Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odstartoval boj o nezávislost slovenské televize a rozhlasu: Chce je Fico ovládnout?

  • Autor: ČTK,amb - 
    13. 3. 2024
    18:07

    Slovensko se bouří kvůli návrhu zákona, který má vyměnit současné vedení  veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Novinka by naopak posílila vliv státu. „Vláda ohlásila frontální útok na RTVS, chtějí ovládnout a zničit nezávislá média," varuje tamní opozice. Proti změnám se vymezila slovenská média, Česká televize i Evropská vysílací unie. 

  • 1.Ficův bojkot

    Fico loni poté, co se stal počtvrté slovenským premiérem, ohlásil bojkot nejsledovanější slovenské televize Markíza, která patří do skupiny PPF rodiny zesnulého českého podnikatele Petra Kellnera, dále listů Denník N a Sme, jakož i zpravodajského portálu Aktuality.sk. Tvrdil, že otevřeně projevují nepřátelské politické postoje, a to hlavně zveřejňováním nepravdivých či neúplných informací nebo zamlčováním informací.

    Slovenský premiér během nynějšího mandátu ministerského předsedy jen poskrovnu organizuje tiskové konference, na kterých by mu novináři mohli klást dotazy. Premiér často komunikuje prostřednictvím příspěvků na sociální síti.

    Některá slovenská média a novináři uvedli, že čelí tlaku vládní koalice premiéra Roberta Fica, který jim odmítá odpovídat na dotazy nebo zpochybňuje jejich objektivnost. Mladí politici Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) také podali trestní oznámení na novináře Martina Milana Šimečku, který je otcem lídra opozice Michala Šimečky. Novinářů se opakovaně zastala prezidentka Zuzana Čaputová.

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala 25. října 2023 novou vládu v čele s premiérem Robertem Ficem. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala 25. října 2023 novou vládu v čele s premiérem Robertem Ficem. | Reuters

  • 2.Ministryně kultury versus televize

    Už začátkem března se objevila informace, že slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová chce prosadit výměnu vedení veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), které se dostalo do funkce za bývalé vlády. Ministryně naopak ustoupila od záměru rozdělit RTVS na dvě instituce, samostatnou televizi a rozhlas. Šimkovičová to řekla listu Pravda. RTVS stejně jako některá soukromá média na Slovensku čelí kritice nynějších vládních politiků, kteří nastoupili do úřadu loni na podzim. Například RTVS opakovaně odmítla výtky, že není objektivní.

    „Tím, že se nebude měnit RTVS, tak v první řadě musíme vyměnit vedení RTVS,“ řekla Šimkovičová. V úterý, kdy ministryně rozhovor Pravdě poskytla, zároveň řekla, že příslušný návrh zákona předloží na dnešním jednání vlády. Kabinet podle svého webu o předloze nakonec nejednal, schválil ale další personální výměny v jiných institucích.

    „RTVS nesplňuje to, co by splňovat měla. Měla by to být instituce, která by měla dávat prostor každému. Pokud (nesouzníte) s jejich názory, automaticky dostanete blok,“ tvrdila Šimkovičová. Rozdělení RTVS zahrnula nynější vláda premiéra Roberta Fica do svého programového prohlášení. Podle Šimkovičové by takový krok například nebyl rentabilní, na co už dříve upozornil nynější šéf RTVS Ľuboš Machaj.

    Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová. Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová. | Facebook Martiny Šimkovičové

  • 3.Konec generálního ředitele

    Slovenské ministerstvo kultury by tímto zákonem posílilo vliv státu na RTVS. Schválením nového zákona by měl ve funkci skončit dosavadní generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj, který do čela této instituce nastoupil na pětileté funkční období za bývalé vlády v létě roku 2022. Nově by už šéfa této veřejnoprávní instituce, která se má přejmenovat na Slovenskou televizi a rozhlas, nevolil parlament, ale sedmičlenná rada. Do ní by čtyři členy vybíral parlament a další tři ministerstva kultury a financí. Oproti nynější praxi bude možné šéfa televize a rozhlasu odvolat i bez uvedení důvodu.

    Návrh ministerstva kultury počítá také se zřízením programové rady, která bude posuzovat a kontrolovat program RTVS z hlediska dodržování veřejnoprávního charakteru vysílání. 

    Slovenské volby: Šéf Směr-SD Robert Fico (1.10.2023) Slovenské volby: Šéf Směr-SD Robert Fico (1.10.2023) | Reuters

  • 4.Opozice: „Frontální útok!

    „Vláda ohlásila frontální útok na RTVS, chtějí ovládnout a zničit nezávislá média. Už se zmocnili tajné služby a policie, zrušili speciální prokuraturu a vyhrožují i ústavnímu soudu. Dělají nám ostudu v zahraničí a ohrožují miliardy z evropských fondů,“ uvedl šéf nejsilnějšího opozičního hnutí PS Michal Šimečka ve společném prohlášení s SaS.

    Opoziční strany a občanští aktivisté dříve pořádali velké protivládní demonstrace kvůli návrhu Ficovy vlády na změny v trestním právu. Opozice v reakci na návrh ministerstva kultury varuje, že nová Slovenská televize a rozhlas už nemá být médiem veřejné služby, ale vládní moci. Podle ní jde o další zápas o důležitý pilíř demokracie na Slovensku. 

    Slovenské volby: Šéf hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka na tiskové konferenci (1.10.2023) Slovenské volby: Šéf hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka na tiskové konferenci (1.10.2023) | Reuters

  • 5.Ostatní média: Očekávané, ale děsivé

    Slovenská vládní koalice se podle názoru některých tamních médií snaží návrhem nového zákona o Rozhlasu a televizi Slovenska (RTVS) o ovládnutí této veřejnoprávní instituce. List Pravda naopak sílící debatu o RTVS přirovnal k hysterii. „Útok na RTVS je očekávaný. Navzdory tomu jde o vážnou věc. Děsivé je, že se odehrává v momentě, kdy vláda útočí na všechna nezávislá média a stále více médií už není nezávislých,“ napsal Denník N. Dodal, že příručky autokratů mají ovládnutí médií a zvláště těch veřejnoprávních na prvních příčkách v seznamu nutných kroků.

    Za nevídanou označil list snahu zasahovat přímo do vysílání RTVS. Plánovaný vznik programové rady je podle něj otevřeným přiznáním, že vláda premiéra Roberta Fica chce rozhodovat, kdo a co bude na obrazovkách a v rozhlasovém vysílání.

    „Fico stále potřebuje i oficiální kanál, aby se dostal do vzdálených domácností a legitimizoval své útoky na politické oponenty a média. Další úchylností je institut programové rady - orgánu, prostřednictvím kterého může vláda kontrolovat obsah,“ napsal list Sme. Doplnil, že RTVS obsluhuje i tu část obyvatelstva, která nečte noviny a nesleduje zprávy na facebooku, „kam Robert Fico přestěhoval svou propagandistickou centrálu“.

    Slovenské volby: Šéf Směr-SD Robert Fico (1.10.2023) Slovenské volby: Šéf Směr-SD Robert Fico (1.10.2023) | Reuters

  • 6.RTVS: Výrazný zásah do nezávislosti

    Ke kritice se přidala i RTVS. „RTVS se znepokojením sleduje snahy současné vládní koalice o účelové ovládnutí veřejnoprávních médií s cílem zmocnit se jich, podřídit jejich silné politické moci a získat nad nimi kontrolu,“ stojí v prohlášení. Instituce dodala, že plánované zřízení programové rady na posuzování a kontroly programu RTVS by znamenalo výrazný zásah do fungování a nezávislosti veřejnoprávního média.

    Podle RTVS jsou navrhované změny v zásadním rozporu s principy evropské ochrany veřejnoprávních médií. Odmítla výtky ministryně kultury Martiny Šimkovičové, že RTVS neplní svou veřejnoprávní funkci a že téměř nemá vlastní tvorbu. Na rozdíl od ministryně uvedla, že o vysílací práva na mistrovství v ledním hokeji a ve sjezdovém lyžování stanice přišla ještě za svého předchozího vedení.

    Sám Fico mnohdy RTVS kritizoval. Jednu z novinářek, které v instituci pracují, přímo před ostatními politiky pokáral i na tiskové konferenci během summitu V4 v Praze, když se ho ptala, zda se Slovensko nedostává do izolace.

    Premiéři zemí V4 dorazili na jednání do Prahy (27.2.2024) Premiéři zemí V4 dorazili na jednání do Prahy (27.2.2024) | Blesk:Jakub Poláček

  • 7.ČT: Posun ke státní televizi

    Návrh nového zákona o RTVS posouvá charakter slovenského média od veřejnoprávního ke státnímu i podle České televize (ČT). Některá ustanovení chystané úpravy jsou navíc v rozporu s Evropským aktem o svobodě sdělovacích prostředků (EMFA), kterým se v současné době zabývá Evropský parlament, uvedlo dnes vedení ČT v čele s ředitelem Janem Součkem v reakci na navržené změny týkající se slovenské veřejnoprávní instituce. 

    ČT ve svém stanovisku k situaci poukazuje na to, že nová rada Slovenské televize a rozhlasu je koncipována spíše jako orgán správní než kontrolní a je obsazovaná podle politického klíče, zčásti přímo jmenováním členem vlády. Není podle ní tedy jasné, proč je podle obdobného politického klíče vytvářený další správní orgán, jehož pravomoci směřují do programové oblasti.

    „Za nejrozpornější ustanovení obsažené v návrhu zákona považuje Česká televize explicitní možnost odvolání generálního ředitele bez udání důvodu. Všechny výše uvedené skutečnosti lze považovat za znepokojující,“ konstatovali zástupci ČT. Současně doplnili, že současná RTVS je respektovaným členem Evropské vysílací unie (EBU) a podle průzkumů patří k nejdůvěryhodnějším zdrojům informací na Slovensku.

    Generální ředitel ČT Jan Souček. Generální ředitel ČT Jan Souček. | Blesk:Jiri Kotatko

  • 8.„Průhledný pokus

    Návrh nového zákona o Rozhlasu a televizi Slovenska (RTVS) ohrožuje redakční nezávislost tohoto veřejnoprávního média, uvedla v dnešním prohlášení Evropská vysílací unie (EBU). Zároveň vyzvala slovenskou vládu, aby návrh přehodnotila.

    „Zdá se, že jde o průhledný pokus přeměnit slovenské veřejnoprávní médium na státem kontrolovaná média,“ uvedl předseda Evropské vysílací unie Noel Curran. Podle něj by se jednalo také o „nebezpečný krok zpět“ pro demokracii a svobodu projevu. „Musíme tvrdě chránit integritu a nezávislost RTVS, protože je zásadní pro podporu informovaného občanství a pro ochranu demokratických hodnot,“ dodal Curran.

    Podle EBU by zákon navržený slovenským ministerstvem kultury byl také v rozporu s mezinárodními standardy. „Vyzýváme slovenské úřady, aby přehodnotily svůj návrh (...) a udělaly vše, co je v jejich silách, aby zajistily řádné fungování svobodného tisku a nezávislých veřejnoprávních médií ve své zemi,“ uvádí se v prohlášení.

    Robert Fico coby vítěz voleb u prezidentky Zuzany Čaputové (2.10.2023) Robert Fico coby vítěz voleb u prezidentky Zuzany Čaputové (2.10.2023) | ČTK / Šálek Václav

Uživatel_5542819 ( 21. dubna 2024 16:51 )

Fico a Orbán sú členmi EÚ a NATO a vy trepete sprostosti . Prokremelská je skôr ČR, ktorá si dodnes neplní záväzok k NATO - 2% z HDP na vojenské výdaje . Slovensko ich má vo výške 2,1 a ČR ?

Uživatel_5542819 ( 21. dubna 2024 16:46 )

Každá vláda na celom svete túži ovládnuť média ! A Fico dokázal vyhrať voľby bez podpory jediného média, čo je svetový unikát . EÚ má obavy ? Zaujímavé, že jej nevadí policajné ovládnutie tv v Poľsku novou vládou ...

pindal ( 14. března 2024 20:07 )

Asi patříte mezi ty,kteří těží ze strachu lidí.Já osobně bych se tam vrátil rád a přál bych to i naší mládeži,neměli by takové starosti,třeba s bydlením a nikdo by je nestrašil válkou a nemocemi.A jak dlouho jste tam žil?

pindal ( 14. března 2024 18:32 )

Když je něco vzácné,o to víc si toho musíme vážit. 😃

Jozef Baumgartner ( 14. března 2024 15:23 )

A tak to ma byť . Vyčistiť od základu. Štátne firmy riadi štát a z politického hladiska ?
snáď si idioti z opozície nemysleli že im to vláda nechá. / *** /

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa