Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politolog o dopadech sněmu ANO: Předá Havlíček Babišovi roli šéfa stínové vlády?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. února 2024
15:45
Autor: Pavlína Horáková, jos - 
12. února 2024
14:35

 Změna ve vedení hnutí ANO se nekoná. 6 hlavních pozic získali uchazeči bez vyzyvatelů. Jediným otazníkem může být jeden hlas proti Andreji Babišovi při volbě předsedy strany. Podle hosta pořadu Epicentrum, politologa Milana Školníka z Katedry humanitních věd Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze, je jen otázkou času, než ANO oznámí, že oficiálním kandidátem na předsedu vlády bude zakladatel a tvář hnutí Andrej Babiš. V takovém případě by ale podle Školníka mělo dojít k předání funkce stínového předsedy vlády. Jakou roli má v hnutí Karel Havlíček? A změní se nějak strategie ANO?

V sobotu 10. února proběhl sedmý celorepublikový sněm hnutí ANO. Na šest pozic ve vedení strany kandidovalo šest uchazečů. Volba proběhla bez vyzyvatelů a do čela hnutí se dostala pouze jediná nová tvář. Podle politologa Školníka se to dalo čekat. „V podstatě to žádné překvapení nebylo. Kdyby se tam vynořil nějaký protikandidát, bylo by to trošku zvláštní vzhledem k charakteru té strany,“ řekl ve studiu.

Hlasoval Babiš proti sobě?

Při volbě předsedy strany získal Andrej Babiš 88 z 98 odevzdaných hlasů. Devět členů hnutí se zdrželo. Kdo by podle Školníka mohl být tím, kdo hlasoval proti zakladateli a stávajícímu předsedovi Andreji Babišovi? „Je otázka, jestli to byl třeba Andrej Babiš, aby to nevypadalo hloupě, že opravdu nemá žádného protivníka. Ale to je samozřejmě spíš dotaz na Andreje Babiše, “ uzavřel spekulaci politolog.

Zmíněnou novou tváří je Robert Králíček, jinak zůstalo vedení ANO beze změn. Podle Školníka zůstane v následujícím období strategie a směřování hnutí stejné.

„Oni v podstatě argumentují, že je zbytečné přepřahat. Dosahují poměrně značných úspěchů, ať už v Poslanecké sněmovně, opravdu dokáží vládní pětikoalici zavařit co se týče obstrukcí a podobně. Také mají podle průzkumů výraznou podporu na straně voličů, “ vysvětlil politolog. V průzkumech podle něj hnutí ANO stabilně dosahuje výsledku nad 30 procenty. Školník to vysvětluje i rolí v opozici. „ANO má výbornou pozici, oni nemají za nic v podstatě odpovědnost a zároveň mohou, a je to jejich práce, kritizovat vládu. Kritika je vždy jednodušší než hájení,“ vysvětlil.

Předá Havlíček roli stínového premiéra?

V současné době si roli předsedy ponechal Andrej Babiš, šéfkou poslanců zůstává Alena Schillerová a stínovým předsedou vlády zůstává Karel Havlíček. Právě poslední zmíněná pozice ale podle Školníka nedává smysl. Podle něj je nezvyklé aby předsedou stínové vlády byla jiná osoba než oficiální kandidát strany na předsedu vlády.

„Pokud Andrej Babiš chce být zcela jednoznačným kandidátem hnutí ANO na premiéra a nejsou to jenom hrátky nebo fráze, tak by mu měl Karel Havlíček předsedu stínové vlády nějakým způsobem prostě předat,“ míní politolog.

Byť si Babiš cení Havlíčkových schopností, podle Školníka to vypadá, že Karel Havlíček byl pouze dočasnou tváří. Prohlášení Andreje Babiše se ohledně kandidatury na premiéra různí. Politolog Milan Školník ale očekává, že k vyjasnění situace v tomto ohledu dojde brzy.  „Já si myslím, že jednoho krásného dne, možná velmi rychle, přijde opravdu nějaké oficiální stanovisko, že tím oficiálním kandidátem na předsedu vlády bude opravdu Andrej Babiš.“

9876543 ( 12. února 2024 20:26 )

Ale on nemá zas tak hrozné zuby, hlavně je má všechny, jen poněkud špičáky horní vyčnívají..Podívej se na tvoji obdivovatelku krásnou.... dle jejich slov nerudovku,,ta má podle tebe asi ten nejkrásnější úsměv.Ty klofáky jí brzy vypadnou, má je čím dál více v náklonu, paradontóza je znát. 🙂 .
Ty už nesnášíš z Babišova týmu nikoho,,,Havlíček by byl velice dobrá volba, pokud bude chtít pan Babiš předat šéfování...

Uživatel_5650492 ( 12. února 2024 17:46 )

👍
Marie M.

Uživatel_5650492 ( 12. února 2024 16:39 )

Snad je nás dost, kteří víme koho volit a koho ne.... Bureš je dno.... včetně Pitomia....
Marie M.

Michelin ( 12. února 2024 15:59 )

Níž , ještě níž , kuwa ještě níž ... švejkové 😁 👎

sekebo ( 12. února 2024 15:38 )

Trestně stíhaný buran Babiš se už třepe na premiérské křeslo a vůbec mu nevadí, jaký hrůzostrašný materiál tam spolu s ním nastoupí za SPD. Takové nuly - to tu zase ještě nebylo. Bože, kam až musíme klesnout ??? 😨.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa