Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putinova ruská volební fraška: Protikandidáti tvoří jen křoví a mají za úkol prohrát!

  • Autor: simao,ČTK - 
    Aktualizováno -
    15. 3. 2024
    10:39
    15. 3. 2024
    05:00

    Volby v Rusku odstartovaly a je takřka jisté, že Vladimir Putin bude opětovně zvolen. Nestane se tak bez protikandidátů. Rozdány totiž byly i role stafáže bez reálné šance na úspěch. naopak. Jejich úkolem je prohrát. Protizápadní „jestřáb“ Leonid Sluckij je šéfem zahraničního výboru Státní dumy i významným podporovatelem protizápadní politiky Kremlu. Veterán ruských komunistů Nikolaj Charitonov si roli volebního křoví vyzkoušel již v minulosti a stejně jako Sluckij je na sankčních seznamech EU. Nováčkem pak je 40letý poslanec Státní dumy Vladislav Davankov z uměle vytvořené strany Noví lidé. Opozičního kandidáta Borise Naděždina ruský Nejvyšší soud k volbám nepřipustil - i kvůli obavám Kremlu, že by překazil plán na Putinovo vítězství rekordním počtem hlasů. Zůstává otázkou, jaká bude i po smrti opozičníka Alexeje Navalného skutečná volební účast a jak mohutné bude zatýkání v Rusku.

  • 1.Volby bez překvapení

    Od čtvrtka 21:00 SEČ do neděle 19:00 SEČ mohou Rusové volit prezidenta - a nikdo nepochybuje nad tím, že volby zajistí současné hlavně státu Vladimiru Putinovi dalších šest let v Kremlu. Výsledek je téměř jistý a nedokáže ho zvrátit ani skutečnost, že ruská armáda se potýká se značnými ztrátami ve válce na Ukrajině, ani to, že Rusko se kvůli své invazi do sousední země propadlo do nevídané izolace od zbytku světa, podotkla agentura AP.

    Místnosti se uzavřou v neděli večer

    Hlasování Rusko vypsalo i na okupovaných ukrajinských územích. Podobné snahy Moskvy už dříve Kyjev i Západ opakovaně odsoudily jako protiprávní. Jako první začali vhledem k časovému posunu volit obyvatelé ruského Dálného východu - v pátek v osm ráno místního času (čtvrtečních 21:00 SEČ). Poslední volební místnosti se uzavřou v Kaliningradské oblasti v neděli v osm večer místního času (19:00 SEČ).

    První informace o průběžných výsledcích lze čekat už během první hodiny po uzavření místností a předběžné výsledky má ústřední volební komise oznámit v pondělí.

    Tři další kandidáti

    O prezidentské křeslo se kromě Putina formálně ucházejí další tři kandidáti, jejichž funkcí je ale podle analytiků pouze vytvořit zdání konkurence. Jde o komunistu a poslance Státní dumy Nikolaje Charitonova, místopředsedu Státní dumy Vladislava Davankova z mladé strany Noví lidé, která je kvůli své podpoře války na Ukrajině na sankčním seznamu Evropské unie, a Leonida Sluckého, předsedu nacionalistické Liberálně demokratické strany.

    Další dva zájemci o kandidaturu, bývalý poslanec Boris Naděždin a novinářka Jekatěrina Duncovová, kteří vyzvali k ukončení války, nebyli k volbám připuštěni. Ani u nich se ale nepředpokládalo, že by mohli Putinovy vyhlídky na vítězství ohrozit.

    Protest u voleb?

    Mezi hlavní iniciativy opozice tak nyní patří výzva k voličům, aby na znak protestu dorazili k urnám v neděli v poledne. S myšlenkou původně přišel nedávno zesnulý Alexej Navalnyj. Sliboval si od toho vytvoření dlouhých front, které budou svého druhu protestním shromážděním. Vdova po Navalném Julija Navalná apeluje na Západ, aby volby neuznal.

    Nezávislá ruská média včetně portálu Meduza upozornila, že Kreml vynaložil všechny síly na to, aby Putinovo vítězství bylo co nejdrtivější. Toho se ruské úřady snaží dosáhnout například nátlakem na státní zaměstnance nebo pracovníky velkých soukromých podniků, aby se zúčastnili voleb a k hlasování přesvědčili také lidi ze svého okolí.

    Video  Epicentrum: Pavel Sedlák o ruských volbách  - Martin Valeš, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Leonid Sluckij (56)

    Jedním z kandidátů na prezidenta je předseda nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR) Leonid Sluckij, který v čele strany vystřídal v roce 2022 zesnulého dlouholetého šéfa strany Vladimira Žirinovského.

    Od roku 1999 zasedá ve Státní dumě, kde nyní působí jako předseda zahraničního výboru. Rodák z Moskvy vystudoval moskevskou polytechniku Stankin a moskevskou Plechanovovu univerzitu. Působil v bankovním sektoru a nyní vede katedru světové politiky na Moskevské státní univerzitě M. V. Lomonosova.

    V roce 2018 se stal ústřední postavou skandálu kolem údajného sexuálního obtěžování v parlamentu, Sluckij obvinění popřel a také etický výbor Státní dumy případ odložil.

    V roce 2022 zastupoval Rusko během neúspěšných mírových jednání s Ukrajinou po ruské invazi. Podle západních agentur je významným podporovatelem zahraniční, protizápadní politiky Kremlu.

    Na západních sankčních seznamech je již od roku 2014. Během jeho šéfování LDPR byl do strany přijat v USA dříve vězněný ruský obchodník se zbraněmi Viktor But, který byl do Ruska vyměněn v roce 2022 za americkou basketbalistku Brittney Grinerovou.

    Vladimir Putin a Leonid Sluckij Vladimir Putin a Leonid Sluckij | Profimedia.cz

  • 3.Vladislav Davankov (40)

    Zástupce strany Noví lidé Vladislav Davankov je od roku 2021 poslancem Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, a místopředsedou Státní dumy.

    Strana Noví lidé existuje teprve od roku 2020, je sice někdy označována za liberální stranu, proti Putinovi se ale příliš nevymezuje. Od prosince 2022 je strana na seznamu protiruských sankcí Evropské unie, kterými Brusel reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu.

    Davankov se loni v září ucházel o post starosty Moskvy a získal 5,34 procent hlasů a obsadil čtvrté místo. Strana má ve 450členné Dumě 15 křesel.

    Davankov se narodil 25. února 1984 ve Smolensku. Vystudoval historii na Moskevské státní univerzitě M. V. Lomonosova, poté vystudoval i management a Ruskou prezidentskou akademii národního hospodářství a veřejné správy.

    Pracoval v kosmetické a obchodní firmě Faberlic Alexeje Nečajeva, který založil stranu Noví lidé. Působil i v neziskovém sektoru a stál u několika projektů podporujících start-upy.

    Ruský prezidentský kandidát Vladislav Davankov Ruský prezidentský kandidát Vladislav Davankov | Profimedia.cz

  • 4.Nikolaj Charitonov (75)

    Veterán ruské politické scény Nikolaj Charitonov je od roku 1993 poslancem Státní dumy a od roku 1998 je členem Komunistické strany Ruské federace (KPRF).

    Je předsedou Výboru Státní dumy pro rozvoj Dálného východu a Arktidy a členem předsednictva Ústředního výboru KPRF. Na prezidenta kandidoval již v roce 2004, kdy skončil se ziskem 13,8 procenta hlasů na druhém místě za Putinem.

    Charitonov se narodil v Rezinu v Novosibirské oblasti, která leží u hranic s Kazachstánem na Sibiři. Vystudoval zemědělský institut v Novosibirsku a byl dlouhá léta šéfem sovchozu.

    Do roku 1990 byl členem místních zastupitelstev a v roce 1990 byl poprvé zvolen do parlamentu. Dříve byl členem Agrární strany. Je na sankčních seznamech EU a dalších států kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu.

    Nikolaj Charitonov Nikolaj Charitonov | Profimedia.cz

  • 5.Vladimir Putin (71)

    Vladimir Putin zcela ovládá ruskou politiku jako premiér nebo jako prezident již 25 let. Do historie tento bývalý agent sovětské tajné služby KGB vstoupí jako politik, který rozpoutal největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války a který světu připomněl nebezpečí stále hrozícího jaderného konfliktu.

    Jaderná hrozba

    Jaderná velmoc Rusko na Putinův rozkaz napadla 24. února 2022 Ukrajinu, konflikt si vyžádal již desítky tisíc mrtvých. Rusko poté začalo vyhrožovat použitím jaderných zbraní, Putin vyhlásil mobilizaci a Rusko po nikým neuznaných referendech anektovalo čtyři ukrajinské oblasti, což většina západních zemí odmítla.

    Od srpna 1999 byl Putin premiérem a v prosinci 1999 si ho tehdejší prezident Boris Jelcin překvapivě vybral jako svého nástupce. V březnu 2000 poprvé zvítězil v prezidentských volbách a v květnu 2000 poprvé usedl do prezidentského křesla. O čtyři roky později vítězství s přehledem zopakoval.

    Rošáda s Medveděvem

    S ohledem na ústavu se nemohl ucházet o třetí mandát v řadě, stal se proto znovu premiérem a jako svého nástupce v prezidentském křesle si vybral Dmitrije Medveděva. V roce 2012 si s Medveděvem své funkce vyměnili: Putin opět vyhrál prezidentské volby a znovu se ocitl v čele státu. V roce 2018 byl opět zvolen a tento mandát mu měl vypršet v roce 2024.

    V lednu 2021 ale Putin podepsal zákon, který mu umožňuje ještě dvakrát kandidovat na post hlavy státu. Právní předpis vychází z navržených úprav ústavy, které Rusové odhlasovali v referendu v roce 2020. Prezident je v Rusku volen na šest let a poslední volby se uskutečnily v roce 2018, Putin tak může být prezidentem až do roku 2036, kdy by mu bylo 83 let a měl by za sebou 36 let u mocenského kormidla.

    Tím by překonal i komunistického diktátora Josifa Stalina, který byl u moci v letech 1927-1953, tedy 26 let, ale ještě by se nevyrovnal carovi Petru Velikému, který v období 1682-1725 vládl 42 let.

    Zatykač z Haagu i obdiv Trumpa

    Mezinárodní trestní soud v Haagu loni vydal zatykač na Putina a také na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou, kteří jsou podle něj zodpovědní za únosy ukrajinských dětí z okupovaných území a jsou obvinění z válečných zločinů. Rusko jurisdikci ICC neuznává a Kreml zatykač odmítl s tím, že nemá právní základ.

    V roce 2007 přitom americký časopis Time jmenoval Putina osobností roku za to, že stabilizoval Rusko a v minulosti válečného agresora Putina někteří zahraniční vůdci označovali za svého přítele.

    Bývalý americký prezident George W. Bush jej vítal jako „pozoruhodného vůdce“, na odiv bylo dáváno Putinovo přátelství s německým kancléřem Gerhardem Schröderem a italským premiérem Silviem Berlusconim.

    Bývalý americký prezident Donald Trump zase kdysi označil Putinovu přízeň za „bonus“ a o Putinovi prohlásil, že je „fajn“. Těsně před ruskou invazí na Ukrajinu zase Putinovo počínání označil za „geniální“. Dobré vztahy měl Putin také s bývalým českým prezidentem Milošem Zemanem, se kterým se několikrát setkal. Invazi na Ukrajinu Zeman ostře odmítl, názorově však má nadále blízko k Robertu Ficovi či Viktoru Orbánovi, kteří jsou ve válce mezi Ukrajinou a Ruskem spíše na straně Kremlu.

    Video  Vladimir Vladimirovič Putin  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 6.Putin vyhrál čtyřikrát. Dvakrát Jelcin, jednou Medveděv

    • Od března 1990 do rozpadu Sovětského svazu v prosinci 1991 existovala současně funkce sovětského prezidenta. Prvním a zároveň posledním prezidentem SSSR byl „otec perestrojky“ Michail Gorbačov, kterého do funkce zvolil Sjezd lidových poslanců.
    • 1991: První svobodné prezidentské volby v historii Ruska se konaly 12. června 1991. Se ziskem 57,3 % zvítězil Boris Jelcin, na druhém místě se umístil bývalý svazový premiér Nikolaj Ryžkov s necelými 17 % hlasů a za ním šéf nacionalistických liberálních demokratů Vladimir Žirinovskij s necelými 8 % hlasů. Voleb se zúčastnilo šest kandidátů. Volební účast činila 74,7 %.
    • 1996: Ve druhých volbách ruského prezidenta na přelomu června a července 1996 opět zvítězil Boris Jelcin. Ve druhém kole porazil se ziskem 53,7 % hlasů šéfa Komunistické strany Ruské federace (KPRF) Gennadije Zjuganova, kterého volilo 40,41 % voličů.
    • O prezidentskou funkci v roce 1996 usilovalo 10 kandidátů - mezi nimi byl například Michail Gorbačov, které zcela propadl, opět Žirinovskij, generál Alexandr Lebeď nebo reformátor Grigorij Javlinskij. Volební účast v první kole činila 69,7 %, ve druhém kole 68,8 %.
    • 2000: Boris Jelcin nečekaně odstoupil 31. prosince 1999 z funkce prezidenta a úřadujícím prezidentem se stal tehdejší premiér Vladimir Putin, který 26. března 2000 zvítězil hned v prvním kole voleb se ziskem 52,94 % hlasů. Druhý šéf komunistů Zjuganov dostal 29,21 % hlasů. Voleb se zúčastnilo 11 kandidátů. Mezi poraženými byl opět Žirinovskij nebo Javlinskij. Volební účast činila 68,6 %.
    • 2004: Putin si vítězství zopakoval v dalších volbách v březnu 2004. Získal 71,31 % hlasů, zatímco druhý komunista Nikolaj Charitonov, který kandiduje i letos, získal 13,69 %. Voleb se zúčastnilo šest kandidátů. Volební účast činila 64,3 procenta.
    • 2008: Jelikož Putin v dalších volbách podle ústavy již nemohl kandidovat, vybral si za svého nástupce Dmitrije Medveděva, který se stal vítězem. Medveděv zvítězil v prvním kole se ziskem 70,28 % hlasů. Pro šéfa komunistů Zjuganova na druhém místě hlasovalo 17,72 % voličů. Voleb se zúčastnili čtyři kandidáti, volební účast činila 69,7 %. Na prezidenta opět kandidoval Žirinovskij, který skončil třetí. Putin se poté ujal funkce premiéra.
    • 2012: V březnu Putin opět zvítězil v prvním kole prezidentských voleb se ziskem 63,6 % hlasů. Do voleb bylo zaregistrováno pět kandidátů, na druhém místě skončil opět šéf komunistů Zjuganov, pro kterého hlasovalo 17,18 % voličů. Volební účast činila 65,27 %. Prezident byl nově volen na šest let, protože v listopadu 2008 poslanci schválili prodloužení prezidentského mandátu ze čtyř na šest let. Medveděv se po volbách stal premiérem.
    • 2018: Putin již počtvrté zvítězil v prezidentských volbách, opět v prvním kole. Získal rekordních 77,5 % hlasů, na druhém místě se umístil komunista Pavel Grudinin, třetí byl Žirinovskij. Za nimi skončili kandidátka liberální opozice Xenija Sobčaková a ekonom Grigorij Javlinskij. Volební účast činila 67,5 %.
    • V lednu 2021 Putin podepsal zákon, který mu umožňuje ještě dvakrát kandidovat na post hlavy státu. Právní předpis vychází z navržených úprav ústavy, které Rusové odhlasovali v referendu v roce 2020.

    Putin skládá prezidentskou přísahu a nahrazuje Jelcina (7. 5. 2000). Putin skládá prezidentskou přísahu a nahrazuje Jelcina (7. 5. 2000). | Kreml

safinka59 ( 17. března 2024 06:14 )

👍👍👍

safinka59 ( 17. března 2024 06:13 )

👍👍👍

safinka59 ( 17. března 2024 06:12 )

Biden předvádí retardaci on-line, zapomene nastoupit do letadla a vyšlápne si přes trávník pěšky do San Jose...🤣 To je zrcadlo , které nastavuje západ a prý je to tak všechno správné ‼️ A to naše vládní puzzle se hluboce klaní a prožívá orgasmus moci... internet je nesmrtelný, naštěstí nejde vymazat a blokovat všechny dílky historie a kdo chce, pravdu dohledá a ucelí si pravdivý pohled.
Ale je mnohem jednodušší jít s davem, pokřikovat povinné hesla a lízat boty bez rozdílu komu, hlavně že se vezem...

nilud ( 16. března 2024 18:55 )

Gratuluji všem inteligentním rusákům co volili Ádu Putina za svého prezidenta,při své ruské inteligenci jim nedošlo,že ho odsoudili žít dalších šest let pod zemí.

F.Prohazka ( 16. března 2024 13:47 )

Kecy, za totáče jsem 2x nevolil, a byl jsem guma zelená. Šlo to obejít, když byl člověk pevný v názorech.

Zobrazit celou diskusi