Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Schůzka s Lavrovem pobouřila Čaputovou. A britský velvyslanec tepe Fica, ten je šokován

Autor: ČTK, swp - 
3. března 2024
15:34

Britský velvyslanec na Slovensku Nigel Baker ostře kritizoval postoj Bratislavy k ruské válce proti Ukrajině. Nepřímo se ohradil především proti vyjádřením premiéra Roberta Fica. Překvapila ho prý vyjádření o tom, že Západ nepodporuje mír na Ukrajině. Na to Fico zareagoval slovy, že je šokován tím, jak se velvyslanec o slovenské politice vyjadřuje. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zase zkritizovala schůzku slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Slovensko odmítá poskytovat Ukrajině vojenskou pomoc. Slovenský premiér Robert Fico při setkání premiérů visegrádské skupiny v Praze tento týden například označil za „militantní“ pondělní summit v Paříži o pomoci Ukrajině. „Neslyšel jsem tam jediné slovo o míru a mírových jednáních,“ řekl.

Velvyslanec Baker ve videu zveřejněném na síti X řekl, že ho v posledních dnech překvapila vyjádření o tom, že Západ nepodporuje mír na Ukrajině. Připomněl také, že Slovensko je součástí Západu, včetně NATO a EU.

„Tvrdit, že my nebo Západ nemáme zájem na míru, je nesprávné. Je to nepravdivé. Prostě a jednoduše. Řekněme si celkem jasně, že míru je možné dosáhnout velmi snadno, pokud se Rusko stáhne za mezinárodně uznávané hranice Ukrajiny. Tato podmínka není a neměla by být kontroverzní. Pan premiér Fico jasně řekl, že Slovensko tyto hranice uznává,“ připomněl Baker.

Diplomat se vyslovil pro spravedlivý a udržitelný mír. Ukrajina by podle něj neměla být tlačena k jednání o příměří, protože to by válku jen zmrazilo a odměnilo ruskou agresi. Připomněl také, že sama Ukrajina svolala širokou skupinu zemí, aby s nimi na posledním ekonomickém fóru v Davosu prodiskutovala důležitost spravedlivého a udržitelného míru založeného na Chartě OSN.

Velvyslanec připomněl, že i Fico před několika týdny mírový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského podpořil. „Je to Rusko, kdo neprojevil zájem o mír,“ zdůraznil Baker.

Slovenský premiér na tyto komentáře zareagoval. „Šokovalo mě i to, jak se na adresu politiky slovenské vlády vyjadřuje velvyslanec Británie na Slovensku N. Baker. Představte si, že by v Londýně vystoupil náš velvyslanec a bral by si do úst britskou vládní politiku a britského premiéra,“ napsal dnes Fico na svém facebookovém profilu.

Dodal, že by „možná bylo lepší, kdyby Baker občanům Slovenska vysvětlil, jakou úlohu sehrál bývalý britský premiér Boris Johnson, když krátce po začátku války na Ukrajině působil na ukrajinské politické vedení, aby nepodepisovalo mírovou smlouvu s Ruskem, která garantovala Ukrajině unijní perspektivu a vojenskou neutralitu“. Bakera vyzval, aby apeloval na šéfa britské diplomacie Davida Camerona, aby zveřejnil „své militantní vystoupení na summitu v Paříži v pondělí“. V čem byl Cameronův projev militantní, Fico neuvedl.

Čaputová proti setkání s Lavrovem

Kritikou sešetří ani slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Avšak kvůli setkání Ficova ministra s Putinovým mužem. „Setkání slovensko-ruských ministrů zahraničí nás nepřiblížilo spravedlivému míru na Ukrajině, kterou Rusko nezákonně a bezdůvodně napadlo. Nejrychlejší cesta k míru vede přes to, že Vladimir Putin nařídí svým jednotkám, aby z Ukrajiny odešly, ne přes to, že se mu dá naděje na vítězství a přijetí,“ napsala na sociální síti X.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se včera na okraj diplomatického fóra v tureckém městě Antalya setkal se svým slovenským protějškem Jurajem Blanárem. Ministři „si vyměnili názory na nejpalčivější otázky mezinárodní agendy včetně situace na Ukrajině. Ruská strana potvrdila svou připravenost obnovit vztahy se Slovenskem na meziparlamentní úrovni,“ uvedlo včera ruské ministerstvo zahraničí.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou.

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila to v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

Zobrazit celý online

Video  Fico na návštěvě v Praze, dav ho vypískal  - Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa