Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Veřejnoprávní televize v ohrožení? Cenzurují názory, čílí se ministryně. Čaputová nesouhlasí

Autor: ČTK - 
14. března 2024
19:02

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová stojí za chystanými změnami ve fungování veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Podle ní cenzuruje názory. Zkritizovala také mj. práci slovenských novinářů a tvrdila, že lidé stále více spoléhají na alternativní média, protože v těch z hlavního proudu se prý obyvatelé dozvědí informace jen „jediného spektra a jedné jediné pravdy“.

Návrh ministerstva kultury ohledně RTVS počítá mimo jiné s výměnou vedení, silnějším vlivem státu na instituci nebo se zřízením nové rady pro dohled nad jejím programem.

Předloha vyvolala kritiku nejen u slovenské opozice, samotné RTVS a jejích zaměstnanců. Např. místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO) uvedla, že změny mohou vést ke konci nezávislého zpravodajství veřejnoprávních médií na Slovensku.

„Není absolutně v pořádku, že ve veřejnoprávním médiu se cenzurují jisté názory,“ tvrdila Šimkovičová. Dodala, že cílem nového zákona o RTVS je především posílit jeho veřejnoprávní charakter a zajistit dodržování plurality.

Podle opozice i samotné RTVS zákon v praxi povede k ovládnutí stanice současnou vládou premiéra Roberta Fica. RTVS opakovaně popřela tvrzení ministryně, že není objektivní nebo že nedodržuje princip veřejnoprávnosti.

Šimkovičová se v loňských parlamentních volbách dostala do sněmovny na kandidátní listině nacionalistické Slovenské národní strany (SNS).

V minulosti byla poslankyní a televizní moderátorkou, podle slovenských médií se zviditelnila např. extremistickými, homofobními a proruskými názory. V nejsledovanější televizi Markíza skončila v roce 2015 podle dostupných informací poté, co v souvislosti s migrační krizí v EU sdílela příspěvky namířené proti uprchlíkům. Před loňskými volbami pracovala v jednom internetovém vysílání.

„V tématech jako covid nebo Ukrajina se v mainstreamu dlouhodobě připouští jen jediný názor. Jakmile máte jiný názor, jste označovaní za dezoláta, za šiřitele nějakých bludů nebo za přívržence nějaké skupiny z východu,“ tvrdí Šimkovičová. Dodala, že zatím nevybrala nového šéfa veřejnoprávního rozhlasu a televize; podle návrhu zákona v čele nynější RTVS skončí současný generální ředitel Ľuboš Machaj, byť pětileté funkční období by mu vypršelo až v roce 2027.

Ministryni kultury na tiskové konferenci podpořili také předseda SNS Andrej Danko a další politici nynější vládní koalice, kteří se dostali do slovní přestřelky s přítomnými novináři, jimž omezili prostor na kladení otázek.

Čaputová: Snaha o politické ovládnutí

Prezidentka Zuzana Čaputová reagovala slovy, že neexistuje žádný reálný důvod pro zrušení RTVS, kromě snahy o politické ovládnutí tohoto média.

„Návrh zákona z dílny ministerstva kultury vyjadřuje nepochopení pojmu veřejnoprávnost. Jde také o nepochopení civilizačního prostoru, ve kterém jsme se po pádu totality rozhodli fungovat, a jehož součástí jsou i silná a nezávislá veřejnoprávní média,“ uvedla Čaputová. „Neexistuje žádný reálný důvod pro zrušení RTVS kromě jediného, a to je snaha o její politické ovládnutí, a s tím nelze souhlasit.“ podotkla.

Video  Fico vzkázal Fialovi: Máte zájem podporovat válku na Ukrajině! Česká vláda je na Slovensku vítaná kdykoliv.  - Facebook - Robert Fico
Video se připravuje ...

obcan cesko ( 17. března 2024 13:03 )

Myslím si, že zvolením Fica, demokracie na Slovensku skončila!

naidka ( 15. března 2024 08:24 )

👍 👍 Zpravodajství ČT je takové horší sci-fi.

naidka ( 15. března 2024 08:22 )

K prezidentským volbám na Slovensku jsou zakázané diskuze, abychom probůh nepomluvili jejich favorita Korčoka - kopii Čaputové, tak to napíšu sem, co vyplodil na jeho protikandidáta český tisk. 😕
"Zatímco v případě jeho hlavního rivala Petera Pellegriniho (Hlas-SD) se spekulovalo o jeho sexuální orientaci, Korčok často sdílí snímky se svou manželkou Soňou". 😨 To je síla. 😨

DanY67 ( 15. března 2024 08:00 )

Ty si vul

DanY67 ( 15. března 2024 07:59 )

👍👍👍👍👍👍👍👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa