cestou, opustil jsem svou mateřskou politickou stranu a rozhodl jsem se jít do projektu nové politické strany a netušil jsem, jaký bude výsledek. Tam jsem ukázal dostatečnou míru autonomnosti a další samostatnosti. A dnes sice sedím v jedné koalici s Robertem Ficema a Andrejem Dankem, ale už ne jako předseda se svým členem, ale jako předseda suverénní, druhé nejsilnější strany v koalici a tak i navzájem k sobě s panem předsedou Ficem přistupujeme. Jako k dvěma předsedům, kteří se už dnes musí respektovat a nikdo na nikým nemá převahu ani moc,“ tvrdí pro agenturu SITA Pellegrini.

    Expert: Submisivní pozice ve vládě

    Za Ficovu loutku však byl označován slovenskou opozicí již v minulosti, když se stal předsedou vlády. A i nyní má opozice obavu, zda coby případný prezident nebude Pellegrini jen Ficovou prodlouženou rukou na Hradě.

    Ostrá kritika Pellegriniho zazněla i na prosincových demonstracích, které svolala opozice. Tisíce lidí tam pod hesly o ochraně právního státu skandovaly i vzkazy, že je Pellegrini „zrádce“ či „podržtaška“.

    „Peter Pellegrini je velmi dobře rozeznatelný, velmi dobře přijímaný, je vnímaný jako nekonfliktní kandidát, ale velká otázka je, jakým zůsobem se k němu postaví voliči po pětiměsíčním působení ve vládě Roberta Fica, kde ho Robert Fico opět zastínil a Peter Pellegrini se stal sekundantem v této vládě. Je velká otázka, nakolik voliči speciálně např. Hlasu, jeho vlastní strany, nebudou trochu skeptičtí, protože oni jsou typově úplně jiní, než voliči SNS a Směru. Jsou mladší, jsou liberálnější,“ řek Blesku politický sociolog Želinský, podle kterého působí Pellegrini ve Ficově vládě ve „velmi submisivní pozici“.

    Slovenský premiér Robert Fico a šéf parlamentu Peter Pellegrini. Slovenský premiér Robert Fico a šéf parlamentu Peter Pellegrini. | Profimedia.cz

  • 7.Zradil, co hlásal?

    Pellegriniho strana Hlas-SD se identifikuje s levicovou, sociálně demokratickou politikou. Zavazuje se ke spolupráci se stranami, které „mají za cíl podporovat stabilní sociální stát“. Naopak vylučovala spolupráci s uskupeními, jejichž politika je postavená na “nenávisti, extremismu a neonacismu“.

    Pellegrini po volbách původně nevylučoval možnost spojení Hlasu-SD se dvěma liberálními stranami a s konzervativním Křesťanskodemokratickým hnutím (KDH). O složení vlády bez Směru-SD usilovalo liberální hnutí Progresivní Slovensko v čele s Michalem Šimečkou, které ve volbách skončilo na druhém místě před třetím Hlasem-SD a které Pellegrinimu nabídlo i funkci premiéra.

    Nakonec se ale Pellegrini dohodl s Ficem, čímž podle slovenského politologa Grigorije Mesežnikova „úplně zradil to, co dříve hlásal: To, že je dobrou alternativou k Ficovi, od kterého se distancoval. Bez Petera Pellegriniho by k instalování Fica počtvrté premiérem nedošlo,“ uvedl Mesežnikov.

    Loni v říjnu přitom Pellegrini během jednání o nové vládě tvrdil: „Nebudu žádný podržtaška ani nebudeme někomu dělat jen výtah k moci, aby si se státem dělal, co chce.“

    Video  Lídr slovenské opozice Šimečka exkluzivně pro Blesk: Fico nemluví za většinu Slovenska a s V4 je to složitější  - Tomáš Belica, Daniel Kristl
    Video se připravuje ...

  • 8.Souznění s Orbánem

    Společných rysů a politických preferencí mají Fico a Pellegrini více. I v zahraniční politice. Na návštěvu vyrazil nyní Pellegrini i do Maďarska, kde po schůzce s Orbánem oceňoval „otevřenost a přímost našich rozhovorů“.

    V rozhovoru pro agenturu SITA pak uvedl, že by jako prezident nikdy neschválil vyslání slovenských vojáků na Ukrajinu - a to ani do výcvikových táborů Ukrajinců.

    „Já bych se jako prezident od prvního momentu snažil vyzývat dvě znepřátelené strany, ale i zprostředkovatelské mocnosti, které mají možnost tyto dva nepřátele dát za jeden stůl, abychom se co nejdříve pokusili zastavit boje,“ uvádí Pellegrini.

    Zatímco ve vztahu k válce na Ukrajině Hlas-SD „respektuje suverenitu a územní celistvost států“ a odmítá jakoukoli násilnou změnu hranic, jeho koaliční partneři vystupují proti pokračování slovenské vojenské pomoci bránící se Ukrajině a projevují pochopení pro nároky Putinova Ruska. Pellegrini pak i po jednání s Orbánem potvrdil, že Slovensko nepošle na Ukrajinu byť jen jediného vojáka. 

    Video  Pellegrini jednal s Orbánem: Slovensko nepošle na Ukrajinu jediného vojáka  - Facebook - P. Pellegrini
    Video se připravuje ...

  • 9.Jednání o míru

    Ohledně Ukrajiny Pellegrini dodává jedno „ale“. Rusko je agresor, ale chce s ním jednat o míru.

    „Vedle vojenské a ekonomické pomoci nastává čas, kdy je naší povinností hledat intenzivně cestu k míru. Jediná cesta k míru je otevřít všechny dostupné diplomatické kanály. Bez toho to jednoduše není možné. Lidský život je to nejcennější, co jsme v životě dostali a co musíme chránit. Proto je pro mě překvapivá reakce z české strany. Nikdy neodsoudím žádného politika ze zemí EU, který bude diplomatickými prostředky hledat s vysokými představiteli Ruské federace cestu k míru,“ říká Pellegrini,

    Česku přitom vadilo i setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára (Směr-SD) s ruským ministrem Sergejem Lavrovem. Právě Pellegrini však zmínil na videu setkání jeho rivala v prezidentské volbě Ivana Korčoka, bývalého ministra zahraničí - a to z 23. září 2021 rovněž s Lavrovem, kdy probírali situaci kolem Krymu.

    Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. | Ruské ministerstvo zahraničí

  • 10.Spekulace o orientaci

    Svůj záměr kandidovat v prezidentských volbách oznámil Pellegrini letos 8. ledna současně s oznámením termínu voleb 23. března.

    Na Pellegriniho přitom útočí i ve velmi osobní rovině: „Každý kandidát se musí připravit na to, nejen jestli se umí usmívat, ale i kolik má dětí, koho má rád, s kým žije, z čeho je financována kampaň. A pak si lidé vyberou,“ uvedl nedávno Danko. Podle něj budou „voliči zkoumat, kdo je první dáma. Určitě by o zdravotním stavu kandidáta na prezidenta měli občané všechno vědět“.

    Otevřeně homofobní projev pak Pellegrinimu loni adresoval expremiér Igor Matovič, když mu řekl, že nemá rád chlapy, kteří „nosí červené tangáče“ a vodí si domů pánské návštěvy.

    Na přímý dotaz odpověděl záporně

    Sám Pellegrini si přitom zakládá na bezchybné image a ke svým příznivcům často promlouvá na Facebooku. Před minulými volbami v roce 2020 vyvolal rozruch cenzurní zásah do rozhovoru Týdeníku Plus 7 s Pellegrinim.

    Vydavatel týdeníku odmítl otisknout pasáž, týkající se Pellegriniho sexuální orientace, o které se již delší dobu spekulovalo (na přímou otázku, zda je pravda, že je gay, odpověděl záporně). Respondent podle vydavatele vyjádřil nesouhlas s otištěním. Šéfredaktorka týdeníku posléze podala výpověď s komentářem, že volební lídr strany, která se vymezuje proti homosexuálům, musí zvládnout otázky na sexuální orientaci. Strana Směr-SD se mimo jiné postavila proti registrovanému partnerství.

    Video  Předvolební klip Petera Pellegriniho: Promluvil o rodičích, sestře i své politické kariéře  - Facebook - P. Pellegrini
    Video se připravuje ...

    Peter Pellegrini na MDŽ během kampaně před prezidentskými volbami 2024 Peter Pellegrini na MDŽ během kampaně před prezidentskými volbami 2024 | Facebook - P. Pellegrini

     

  • 11.Kdo je Peter Pellegrini?

    • Datum a místo narození: 6. října 1975 v Banské Bystrici
    • Vzdělání: Vystudoval obor finance, bankovnictví a investování na Univerzitě Matěje Bela v Banské Bystrici a Ekonomickou fakultu na Technické univerzitě v Košicích.
    • Aktuální funkce: Předseda slovenské sněmovny
    • Profesní kariéra: Od roku 1998 podnikal. V minulosti působil Pellegrini v dozorčích radách několika společností a byl členem vědecké rady Univerzity Mateja Bela.
    • Politické působení: V politice se začal angažovat v roce 2002, kdy se stal asistentem poslance Směru Ľubomíra Vážného. V roce 2006 za Směr-SD poprvé zasedl v Národní radě SR. Od roku 2012 byl dva roky státním tajemníkem na ministerstvu financí. V roce 2014 byl krátce ministrem školství, v letech 2014 až 2016 předsedou parlamentu. Před nástupem do čela vlády byl od března 2016 místopředsedou vlády a ministrem pro investice a informatizaci. Premiérem se stal v březnu 2018. V čele kabinetu skončil Pellegrini po porážce ve volbách v únoru 2020. V květnu 2020 nejprve vyzval Roberta Fica k rezignaci z čela Směru-SD, nakonec ale ohlásil odchod ze strany a založení vlastního politického subjektu Hlas-SD. Loni se stal předsedou slovenské sněmovny.
    • Stranická kariéra: Směr-SD (2000 - 2020), Hlas-SD (od 2020)
    • Rodina: Svobodný.
    • Hovoří anglicky, rusky a německy. Má italské předky, jeho příjmení znamená v italštině poutník (pellegrino), respektive poutníci (pellegrini).

Video se připravuje ...
Další videa