Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slovensko bez první dámy? Favorita voleb stihly narážky na „červené tangáče“ a orientaci

  • Autor: DVL,ČTK,simao - 
    18. 3. 2024
    05:00

    V současnosti stojí po boku prezidentky Zuzany Čaputové „první frajer“ Juraj Rizman. Kdo ho nahradí? Favorit slovenských voleb Peter Pellegrini čelí opakovaně dotazům ohledně své orientace – a narážky na nejasnosti dál šíří i někteří protikandidáti. Ženatý nikdy nebyl, o jeho vztazích se spíše spekulovalo a opozičník a bývalý premiér Igor Matovič (OĽaNO) se dokonce nechal slyšet, že nemá rád muže, kteří si oblékají červená tanga, zatímco Pellegriniho koaliční partner ze současné Ficovy vlády Andrej Danko (SNS) apeloval, aby kandidáti prozrazovali i to, koho mají rádi a s kým žijí. Zatímco kolem Pellegriniho přetrvává tajemno, další kandidáti na slovenskou hlavu státu partnerky mají. Kdo jsou adeptky na budoucí první dámu Slovenska? Jsou mezi nimi Soňa Korčoková, Pavlína Matovičová či Sylvia Šulíková, někdejší úspěšná účastnice slovenské miss.

  • 1.Pasáž o sexuální orientaci musela být odstraněna

    Peter Pellegrini (Hlas-SD) nikdy nebyl ženatý a v průběhu let čelil dotazům ohledně své orientace. Týdeník Plus 7 dní s ním dělal rozhovor na začátku roku 2020, kdy působil jako premiér. Redaktor se tehdy Pellegriniho zeptal, zda jsou narážky na jeho orientaci pravdivé. Odpověděl, že „ne“.

    Tato pasáž se však do vydání časopisu nedostala. „Všechny rozhovory s politickými lídry podléhaly autorizaci, včetně rozhovoru s předsedou vlády. Respondent rovněž vyjádřil nesouhlas s tím, aby byla zveřejněna ta část rozhovoru, která obsahovala intimní otázky,“ uvedl vydavatel News and Media Holding (NMH) podle Deníku N.  

    Pellegrini tehdy působil ve straně Směr-SD, která se na katolickém Slovensku spíše vymezuje vůči LGBT komunitě sexuálních menšin a postavila se také proti případnému zavedení registrovaných partnerství osob stejného pohlaví.

    Šéfredaktorka týdeníku Katarína Šelestiaková posléze podala výpověď s komentářem, že volební lídr strany, která se vymezuje proti gayům, musí zvládnout otázky na sexuální orientaci. „Pokud není na konfrontaci s takovým dotazem připraven a následně propadne panice, je to jen důkaz, že jsme trefili hřebík na hlavičku,“ okomentovala situaci.

    Portál Aktuality.sk k případu uvedl, že otázka, zda je předseda vlády gay, nebo nikoliv, je legitimním tématem například tehdy, pokud vede do kampaně stranu, jejíž představitelé útočí na homosexuály.

    Video  Předvolební klip Petera Pellegriniho: Promluvil o rodičích, sestře i své politické kariéře.  - Facebook - P. Pellegrini
    Video se připravuje ...

  • 2.Narážky od Matoviče i koaličního partnera Danka

    V říjnu 2023 na Pellegriniho ohledně jeho sexuální orientace zaútočil i bývalý slovenský premiér Igor Matovič. „Já vím, že po manželce netoužíte. Pane Pellegrini, zkuste být konečně chlap. Osobně vám řeknu, že nemám rád chlapy, kteří si oblékají červené tangáče. Nemám rád chlapy, kteří si do svého bytu zvou různé pánské návštěvy. Nemám, nemám, nemám,“ řekl Matovič.

    Kandidát na slovenského prezidenta a zároveň Pellegriniho koaliční partner Andrej Danko (SNS) také zaútočil na šéfa vládní strany Hlas-sociální demokracie.

    „Občané by o prezidentovi měli vědět všechno. Včetně jeho orientace či manýrů, chování či finanční hotovosti. Každý kandidát se má připravit nejen na to, zda se umí usmívat nebo hovořit německy, rusky či anglicky. Musí říct i to, kolik má dětí, koho má rád, s kým žije, z čeho je financovaná kampaň, a potom si lidé vyberou,“ vyzval Danko.

    „Pokud se ucházíte o (post) prezidenta, novináři vás doslova vysvlečou. Budou se dívat, kdo je první dáma,“ dodal Danko.

    Peter Pellegrini Peter Pellegrini | Facebook - Peter Pellegrini
    Peter Pellegrini Peter Pellegrini | Facebook - Peter Pellegrini

  • 3.Soňa Korčoková

    Bývalý diplomat a exministr zahraničí Ivan Korčok (59) je dalším kandidátem na slovenského prezidenta a horkým adeptem na postup do 2. kola.

    V případě jeho zvolení by se první dámou stala jeho manžela Soňa Korčoková. Korčok s ní často sdílí snímky na sociálních sítích.

    Podle pluska.sk má inženýrka Soňa bohaté zkušenosti z realitní oblasti. V minulosti působila na realitním trhu a byla spoluzakladatelkou realitky Teet, než však své působení v této oblasti pozastavila. S manželem mají trvalé bydliště v Zahradnické ulici v Bratislavě v městské části Ružinov.

    Ivan Korčok s manželkou Soňou Ivan Korčok s manželkou Soňou | Facebook - Ivan Korčok

    Ivan Korčok s manželkou Soňou Ivan Korčok s manželkou Soňou | Facebook - Ivan Korčok

  • 4.Pavlína Matovičová

    V případě zvolení slovenského expremiéra Igora Matoviče by se první dámou stala jeho manželka Pavlína Matovičová, se kterou má dvě dcery Rebeku a Kláru. Pár je spolu již přes 20 let, píše web cas.sk

    Matovičová se živí jako podnikatelka. V roce 2006 přebrala po manželovi milionový byznys, vydavatelství RegionPRESS, síť inzertních novin. Tuto rodinnou firmu pak v roce 2017 manželé prodali, Matovičová následně začala v Trnavě skupovat různé reality.

    Igor Matovič s manželkou Pavlínou Igor Matovič s manželkou Pavlínou | Profimedia.cz

    Pavlína Matovičová Pavlína Matovičová | Profimedia.cz

  • 5.Rozvedený Danko a současná přítelkyně miss Šulíková

    Další z kandidátů na slovenského prezidenta je Andrej Danko (SNS), který byl již dříve ženatý se Silvií Dankovou, se kterou má syny. Ta se s bývalým manželem rozvedla po 15 letech, píše web cas.sk.

    „O rozvodu se s vámi bavit nechci kvůli našim synům. Je mi líto, že můj bývalý manžel vstoupil do politiky, i přes to s ním mám korektní vztah,“ řekla Danková.

    Danko tvořil v posledních letech pár s televizní redaktorkou Simonou Frantovou, ale už spolu nejsou, ačkoliv ji Danko dokonce požádal o ruku. Rozešli se v roce 2022, uvádí pluska.sk.

    V současnosti je Dankovou přítelkyní Sylvia Šulíková, která byla v roce 2021 ve slovenské soutěži krásy. Modelka také vlastní kosmetické studio. S Dankem byla spatřena v letadle do Abú Dhabí, kde je zachytil jeden z pasažérů, uvádí cas.sk. Pár je spolu údajně několik měsíců.

    Sylvia Šulíková, někdejší 1. vicemiss Slovenska Sylvia Šulíková, někdejší 1. vicemiss Slovenska | Profimedia.cz

     

oltec ( 24. března 2024 03:42 )

👍 👍 👍 👍

oltec ( 24. března 2024 03:38 )

to jako češi volili lépe vždyt si dosadili dezoláty kteří ničí na ukor UK občany naší země

w.mojko ( 23. března 2024 17:45 )

presne...aj k pápežovi vliekla frajera- a to je v poriadku. Lebo je "ich"

w.mojko ( 23. března 2024 17:43 )

Ani Čaputovej milenec nikomu nevadil, dokonca ani pápežovi, keď dovliekla frajera ku nemu na audienciu.

w.mojko ( 23. března 2024 17:41 )

❤️‍ 👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi