Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politik Danko zboural v autě semafor: Přišel o řidičák, test na alkohol podstoupil až za 15 hodin

Autor: ČTK - 
17. ledna 2024
19:30

Místopředseda slovenské sněmovny a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko, který minulý týden autem poškodil semafor a z místa odjel, se podrobil dechové zkoušce na alkohol až zhruba 15 hodin po noční nehodě. Požití alkoholu u politika zjištěno nebylo. Vyplývá to z dnešního vyjádření slovenské policie. Politik přišel o řidičský průkaz. Informovala o tom dnes slovenská televize Joj. Danko stanici řekl, že se k záležitosti už nebude vyjadřovat a po uzavření případu svolá tiskovou konferenci.

Podle listu Denník N policie už v pátek ráno věděla, kdo je viníkem nehody. Na místě kolize totiž zůstala poznávací značka Dankova vozu a do Dankovy garáže vedla olejová stopa.

List také uvedl, že Danko ještě v pátek dopoledne zveřejnil na sociálních sítích nahrávku o své nehodě, pak hovořil s novináři ve sněmovně a až po několika hodinách podstoupil zkoušku na alkohol.

Lídr opozice Michal Šimečka v reakci uvedl, že Danko by měl odstoupit nebo být odvolán z vedení sněmovny. Prokuratura v případu zahájila trestní stíhání kvůli poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení.

„Andrej Danko se usvědčil. Dechovou zkoušku absolvoval až druhý den odpoledne, prakticky 15 hodin po nehodě. Je jasné, co to znamená. Každý jiný řidič by musel foukat okamžitě po nehodě,“ uvedl v prohlášení šéf opozičního hnutí Progresivní Slovensko Šimečka.

Záchranář a poslanec opozičního Křesťanskodemokratického hnutí František Majerský na facebooku hnutí uvedl, že po tak dlouhé době měla policie vzít Danka na krevní testy, z nichž by šlo zjistit, zda byl, nebo nebyl v době nehody pod vlivem alkoholu.

Danko už v nedělní televizní diskuzní relaci řekl, že „foukal s výsledkem nula“. Opuštění místa nehody nově zdůvodnil tím, že potřeboval ošetřit svá zranění; v pátek přitom podle médií tvrdil, že se mu při kolizi nic nestalo.

Šéf parlamentu Peter Pellegrini na základě opozičního návrhu svolal na čtvrtek od 17:00 hodiny mimořádnou schůzi, kde bude Danko čelit možnosti odvolání z funkce místopředsedy sněmovny, píše server Pravda. Někteří představitelé slovenské opozice už dříve vyzvali šéfa nacionalistické SNS, aby z nehody vyvodil osobní zodpovědnost.

ludiasuhnus ( 16. ledna 2024 14:54 )

Danko je uplny dement,ktory zrkadli svojich voličov

w.mojko ( 15. ledna 2024 20:09 )

Šimečka je diabol v ľudskej koži...rovnako, ako aj jeho otec. Je to zlo pre Slovensko- liberálny zapredanec a zradca kraji­ny..­.podrž­taška zámoria

Zobrazit celou diskusi