Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Je to Fico s lidskou tváří.“ Exministr Kňažko se nebývale ostře opřel do Pellegriniho

Autor: vja, lig - 
24. března 2024
13:30

První kolo prezidentských voleb na Slovensku okomentoval pro ČT24 bývalý ministr zahraničí Milan Kňažko. Ten označil budoucí souboj Petra Pellegriniho a Ivana Korčoka za rozhodující v budoucím směřování země. Korčok ovládl první kolo, druhé se uskuteční 6. dubna.

Podle Kňažka šance na výhru Kořčoka i Pellegriniho v druhém kole budou dosti vyrovnané. „Nejsme v situaci, kdy jeden z politiků je trochu vlevo a druhý trochu vpravo. My volíme buď výkonnou páku Fica, nebo volíme cestu, kterou směřujeme již 30 let, že jsme součást západní demokracie se vším, co s tím souvisí,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24.

S Korčokem se podle svých slov Kňažko zná již od roku 1992, kdy jej přijal na ministerstvo zahraničí. „Nespletl jsem se, stal se z něj velmi dobrý diplomat,“ dodal. Velmi by prý v druhém kole volby pomohlo, pokud by k urnám přišlo o 10-15 % více voličů.

Pellegrini má dle zkušeného politika stále co vysvětlovat. Nejasnosti podle něj panují například ohledně toho, jak přišel k bytu nebo financování volební kampaně. Nepomáhá mu prý ani různorodost jeho názorů a jejich rychlá proměna, zejména v případě podpory Ukrajiny. „Je to nedůvěryhodný člověk, který není nezávislý. Fico vychoval Pellegriniho. Zjednodušeně je Pellegrini Fico s lidskou tváří,“ nechal se slyšet.

Video  Pellegrini o postupu do 2. kola: Chci být prezidentem lidí a míru  - Facebook - P. Pellegrini
Video se připravuje ...

První kolo slovenských prezidentských voleb v sobotu vyhrál diplomat Ivan Korčok, když získal 42,51 procenta hlasů. Vyplývá to z údajů Slovenského statistického úřadu zveřejněných po sečtení hlasů ze všech volebních okrsků. Korčok se v rozhodujícím druhém kole, které se uskuteční 6. dubna, utká s předsedou parlamentu a šéfem vládní strany Hlas-sociální demokracie Peterem Pellegrinim. Ten dostal 37,02 procenta hlasů.

Třetí skončil bývalý slovenský ministr spravedlnosti a někdejší šéf nejvyššího soudu Štefan Harabin, kterého podpořilo 11,73 procenta voličů. Čtvrtý je Krisztián Forró, předseda slovensko-maďarské strany Maďarská aliance, který má 2,9 procenta hlasů. Na páté pozici je někdejší slovenský premiér Igor Matovič se 2,18 procenta hlasů.

Volební účast byla 51,91 procenta, a tedy vyšší než v prvním kole prezidentských voleb před pěti lety. Tehdy dosáhla 48,74 procenta.

14:35
7. 4. 2024

„Děkuji každému z vás, kdo využil svého práva jít volit, a děkuji i za vysokou volební účast. Ukázali jsme, že demokracie na Slovensku funguje a že jsme hrdý národ, který se dokáže sjednotit. A zároveň chci každého z vás ujistit, že nebudu žádnou protiváhou vládě. Budu s vládou spolupracovat všude tam, kde bude jednat ve prospěch lidí, a zakročím vždy, když jejich zájmy hájit nebude,“ vzkázal v neděli nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini.

A my vám, drazí čtenáři, děkujeme za sledování našeho online přenosu z průběhu 2. kola slovenských voleb. Další dění kolem voleb na Slovensku můžete dál sledovat v našem běžném zpravodajství na Blesk.cz.

13:42
7. 4. 2024

Výsledky prezidentských voleb na Slovensku proto nevěstí pro Ukrajinu nic dobrého, napsal dnes polský list Gazeta Wyborcza. Server Onet.pl připomněl, že při slovenských protivládních protestech demonstranti nazývali Pellegriniho Ficovým "podržtaškou". Nový slovenský prezident podle serveru v kampani vsadil na hlasy proruských a protizápadních voličů a stejně jako Fico odmítá vojenskou podporu Ukrajině.

13:25
7. 4. 2024

„Má-li pravdu slovenská opozice, že prezidentské volby byly referendem o vládě, tak je její výsledek - Pellegrini dostal o sto tisíc hlasů víc než vloni Směr, Hlas a SNS - zdrcující a měla by si sáhnout do svědomí. Podle mě ale šlo spíš o výběr kandidáta bližšího běžným Slovákům,“ komentoval na X politolog Lukáš Jelínek. 

Kompletní online

Video  Pellegrini: Rusko je agresor! Česko bylo, je a bude naším nejbližším partnerem  - Facebook - P. Pellegrini
Video se připravuje ...

pindal ( 26. března 2024 22:39 )

Humorné je,že Kňažko a jemu podobní už třicet let,na Slovensku něco budují.Tak tomu se říká zbujelé sebevědomí. Činnost se dá předstírat,ale ne výsledky. 😁 A stále jim věří?To by bylo něco,jako u nás. 😨

apa55 ( 26. března 2024 17:52 )

Ten tvoj má ale véééľmi ďaleko od slušného diplomata asi si zabudla komu všetkým slúžil od Mečiara po Čaputovú a každému strkal do zadku ten by za kariéru aj vlastnú mať predal

apa55 ( 26. března 2024 17:46 )

Tebe to ale nedojde nikdy.

caribika ( 26. března 2024 07:42 )

Exminister Kňažko je veľmi trápny exminister.

caribika ( 26. března 2024 07:39 )

Toto bol výplod čistej a primitívnej nenávisti bez argumentov, korčokovskej fanynky.

Zobrazit celou diskusi