Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ostré reakce na „svatby pro všechny“: Dvě kategorie lidí, lepší něco než nic

Autor: ČTK, ver - 
28. února 2024
19:44

Páry stejného pohlaví zřejmě budou moci vstupovat do partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení by se mělo týkat práv k dětem. V novele občanského zákoníku to ve středu schválila Sněmovna. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková věří tomu, že ČR v budoucnu manželství pro všechny uzákoní. Je škoda, že se tak nestalo už teď, řekla.

Zástupce předkladatelů původní novely občanského zákoníku o takzvaném manželství pro všechny Josef Bernard (STAN) označil schválenou podobu za ohromný posun. Vyhraná je podle něho pouze bitva, ale nikoli válka, když poukázal na to, že je třeba ještě přesvědčit senátory, aby zákon podpořili. „Já bych tu taktiku nechal otevřenou,“ řekl Bernard na tiskové konferenci po hlasování.

„Není to řešení, které by bylo pro nás řešením ideálním,“ komentovala schválené znění pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová, která také patří k zastáncům plnohodnotného manželství i pro stejnopohlavní páry. „Stále ještě budou lidi děleni na dvě kategorie. To nám vadí,“ řekla.

Většinovou podporu Sněmovny pro tento návrh ocenil premiér Petr Fiala (ODS). „Pečlivě jsem zvažoval všechny argumenty, které zazněly ve veřejném prostoru, mluvil jsem o tom s mnoha lidmi, vnímám společenskou realitu a různé osobní příběhy, se kterými jsem se mohl seznámit,“ napsal předseda občanských demokratů. 

„Na základě toho všeho jsem hlasoval tak, jak to pokládám za správné, a rozhodl jsem se podpořit návrh, který zlepšuje postavení stejnopohlavních párů, a to i vůči dětem, které společně vychovávají, a současně zachovává beze změn instituci manželství,“ dodal. 

Iniciativa Jsme fér, která se v Česku dlouhodobě zasazuje o narovnání práv pro stejnopohlavní páry, označila dnešek po hlasování Sněmovny o manželství za smutný den pro děti dvou matek či dvou otců i pro rovnoprávnost v Česku.

„Lepší něco než nic. Proto jsem podpořila alespoň částečné narovnání práv stejnopohlavních párů,“ napsala krátce po hlasování 1. místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN). „Věřím, že se jednou skutečně dostaneme k plnému zrovnoprávnění - včetně názvu. Nikomu by to neublížilo,“ dodala poslankyně.

Její stranický kolega a ministr vnitra Vít Rakušan na sociální síti X uvedl, že se zdržel hlasování. „Nehlasoval jsem pro změnu občanského zákoníku, kterou dnes přijala sněmovna. Ne proto, že bych nepřál stejnopohlavním párům ty dílčí benefity, které jim to přinese. Ale proto, že jsem věřil v úplné narovnání práv. Proto, že jsem pevně přesvědčený, že v roce 2024 si tito lidé v ČR zaslouží mnohem víc než jen drobky z našeho „rodinného stolu“,“ napsal šéf starostů s tím, že je z výsledku dnešního hlasování zklamaný. 

Novela v podobě, v jaké prošla Sněmovnou, je „málo“ i pro šéfku dolní komory Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). „Budu nadále bojovat za to, abychom slovo partnerství vyměnili za slovo manželství a přiznali všechna práva,“ napsala na svém účtu na X. 

Pro přijetí novely hlasovala mimo jiné šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. „Česko se stane 38. zemí světa s rovnými právy pro páry stejného pohlaví. A přestože nás pětikoalice ve Sněmovně už dva roky válcuje, dnes se její mašina zadrhla, takže by bez hlasů poslanců ANO zákon neprošel,“ komentovala bývalá ministryně financí na sociální síti X. 

Podobně se vyjádřil i šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který nezapomněl připomenout, že bez poslanců jeho hnutí by návrh neprošel. „Rozhádaná pětikoalice by to potopila. Ta se dokáže sjednotit, jen když jde o Antibabiše. Takže rovná práva pro všechny a manželství zároveň zůstane svazek muže a ženy,“ napsal Babiš. 

Video  Vystrčil v Blesku o manželství pro všechny: Název je až druhořadý. A co Istanbulská úmluva?  - Blesk Zprávy/Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

Kokoška Tobolka ( 2. března 2024 16:09 )

🤢🤮 chápu ještě že se můžou milovat ale kdo zaručí že zrovna tyhle dva jsou soudný ! ? A v hodný pro výchovu dítěte ? Nikdo ! Dva z deseti nebo ze sta ?! Jeden z mnoha je talentovaný inteligentní přitahují ho muži Ok ale ten zbytek se jim snaží vyrovnat a končí jako jejich šlapky !

jajas ( 1. března 2024 19:49 )

By mně zajímalo, jak to "vidí" věřící...podle té jejich Bible ...Adam a Eva v Ráji a had a jablko.....jak si asi ty homo vysvětlují.... 😨

pragver ( 1. března 2024 12:40 )

Na tyhle bude platit základní vojenská služba a branná povinnost pro muže i ženy do 40 let. Když pro všechny, tak pro všechny, aby se nemohli nechat přeoperovat !

9876543 ( 29. února 2024 17:27 )

Co se dá dělat, jsou tady..a oni se cítí normálně.Já je neobhajuji, ale jsou třeba k řešení jiné zákony, pro všechny.
Nejdříve do zadku, a potom do pusy....to je pro ně asi ta největší slast.. 👍

jajas ( 29. února 2024 10:19 )

Spousta gayů a leseb jsou matkami neebo otci.....než zjistili, že mají jinou sexuální orientaci....Takže dítě tito lidé mohou mít. Pokud mají s otcem nebo matkou dítěte střídavou péči, pak samozřejmě partner nemůže dítě osvojit. Pokud otec nebo matka dítěte již nežije, pak může být dítě partnerem osvojené...je to také úplně stejné, jako u hetero partnerů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa