Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hotovo: Kandidáti SPOLU do eurovoleb jsou kompletní. Lidovci uzavřeli nominace

Autor: ČTK - 
15. února 2024
20:06

Vedení lidovců dnes potvrdilo poslední nominaci na společnou kandidátku koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) do červnových evropských voleb. Sedmým v pořadí lidovců bude Vojtěch Dobeš z Jihomoravského kraje, informoval ČTK mluvčí strany Simon Dytrych. Už v minulých týdnech potvrdily své nominace ODS i TOP 09. Termín, ve kterém koalice celou kandidátku představí, zatím nebyl podle informací ČTK stanoven. Čelo kandidátky mají podle dohod obsadit dosavadní europoslanci v daném pořadí Alexandr Vondra (ODS), Veronika Vrecionová (ODS), Luděk Niedermayer (TOP 09), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Z pátého místa kandidátky Spolu má podle listiny schválené občanskými demokraty jít do voleb analytik evropské legislativy z institutu Pravý břeh Ondřej Krutílek. Šesté místo má obsadit za TOP 09 poslanec Ondřej Kolář, sedmé bude patřit lidoveckém náměstkovi jihočeského hejtmana Františku Talíři, osmé řediteli kabinetu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) Filipu Bendovi. Z devátého místa kandidátky Spolu chce obhajovat mandát europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Desáté místo má připadnout TOP 09 a náměstkovi hradecké primátorky a poradci ministra obchodu Lukáši Řádkovi.

Lidovci schválili své nominace do Evropského parlamentu už loni v květnu, kvůli odstoupení několika kandidátů museli proceduru v části krajů opakovat. Dobeš pracuje jako konzultant a asistent náměstka brněnské primátorky, nahradil Johnnyho Heligera, který podle tiskové zprávy lidovců rezignoval na kandidaturu z pracovních důvodů. „Z devítičlenné kandidátní listiny jsou hned čtyři lidé součástí naší mládežnické organizace Mladí lidovci. Náměstek jihočeského hejtmana František Talíř je za KDU-ČSL dokonce hned druhý v pořadí za lídrem Tomášem Zdechovským. Mladí lidovci jsou nejpočetnější mládežnickou organizací politické strany v celé České republice. Mám velkou radost, že s námi mohou úzce spolupracovat. Pro naši stranu představují velmi důležitou zásobárnu talentovaných lidí, kteří mají vůli měnit svět k lepšímu. Jedním z nich je i dnes zvolený Vojtěch Dobeš," uvedl k výběru předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Podle dnes uzavřené kandidátky by z 13. místa listiny Spolu měl za KDU-ČSL kandidovat starosta obce Slatinice na Olomoucku Ondřej Mikmek, z 15. náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník, z 19. místa předsedkyně Mladých lidovců v Praze Adéla Šilar, z 21. Dobeš, z 25. poslanec Hayato Okamura a z 27. pražská komunální politička Inga Petryčka.

Termín voleb vypsal prezident na pátek 7. a sobotu 8. června. Česko má obsadit 21 mandátů. ODS má nyní v europarlamentu čtveřici zástupců, lidovci a TOP 09 mají po dvou.

Samostatně budou kandidovat Piráti v čele s europoslancem Marcelem Kolajou, na předních místech listiny hnutí STAN budou ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a někdejší poslanec hnutí Jan Farský. V čele kandidátky ANO bude bývalá ministryně pro místní rozvoj a nynější místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová. Lídrem listiny hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je někdejší europoslanec Petr Mach, který v minulosti stál v čele Svobodných.

Volby v roce 2019 vyhrálo hnutí ANO, získalo šest mandátů. Následovala ODS se čtyřmi, Piráti a STAN s TOP 09 se třemi, SPD a lidovci se dvěma mandáty a KSČM s jedním mandátem. Letošní výsledek bude podle předsedy ODS a vlády Petra Fialy vizitkou kabinetu. Byl by rád, aby strany koalice Spolu obhájily v letošních evropských volbách svých osm mandátů. Do počtu, se kterými budou strany spokojené, ale podle něj hodně promluví to, kolik stran se do Evropského parlamentu dostane.

Video  Koalice SPOLU jde do Evropy spolu: Společná kandidátka do eurovoleb  - ČTK
Video se připravuje ...

dahlie1 ( 3. března 2024 20:56 )

👍

Uživatel_5766095 ( 16. února 2024 14:48 )

Spolu, ale bez voličů.

jajas ( 16. února 2024 08:17 )

No tak a co ten Vondra? Bude na každém plakátu jen on sám, jak si přál? Protože to bude muset být obrovský plakát, aby se tam ten jeho ksicht vešel.... 🙂

UFO1 ( 16. února 2024 06:13 )

👍

UFO1 ( 16. února 2024 06:12 )

Kdo kroutí pravdu je přeci dezinformator, dezolát, proruský 😁?
To nechceš ani spoluvolit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa