Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Guvernér ČNB Michl ostře v Hráčích: Superlevné hypotéky už nebudou!

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, vei - 
4. března 2024
05:00

Peníze od bank skoro zadarmo? Za mého mandátu ne! Tohle prohlásil v Hráčích guvernér České národní banky Aleš Michl (46). A tvrdí, že se Češi musí probrat, makat a šetřit, aby se inflace udržela na uzdě…

Bankovní rada ČNB sice před měsícem poprvé znatelně snížila tzv. základní úrokovou sazbu o půl procenta na stávající 6,25 % a ruku v ruce poklesly i úroky hypotečních úvěrů (dle Swiss Life Hypoindexu aktuálně 5,6 %). Podle Michla ale návrat »zlaté éry« hypoték, kdy si šlo úvěr na bydlení sjednat s průměrným úrokem pod anebo lehce nad dvě procenta, zatím nehrozí (historicky v letech 2016 a 2017, vlivem covidu také mezi lety 2020 a 2021). „Je moje filosofie, aby se to neopakovalo. V posledních 20 letech byly v Česku úrokové sazby pod inflací. Podporovalo se utrácení, HDP sice pěkně rostlo, ekonomika také, ale pořád jsme se zadlužovali. Moje logika je opačná: vyšší úrokové sazby, spoření, práce. Bude nižší ekonomický růst, ale bude daleko zdravější,“ vysvětlil svůj přístup Michl v exkluzivním rozhovoru.

Budeme opatrní jestřábi

Když ale moderátorka odkázala na slova hosta z minulosti, majitele Central Group Dušana Kunovského (52), podle něhož se hypotéky vyplácí od úroku 3 %, protože je splátka srovnatelná s nájmem, nevyloučil Michl, že téhle psychologické hranice za jeho mandátu dosáhneme. „Já jsem jen proti opakování nulové úrokové sazby nebo úrokové sazby mezi nulou a jedničkou,“ upřesnil guvernér. I proto optimisty, kteří nyní očekávají překotné snižování úrokových sazeb ze strany ČNB, varuje, že pořád není vyhráno a že trend sice je směrem dolů, ale velmi pomalu. „Od momentu, kdy jsem byl jmenovaný guvernérem, což bylo v květnu 2022, inflace klesla ze 17,5 procenta na 2,3 procenta. Ale je dlouhá cesta k tomu, aby ta cenová stabilita byla dlouhodobá, čili budeme opatrní, budeme jestřábi,“ pochlubil se.

Kdo tedy může nejvíce za to, že klesla meziroční inflace? „Nejvíce v tom hrála roli Česká národní banka, ale nejsme v tom sami. Je tam i celá řada dalších subjektů. Pokud lidé budou spořit, méně utrácet, více si hledět svých peněz, budou nám i nadále pomáhat snižovat inflaci. Ta totiž není jenom o tom, jestli zdraží jogurt nebo máslo. Je o menším zadlužování, menším roztáčení peněz v ekonomice. Jen tehdy vám ta ekonomika neulítne tak, jak ulítla ve funkčním období předchozího guvernéra,“ rýpnul si nepřímo do svého předchůdce Jiřího Rusnoka (63).

Konsolidační balíček zřejmě nepomůže

Na vládě Petra Fialy (59, ODS) je pak podle něho více spořit a současné pokusy včetně tzv. konsolidačního balíčku dle Michla nestačí. „Sám ze svojí pozice říkám, že nepotřebuji jen signály, ale potřebuji doručení výsledku, čili snížení deficitu. A když se podívám, jak dopadl státní rozpočet, jak dopadly obce, kraje, dám to vše dohromady, tak vzhledem k HDP deficit loni zřejmě vzrostl. Uvidíme, ještě probíhá notifikace na Českém statistickém úřadu, zhruba v dubnu budeme mít přesnější data. Ten balíček je cesta správným směrem, ale podle mě v budoucnosti na tuhle epizodu zapomeneme. Není to nic důležitého, co by výrazně zvrátilo trend veřejných financí,“ prohlásil guvernér.

Aleš Michl je guvernérem České národní banky od července 2022, od roku 2018 byl v její bankovní radě. Do obou funkcí ho jmenoval tehdejší prezident Miloš Zeman (79). V čele centrální banky nahradil Jiřího Rusnoka a dle neoficiálních informací se od něho mělo očekávat, že přibrzdí nárůst úrokových sazeb. Michl v minulosti působil jako ekonom a investiční stratég, byl také poradcem Andreje Babiše (69, ANO) v dobách, kdy byl ministrem financí a premiérem. Zajímá vás, jak dnes hodnotí svoje kontakty s politikou a zda by doporučil, aby výběr rady ČNB musel nově odsouhlasit Senát? Pusťte si celý díl Hráčů!

Video  Guvernér ČNB Michl v Hráčích: Proč chce mít v bance 100 tun zlata a jak moc levné budou ještě hypotéky.  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Klikejte ve videu na témata, která vás zajímají nejvíc!

00:00 – 10:25  O snižování úrokových sazeb a budoucnosti hypoték.

10:25 – 15:18 O tom, kdo »může« za nižší inflaci, a o tom, zda vláda efektivně konsoliduje rozpočty.

15:18 – 18:22 O faktorech, které dle Michla zapříčinily rekordně vysokou inflaci.

18:22 – 25:14 O výkonu české ekonomiky a prognózách do budoucna.

25:14 – 30:20 O tom, proč nenaplnil touhu některých po výrazně nižších úrokových sazbách, a o plánech na zbytek šestiletého mandátu.

30:20 – 34:23 O kritice při nástupu do funkce, práci pro Andreje Babiše a vztahu s Milošem Zemanem.

34:23 – 36:50 O úvahách, že by výběr guvernéra a členů bankovní rady potvrzoval Senát, a o tom, zda by radil i jiným politikům.

36:50 – 45:27 O tom, zda by byl pro zavedení eura, co by to znamenalo pro českou ekonomiku a co by to znamenalo pro ČNB jako pro instituci. 

45:27 – 54:45 O tzv. fondu bohatství, nákupu rekordního množství zlata a prodeji čínských dluhopisů.

54:45 – 01:03:00 O dětství, rodině a finanční gramotnosti Čechů.

Hráči: Pravidelně v Blesku ti, co vládnou Česku!

Blesk už druhým rokem přináší čtenářům a divákům exkluzivní pořad Hráči, v němž se vystřídají všichni, kdo v Česku něco znamenají ve sféře byznysu, politiky i na rozhraní těchto dvou disciplín. Zhruba hodinové rozhovory, které vede zkušená moderátorka politických debat i rozhovorů s vrcholnými ústavními činiteli Vera Renovica (38), si můžete vychutnat každé dva týdny na webu Blesk.cz. A to vždy v pondělí. V tentýž den si pak jejich písemnou podobu přečtete v tištěném deníku Blesk. To vše, abychom našim čtenářům umožnili podívat se za oponu, za níž se rozhoduje o našich životech, peněženkách či budoucnosti našich dětí. Jestli chcete vědět víc o těch, kteří skutečně vládnou zemi, v níž žijete, dívejte se na Hráče na Blesk.cz!

Video  Hráči díl 19.: Kdoj je guvernér ČNB Aleš Michl?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

obcan cesko ( 4. března 2024 15:05 )

👍 👍 👍

obcan cesko ( 4. března 2024 15:04 )

👍 👍 👍

bullshit ( 4. března 2024 12:31 )

Co si prosím představujete pod pojmem "superlevné" ??

Miroslav Miki ( 4. března 2024 11:20 )

Dnes sehnat odborníka za 500/hod je zázrak

Radim Sehnal ( 4. března 2024 08:39 )

Babišův poskok prom­luvil­....­.kla­sika jako vždy, co jsem posr... za to můžou jiní a co se povedlo i díky jiným, je jenom moje zásluha...njn jaký pán, takový pes

Zobrazit celou diskusi