Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lidovci schytali kritiku za příspěvek o „moderní ženě“. Jurečka se diví: Pomáháme rodičům

Autor: ver - 
6. března 2024
05:00

Vládní KDU-ČSL překvapila a sklidila kritiku poté, co v neděli přidala na své sociální sítě fotku, na níž je zobrazena žena u plotny. Na sobě má kostýmek, v jedné ruce telefon, v druhé dítě. „Rodina i kariéra už nejsou tabu,“ píše se na fotce. Příspěvek vyvolal vlnu kritiky nejen od politické konkurence, ale i od koaličních partnerů. „To, že příspěvek následně smazali, je na tom asi ta nejhorší část. Tím jasně ukazují, že nepochopili reakce, které příspěvek vyvolal,“ komentoval pro Blesk politický marketér Karel Komínek. A co reakce Mariana Jurečky (KDU-ČSL)? Šéf lidovců nekrýval údiv a tvrdil, že jde přece hlavně o pomoc rodičům.

„Rodičům svobodu a maximum možností. Ať si každý zvolí, jak to chce mít. Podporujeme každé vaše rozhodnutí a uděláme vše, co je v našich silách, aby měli rodiče v Česku pohodu,“ napsali lidovci v příspěvku, který následně vyvolal kontroverzi na sociálních sítích.

„Příspěvek zapadá do snahy lidovců jít vstříc mladším a městským voličům. S jejich pozicí u voličů ale asi moc nehne,“ řekl Blesku politolog Lukáš Jelínek.

Příspěvek, kterým lidovci vyvolali vlnu kritiky na sociálních sítích (4.3.2024) Příspěvek, kterým lidovci vyvolali vlnu kritiky na sociálních sítích (4.3.2024) | Sociální sítě KDU-ČSL

Analytik: Slabá komunikace

S tím souhlasí i politický analytik Marek Chytráček. „V rámci vládní koalice mají lidovci nejslabší komunikaci, což se projevuje i na volebních průzkumech. Zejména mladá generace od politických stran a osobností čeká něco úplně jiného,“ uvedl pro Blesk Chytráček.

„Lidovci evidentně nechápou pravidla moderní komunikace, těžko předpokládat, že by se jednalo o cílenou provokaci, která má vzbudit pozornost,“ dodal a připomněl lednové video Starostů a jejich šéfa a ministra vnitra Víta Rakušana z volejbalové šatny, ve kterém si rýpnuli mimo jiné do premiéra Petra Fialy (ODS). 

Jurečka: Doma vařím v teplácích

Lidovci příspěvek přidali na svůj profil na instagramu i na facebooku. Po více než jednom dni od zveřejnění a vlně kritiky od odborníků i veřejnosti KDU-ČSL fotku z facebooku odebrala.

Na instagramovém účtu vládní strany ale visí dál. „Samotné smazání příspěvku může naopak zvýšit počet lidí, kteří se o něm dozví. Což se pravděpodobně stane i v tomto případě,“ okomentoval rozhodnutí odebrat příspěvek Komínek. 

„Doma vařím spíše v teplácích a kluci už jsou naštěstí dost velcí, aby pomáhali, nebo vaří sami. A o pomoci tento post je. Přesněji, o tom, jak pomáháme rodičům sladit práci s rodinou podle jejich představ,“ reagoval na kritiku v úterý na sociální síti X předseda lidovců Marian Jurečka a následně popsal, jaké změny se KDU-ČSL podařilo protlačit na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

„Tím ale stále nekončíme. Pár dalších novinek ještě hodlám do konce volebního období prosadit. Třeba v novele zákoníku práce chci zakotvit to, aby se rodiče z mateřské a rodičovské mohli vracet do práce na stejnou pracovní pozici,“ napsal Jurečka.

„Přijde mi absurdní, že to dnes nejde,“ dodal. Na dotaz Blesku, z jakého důvodu se lidovci rozhodli původní příspěvek smazat ze svých facebookových stránek, jejich mluvčí nereagoval.

Lidovecký přešlap

Problém lidoveckého příspěvku tkví podle Komínka i v tom, že se obrázek, potažmo text v obrázku, významově neshoduje s poselstvím, jež se lidovci pokoušeli sdělit v popisu fotky.

„Lidé dnes samozřejmě konzumují informace z mobilu, konzumují je v rychlosti a málokdy si přečtou popisek,“ vysvětlil Blesku Komínek. KDU-ČSL v popisku příspěvku zmínila zvýhodněné zkrácené úvazky pro rodiče, miliardy investované do dětských skupin a zavedení sousedských dětských skupin v místech s velkou poptávkou po hlídacích službách. 

„Na tom obrázku je paní, která dělá byznys a zároveň se stará o rodinu, což je ale něco jiného než potom v tom textu,“ přiblížil Komínek. „Tady udělali přešlap v tom, že nedomysleli, jaký význam má dnes obraz v komunikaci. Ten obraz je samozřejmě mnohem důležitější než textace,“ dodal. 

Exministryně: „100 let za opicemi“

Reakce na kontroverzní příspěvek od politické konkurence i koaličních partnerů na sebe nenechaly dlouho čekat. Do lidovců se ostře opřela například poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO).

„Jasně, protože ideální kariéra ženy podle Mariana Jurečky je doma u plotny s mobilem a v kostýmu. Jeden by řekl, že tento způsob uvažování je už pryč, ale ono ne. V KDU-ČSL jsou asi stále 100 let za opicemi. Jo, a tento materiál připravuje důchodovou reformu pro budoucnost,“ napsala Malá. 

Příspěvek kritizovala i kolegyně lidovců z vládní koalice a europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová. „Jsem nesmírně ráda, že u lidovců v roce 2024 padlo poslední velké TABU, že žena není jen matka. Tleskám!“ napsala s notnou dávkou sarkasmu Gregorová. 

„Slaďování pracovního a rodinného života podle lidovců: manažerka u plotny,“ komentovala příspěvek místopředsedkyně SOCDEM Daniela Ostrá. 

Jejich tradiční voliči jsou zvyklí, míní expert

„Tradiční voliči jsou na podobnou komunikaci a postoje od lidovců zvyklí. K většině z nich se pravděpodobně příspěvek ani nedostane. Pár dní budou terčem vtipů a posměchu na sociálních sítích, brzy se ale bude řešit něco jiného,“ soudí Chytráček. 

„To je klasická ukázka toho, jak dvousečná může být politická reklama. Na jedné straně proklamace politické strany a obecná deklarace hodnot, které podporují, na druhé straně srážka s realitou v komentářích, která v mnoha firmách opravdu vypadá jinak,“ sdělil Blesku politický marketér Ondřej Obluk.

Ten ovšem vidí větší problém jinde. „V obecné rovině jsou, myslím, etický problém spíše výroky typu „miliardy investujeme do dětských skupin“. Sice chápu, že tím odkazují na ministerstvo vedené nominantem za KDU-ČSL, ale ty miliardy opravdu neinvestují lidovci, ale stát z vybraných daní,“ dodal Obluk s tím, že omluvou není ani fakt, že takto si přivlastňují zásluhy i mnohé jiné politické strany. 

Video  Tisková konference po celostátní konferenci KDU-ČSL  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Tomasj ( 6. března 2024 16:04 )

ženská je od toho aby rodila děti, správná lidovkyně musí do 25 let svého věku porodit 5 dětí.

vinke ( 6. března 2024 13:19 )

Ty vejce uskladněné v teple nad sporákem nemají chybu 😁. Jen tam ještě chybí edukativní literatura KDU ČSL , tedy bible.
Ale možná ta paní je nebiologická matka ,tak bacha aby nedostal Jurečka osypky 😁

Uživatel_5766095 ( 6. března 2024 11:38 )

Lidovecká žena u plotny, v jedné ruce telefon, v druhé dítě a protože třetí ruku nemá, dívá se jak se jídlo pálí.

Uživatel_5650027 ( 6. března 2024 11:01 )

Nikdy jsem je nevolila a Jurečku,jen ho spatřím,tak se naježím. Jste VELMI VTIPNÝ!👏 Děkuji za zpříjemnění dne. Od srdce jsem se zasmála! Opravdu vtipné!

naidka ( 6. března 2024 10:35 )

Na fotce s "moderní ženou podle Jurečky" chybí ještě traktor, stáj a vidle. 😃 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa