Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Už mě to fakt štve.“ Schillerová vyrazí důchody řešit s Pavlem. Niedermayer: Musíme najít shodu

Autor: Mii, ČTK, lig - 
3. března 2024
12:26

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pátek představil návrh zákona o reformě penzí. Upravuje růst důchodového věku podle doby dožití, minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívější penzi pro náročné profese. Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) to kritizuje, v pořadu Partie na CNN Prima News uvedla, že dodnes neviděla žádná čísla, podle kterých ministerstvo nový systém nastavovalo. Podle europoslance TOP 09 Luďka Niedermayera byl penzijní systém zbytečně zpolitizován.

Schillerová na Primě podotkla, že nechápe, z čeho Jurečka při nastavování systému vycházel. „Mně se nelíbí, že dodneška jsme neviděli žádná data,“ uvedla bývalá ministryně. Podle ní se mělo počkat na pravidelnou zprávu, která obsahuje výsledky důchodového systému v Česku.

„Předložte nám data, jestli se dožijí ti lidé toho věku ve zdraví (…) dodneška taková data nemáme,“ řekla na dálku směrem k Jurečkovi s tím, že má položit podklady na stůl. „Už mě to fakt štve,“ zhodnotila údajnou absenci informací.

Podle Niedermayera, který v debatě zastoupil svou šéfku Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09), jež onemocněla, byl penzijní systém „absolutně zpolitizován“. Mimo politiku by se měly dostat ty parametry, které ho činí neudržitelným, míní.

Kritizuje také, že neexistuje na charakteru změny důchodového systému širší shoda, která by překonala jedno vládní období. „Snaží se to dostat do větší rovnováhy. Velmi si toho vážím a zároveň jsem rád, že se po letech něco děje. Nevím, proč se k tomu vaše vláda neodhodlala,“ ocenil snahu současné vlády a rýpl si do té předchozí.

„Naprosto souhlasím, že změny by se měly dělat na základě kvalitních čísel,“ kývl pak na komentář Schillerové. Jedním dechem ale dodal, že minulá vláda v systému prováděla ad hoc zásahy, které mu nepomohly.

Opravdová reforma to není, zaznělo

Schillerová odmítla, že by zásahy měly negativní vliv. „To byly kroky, které měly parametricky upravit ten systém,“ argumentovala. Že teď systém nevychází, je podle ní dáno spíše tím, že padají mzdy.

Jako největší problém exministryně vidí zvyšování důchodového věku. O změnách bude tento týden hovořit společně s dalšími zástupci hnutí ANO s prezidentem Petrem Pavlem.

Schillerová zdůraznila, že podle ní se nejedná o důchodovou reformu. „Důchodová reforma se měla dělat v dobách privatizace (…) důchodová reforma už nebude, budou jen parametrické změny,“ uvedla. S tím Niedermayer souhlasí, ani on si nemyslí, že by teď velká byla důchodová reforma možná. Důvodem je ale podle něj mimo jiné vysoký dluh, za který velkou mírou může předchozí vláda ANO, řekl. To Schillerová popřela.

Navržená norma podle ministerstva

  • Zvyšování důchodového věku nad 65 let po roce 2030 podle doby dožití lidem, kterým bude 50 let.
  • Postupné snížení výpočtu nových důchodů mezi lety 2026 až 2035, zohledňovat se bude menší část z výdělku.
  • Minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy, nyní je to deset procent a k tomu 770 korun.
  • Dřívější důchod pro náročné profese až o pět let při odpracování stanoveného počtu směn v rizikovém prostředí, zaměstnavatelé budou mít na pracovníky o pět procent vyšší odvody.
  • Odpuštění sociálních odvodů 6,5 procenta pracujícím starobním důchodcům a důchodkyním místo navyšování jejich penze za práci navíc.
  • Nahrazení výchovného na první a druhé dítě započítáním fiktivního příjmu za dobu péče při stanovení výše důchodu.
  • Dobrovolný sdílený vyměřovací základ manželů pro výpočet důchodu.
  • Poloviční krácení u předčasného důchodu, pokud člověk pracoval a platil odvody 45 let.

UFO1 ( 4. března 2024 07:42 )

👍

UFO1 ( 4. března 2024 07:40 )

Nemá smysl,kde nic.....

Uživatel_5650027 ( 4. března 2024 00:42 )

Máte chyby😆 "Mistake"

Uživatel_5679403 ( 3. března 2024 22:58 )

Kdyby vrátil Babiš dotace co mu nepatřily zbylo by na přidání důchodcům

Uživatel_5679403 ( 3. března 2024 22:55 )

Nejste sám, *** hodně,hodně lidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa