Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pellegrini skončil v parlamentu, už není ani poslancem. Ficovi slíbil loajalitu Hlasu

Autor: Tomáš Černík - 
8. dubna 2024
17:57

Zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini (Hlas-SD) na tiskové konferenci oznámil, že v souvislosti se zvolením zanikl jeho mandát poslance i předsedy parlamentu. Vedením národní rady pověřil do zvolení nového šéfa jednokomorového zákonodárného sboru místopředsedu Petera Žigu (Hlas-SD). 

Pellegrini podle svých slov nadále zůstává předsedou strany Hlas - sociální demokracie, kterou v roce 2020 založil a od té doby ji vede. V čele partaje však plánuje skončit do 15. června, kdy se ujme prezidentského úřadu. Do té doby má proběhnout volební sněm strany. 

Hlas je podle něj připraven dál podporovat vládu Roberta Fica (Smer-SD). V té vedle něj zasedá i Ficův Smer a Slovenská národní strana předsedy Andreje Danka. Ten zprvu sám kandidoval ve volbách, posléze však odstoupil  ve prospěch Štefana Harabina, který skončil v prvním kole třetí na pásce. 

Nový prezident prý hodlá zastupovat všechny Slováky bez ohledu na to, zda volili jeho, nebo jeho rivala Ivana Korčoka. „Budu dělat všechno pro to aby se hodnoty míru, důstojného a dobrého života lidí, ale i hrdé obhajoby našich národno-státní zájmů ve prospěch všech lidí na Slovensku bez ohledu na to koho v sobotu volili," řekl.



„Všech 27 poslanců bude dál podporovat návrhy zákonů navrhové koalicí“ potvrdil zvolený prezident na tiskové konferenci neochvějnou podporu Ficově koalici. Byl to přitom on, kdo v roce 2020 opustil Ficův Smer a zložil novou stranu.

Žigu i dalšího řádně zvoleného šéf národní rady čeká podle Pellegriniho důležitý boj s vulgaritami na parlamentní půdě. S takovém programem do předsednického křesla vstupoval před necelým rokem i sám budoucí prezident. „Bohužel musím konstatovat, že někteří poslanci se úplně utrhli z řetězu,“ postěžoval si.

Mluvil nejspíš i o slovní přestřelce dvou svých protikandidátů. Danko se v parlamentu v únoru poštěkal s bývalým premiérem Igorem Matovičem (Slovensko). Nepadaly mezi nimi jen vzájemné invektivy, předmětem sváru se staly i partnerky obou politiků. 


V prezidentském paláci Pellegrini usedne 15. června na slavnostní schůzi parlamentu. Nahradí tak Zuzanu Čaputovou, které končí mandát. Kdo Pellegriniho nahradí ve vedení národní rady není zatím jasné. Podle svého nedělního vyjádření by budoucí prezidnet ve »ve svém křesle« rád viděl buď ministryni Denisu Sakovou (Hlas-SD) nebo ministra regionálního rozvoje Richarda Rašiho (Hlas-SD).

Video  Vítěz voleb Pellegrini: Špinavosti a intriky mě nezlomily! Fico si rýpl do Korčoka  - Facebook - P. Pellegrini, Foto - ČTK/Václav Šálek
Video se připravuje ...

JaNat ( 9. dubna 2024 22:51 )

Odkdy volají komouši Krista pána? Že ti není hanba.

JaNat ( 9. dubna 2024 22:50 )

*myslíš

JaNat ( 9. dubna 2024 22:07 )

Už to nehul.

JaNat ( 9. dubna 2024 22:07 )

Můžu si to myslet, protože reakce je taková jak jsem předpokládala a opět měla pravdu. A co si ty mysíš, nezajímá mně, jak jsem se dozvěděla byl jsi komouš jako Pavel, který po sametu obrátil kabát a začal podnikat a takoví nám dnes budou říkat jakým směrem máme jít?

roxin ( 9. dubna 2024 17:15 )

Bez EU i NATO se dá žít, kolik Čechů by bylo rádo kdyby fialová parta z EU vypadla!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa