Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zásadní rozkol se Slováky: Fialova vláda ruší společná jednání! Podporujete válku, kontruje Fico

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. března 2024
21:56
Autor: ČTK, eis, ahe - 
6. března 2024
10:00

Česko-slovenské mezivládní konzultace se v příštích týdnech či měsících neuskuteční, český kabinet to nepovažuje za vhodné. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Česko a Slovensko podle něj mají řadu společných témat, které je namístě rozvíjet. Existují ale výrazné rozdíly v názorech na klíčová zahraničněpolitická témata, upozornil Fiala. Česká vláda se rozhodla ohrozit vztahy se Slovenskem v zájmu podpory války, reagoval Fico.

  • Česko-slovenské mezivládní konzultace se nyní neuskuteční, rozhodl kabinet Petra Fialy (ODS).
  • Fiala se se slovenským premiérem Robertem Ficem původně loni v listopadu domluvil na pokračování tradice společných jednání vlád, mělo se uskutečnit v Česku na jaře letošního roku.
  • Fiala dnes oznámil, že se další jednání vlády v následujících týdnech ani měsících neuskuteční. Bylo odloženo na neurčito.
  • Důvodem rozkolu mezi českou a slovenskou vládou je rozdílný postoj k válce na Ukrajině. České vládě vadí i schůzka Ficova ministra Juraje Blanára se Sergejem Lavrovem. Tu na Slovensku kritizovala i prezidentka Zuzana Čaputová.
  • Česká vláda se rozhodla ohrozit vztahy se Slovenskem v zájmu podpory války, míní Fico a natočil i videovzkaz.
  • Česko a Slovensko se v zahraniční politice liší zejména v postoji k válce na Ukrajině. Zatímco Česká republika napadenou zemi podporuje i vojensky, Slovensko poskytovat materiál Kyjevu z armádních zásob nehodlá. Podle dřívějšího Fialova vyjádření se Česko a Slovensko liší i v názorech na příčiny ruské agrese.
  • Do Bratislavy se 10. a 11. března chystá naopak český exprezident Václav Klaus.

Ruší se mezivládní konzultace

„Domluvili jsme se na vládě, že nepovažujeme za vhodné, abychom uskutečnili v příštích týdnech či měsících mezivládní konzultace s vládou Slovenské republiky tak, jak jsme o nich uvažovali a jak jsme se na nich domluvili,“ uvedl premiér Fiala.

„Jsme přesvědčeni, že dnes v této chvíli není potřeba uskutečnit společné zasedání obou vlád. Informovali jsme slovenskou stranu o tomto našem rozhodnutí a o úmyslu setkání odložit,“ pokračoval Fiala. Spolupráce mezi zeměmi podle něj musí být zaměřena na konkrétní projekty.

Česká vláda však považuje za problematické například setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Fiala se se slovenským premiérem Robertem Ficem původně loni v listopadu domluvil na pokračování tradice společných jednání vlád, mělo se uskutečnit v Česku na jaře letošního roku. Neuskuteční. Česká vláda se se Slováky nesejde, oznámil dnes premiér Fiala.

Fico: Češi mají zájem podporovat válku

Reakce ze Slovenska? Česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně mluví o míru, reagoval v prohlášení slovenský premiér Fico na české rozhodnutí přerušit konzultace s jeho vládou.

„Vážený pane předsedo české vlády, pane Fialo, vztahy mezi našimi občany, Čechy a Slováky, jsou jedinečné, historicky osvědčené, jsou půjčkami vzájemné důvěry. Jsou plné přátelství, příbuzenských vztahů a porozuměni. Slovenská vláda nebude nikdy vystavovat takovéto hluboké slovensko-české vztahy žádnému ohrožení,“ vzkáza Fico v prohlášení, které ČTK poskytl úřad slovenské vlády.

Podle Fica krok Prahy neovlivní „suverénní slovenskou zahraniční politiku“. Dodal, že česká vláda je na Slovensku kdykoliv vítaná a že Bratislava nebude vzájemné politické vztahy zatěžovat rozdílnými pohledy na svět, které nemají nic společného se slovensko-českým spolužitím.

Video  Fico vzkázal Fialovi: Máte zájem podporovat válku na Ukrajině! Česká vláda je na Slovensku vítaná kdykoliv  - Facebook - Robert Fico
Video se připravuje ...

Šimečka: Ostuda a nejhorší moment od vzniku ČR a SR

Po nástupu Ficovy vlády do úřadu loni v říjnu se Slovensko a Česko v zahraniční politice liší hlavně v názoru na válku na Ukrajině, kdy Ficova vláda zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob, Fico opakovaně kritizoval západní země kvůli jejich postoji ke konfliktu na Ukrajině a Evropskou unii za to, že nepředstavila mírový plán.

Podle lídra slovenské opozice Michala Šimečky (Progresivní Slovensko) je knec vládních konzultací asi nejhorší moment od vzniku ČR a SR.

„Kvůli krokům, které Fico spolu s ministrem Blanárem udělali, se česká vláda rozhodla zrušit společná jednání s naší vládou. Je to obrovská ostuda a poškození vzájemných vztahů,“ uvedl místopředseda slovenského parlamentu.

Fiala: Výrazné názorové rozdíly v klíčových tématech

Fiala dnes poukázal na to, že si je vědom úzkých vazeb mezi českou a slovenskou společností. „V tom chceme a budeme pokračovat,“ uvedl český premiér. Dosud poslední mezivládní konzultace se uskutečnily loni v dubnu v Trenčíně, slovenský kabinet tehdy vedl Eduard Heger.

„Vztahy jsou mnohostranné, je spousta společných témat, míníme je rozvíjet a věnovat se tomu. Ale není možné zastírat, že existují výrazné rozdíly v názorech na některá klíčová zahraničněpolitická témata,“ poznamenal dnes premiér Fiala.

„Spolupráce se Slovenskem je důležitá a je v našem zájmu, abychom měli co nejlepší vztahy. Není možné ale ignorovat zásadní rozdíly v názorech na klíčové otázky zahraničněpolitických témat, jako je třeba setkání slovenského ministra zahraničí s ministrem zahraničí Ruské federace,“ vzkázal následně Fiala na sociální síti X.

Lipavský: Naši partneři na druhé straně zeměkoule to chápou... Slováci ne

Šéfové diplomacií se sešli minulý týden na regionálním fóru v Turecku, s Lavrovem se setkal také maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodnutí přerušit mezivládní konzultace podpořil. „Naši partneři doslova na druhé straně zeměkoule, na druhém konci světa rozumí tomu, že bezpečnost Evropy ovlivňuje bezpečnost celého světa. Proto mě mrzí, že kolegové na Slovensku to nevidí úplně stejně,“ řekl na tiskové konferenci.

O ruské agresi na Ukrajině hovořil při cestě po Indii, Austrálii a Japonsku minulý týden. Pokračovat podle Lipavského mají meziresortní jednání v bilaterálních agendách.

„Česko patří na Západ. Zpráva o setkání Lavrova se slovenským ministrem zahraničí mě zastihla na letišti,“ podotkl Lipavský. „Myslím, že přátelé k sobě mají být upřímní a mají si umět sdělit i nepříjemné věci. Pokud se Slovensko snaží o diplomacii na obě strany, tak zkušenost velí tak, že většinou zůstanete na jedné straně,“ dodal šéf české diplomacie.

Video  TK po jednání vlády (6.3.2024)  - Blesk
Video se připravuje ...

Analytička: Poměrně překvapivý krok

Podle Pavlíny Janebové z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) je přerušení mezivládních konzultací poměrně razantní signál zhoršení bilaterálních vztahů mezi Českem a Slovenskem.

„V kontextu nedávného jednání premiérů zemí Visegrádské skupiny v Praze je to poměrně překvapivý krok. Nicméně setkání Juraje Blanára se Sergejem Lavrovem se uskutečnilo až po jednání V4,“ řekla Janebová. Další eskalaci a zhoršení vzájemné spolupráce ale nečeká. „Slovákům na bilaterálních vztazích s Českem poměrně dost záleží,“ dodala.

Klaus na Slovensko pojede

Naopak bývalý prezident České republiky Václav Klaus evidentně ochlazení vztahů neplánuje. Prostřednictvím svého institutu oznámil, že uskuteční cestu na Slovensko. Ve dnech 10. a 11. března pojede do Bratislavy. V sídle slovenské vlády se setká s premiérem Robertem Ficem.

Jirik-ta ( 7. března 2024 15:28 )

národní identita ukrajíny a hrdina je nacista Bandera

evisa ( 7. března 2024 14:06 )

Nuž zvolila si ho lúza a tej je na SK habadej!

blue_Moon ( 7. března 2024 13:24 )

Teda máš dezolátní vyjadřování Filipová, diskuze v Blesku je povolená pro všechny. Evidentně seš opilá nebo po jinou návykovou látkou!

harpyje ( 7. března 2024 13:17 )

Okamzitej konec valky za jakoukoliv cenu si podle nejnovejsiho pruzkumu prejou >2/3 obyvatel CR, zrejme proto ze v nasich civilizovanych koncinach plati ze zivot ma vyssi cenu nez cokoliv jinyho a bezne se tim ridime. Uprednostnovani mirovych reseni k civilizovanosti (mmch je to i zakladni spolecny ujednani v ramci smlouvy NATO) patri stejne jako uprednostnovani silovych reseni patri k zaostalosti a primitivismu, toz gratulky, primitivko
A celkem jasny poznavaci znameni dezolatu je neschopnost rozumove odlisit prani klidu zbrani predevsim pro vsechny nedobrobolne odvedeny, ktery by se logicky radsi starali o vlastni rodiny misto aby umirali kdesi ve spine v agonii s vyhrezlyma strevama, od podpory Ruska. Neni to to totez, ale z nejakyho duvodu to nektery vysinuty kreatury stale nedokazou pochopit. Fakt mi neni jasny jak je to mozny, jestli je to nejaka davova psychoza, anebo se tu hromadne provadeji lobotomie...

Jan Novák ( 7. března 2024 12:51 )

Totální kolaborace Slovenska s ruským nacismem. Píší všechny evropské deníky. Itálie ukončila vzdušnou ochranu Slovenska.. Místopředseda Slovenské národní rady se přijíždí Čechům omluvit za kolaborantskou slovenskou vládu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa