Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Halík podpořil Korčoka: Naváže na Čaputovou, před kterou vás strašili! Pellegrini vytáhl flanel

  • Autor: simao - 
    3. 4. 2024
    05:00

    Podporovatele z řad známějších tváří na Slovensku i v Česku má Ivan Korčok, vítěz 1. kola slovenských voleb. Před 2. kolem ho podpořil i český teolog a kněz Tomáš Halík, který připomněl strašení před nástupem Zuzany Čaputové, jejímž důstojným nástupcem by Korčok mohl podle Halíka být. „Ivan Korčok má velkou výhodu, že se na jeho stranu postavily osobnosti veřejného, společenského života. U Petera Pellegriniho neregistruji, že by měl takto očividnou podporu nějakých konkrétních osobností,“ uvedl Karol Lovaš z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky pro ČT. Někdo by se však přece jen našel... Pellegriniho jasně podpořil český exprezident Miloš Zeman a také expremiér Andrej Babiš, nedávno pak i slovenské sportovní celebrity Dominika Cibulková a Atilla Végh. Šéf Hlasu-SD v kampani přitom vytáhl i symbol známý z Česka - flanelovou košili. Za delší konec však v kampani podle experta aktuálně tahá Korčok.

  • 1.Halík: Nenechte se strašit

    „Pamatujete si asi, jak před 5 lety vás lidé, kteří rádi straší, protože nic jiného neumějí, strašili, když přijde Zuzana Čaputová, přijde nebezpečná liberálka, rozvrátí rodiny a já nevím, co všechno. Nic takového se nestalo. Zuzana Čaputová skvěle reprezentovala Slovensko všude po světě a vím velmi dobře, že zvláště Svatý otec papež František si ji velmi oblíbil jako člověka hluboce duchovního s velikým důrazem na morální hodnoty politiky. A já jsem přesvědčen, že Ivan Korčok  velice důstojně může navázat na tuto tradici,“ uvedl Tomáš Halík pro Týždeň.

    „Tedy nenechte se žádnými strašidly a strašáky strašit, jde o hodně a já vám držím palce na sepjatých rukou, určitě demokracie zvítězí,“ apeloval na Slováky Halík.

  • 2.Korčoka podpořil i David Koller

    Na podporu Korčoka se vyjadřují i čeští umělci. Třeba hudebník David Koller, který nechyběl s manželkou na hradní projekci dokumentu o Václavu Havlovi, na níž zavítala i dosluhující slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ve své podpoře Korčoka přitom volil ještě ráznější slova, než Halík.

    Pellegriniho označil za „Ficova koně“. „Budu moc rád, když se mu povede v prezidentských volbách uspět. Bylo by bolavé, kdyby politika u našich slovenských bratrů a sester padla plně do Ficových rukou,“ vzkázal na facebook Koller.

  • 3.Cibulková a Végh volí Pellegriniho

    „Každý den, co si otevřu své sociální sítě, vidím, že nějaká známá osoba podporuje svého kandidáta na prezidenta, tak jsem si řekla, proč bych já vám nemohla říct svůj názor,“ uvedla na facebooku slovenská celebrita Dominika Cibulková, bývalá úspěšná tenistka.

    „Na mém profilu neuvidíte žádnou stylizovanou fotku s Peterem Pellegrinim, neuvidíte žádné hanlivé memečko na jeho protikandidáta,“ vzkázala Cibulková. „Můj kandidát je Peter Pellegrini, protože je mi lidsky velmi sympatický, a myslím si, že bude dobře reprezentovat tuto zemi,“ dodala vítězka Turnaje mistryň 2016.

    Podporu - byť poněkud svérázně - vyjádřil Pellegrinimu i MMA bojovník Atilla Végh, přemožitel Karlose Vémoly. Ve videu na instagramu vystoupil v kulatých brýlích, parodujících Korčokovu vizáž.

    „V sobotu se volí v naší zemi, kdo bude největší kapr, ale v těchto brýlích nevidím nic, nejen naši budoucnost,“ vzkazoval Végh.

  • 4.Moravcová podpořila Korčoka

    Na podporu Korčoka pro změnu vystoupila Martina Moravcová, bývalá reprezentační plavkyně a stříbrná medailistka z OH v Sydney 2000.

    „Mojí volbou na post prezidenta Slovenska je Ivan Korčok,“ uvedla Moravcová. „Je pro mě nezávislý kandidát, je to kandidát, který má zkušenosti s reprezentací Slovenska na mezinárodním poli, když působil jako ministr zahraničních věcí a dlouhé roky i jako velvyslanec Slovenska v zahraničí. Ivan Korčok je člověk, který má rád sport, často je ho možné vídat na kole či chodit do kopců. Ivan Korčok je člověk, který má rodinu, má rodinné zázemí a zná problémy rodinného života na Slovensku,“ říká na videu Moravcová.

    Korčok je bývalý velvyslanec v USA i Německu a na rozdíl od nezadaného Pellegriniho, u nějž se spekulovalo i o jeho orientaci, vystupuje na veřejnosti s manželkou Soňou po boku a mají spolu syny Viktora a Marka.

  • 5.Pellegrini ve flanetu a hon na hlasy Harabina

    Před 2. kolem voleb na sebe přitom útočí přímo i Korčok a Pellegrini. Podle experta Karola Lovaše z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky si nic nedarují, ale zatím má navrch Korčok. A to nejen díky podpoře známých tváří.

    „Zatím za kratší konec tahá Peter Pellegrini a tahá za něj právě proto, že se mu nepodařilo oslovit voliče napříč politickým spektrem. To se naopak podařilo Ivanovi Korčokovi, který oslovil voliče liberální i konzervativní. Svojí podporu mu vyjádřil arcibiskup Robert Bezák a nebo Tomáš Halík z České republiky. Na jeho stranu se postavilo i více osobnostní křesťanského života, v reklamních spotech pro někoho vystupují dokonce římskokatoličtí kněží, kteří mluví o tom, že ho budou volit,“ uvedl pro ČT Lovaš.

    „Peteru Pellegrinimu tak zůstává tábor voličů Štefana Harabina, voličů antisystému. Otázkou je, nakolik se dostaví během voleb k volebním urnám, nakolik je to druhé kolo voleb bude motivovat,“ upozornil expert.

    Pellegrini vedle toho o Velikonocích vytáhl v kampani symbol, známý z prezidentské kampaně v Česku - flanelovou košili alá Petr Pavel. Pomůže mu obdobně u voličů?

  • 6.Uškodí válečné téma?

    Zatímco Korčok v prvním kole dostal 42,51 % hlasů, Pellegrini 37,02 procent. Ve hře je však nyní i 11,73 procent hlasů voličů, které obdržel Štefan Harabin.

    Někdejší ministr spravedlnosti v první Ficově vládě a expředseda nejvyššího soudu byl považovaný za proruského kandidáta. Během kampaně si Harabin ostře rýpl i do Česka slovy z jednoho ze setkání s voliči 12. března: „Moje první cesta by vedla do Ruska, pokud bych vyhrál volby, protože nepojedu do Česka, k podporovatelům hitlerovců a fašistů. Nejel bych tam z lásky k Rusům, i když mám mimořádně pozitivní vztah k Rusům, ale jel bych z lásky ke Slovákům normalizovat vztahy s Ruskem.“

    Pellegrini však oproti tomu tvrdí, že Rusko je agresor na Ukrajině. Přesto témata bezpečnosti a války na Ukrajině aktuálně kampani dominují.

    „Jsou to témata, která prezentuje především Peter Pellegrini. Obávám se, že toto téma se mu může nakonec stát osudným a že mu může prohrát volby podobně, jako prohrálo volby v České republice Andreji Babišovi. S válkou je to v uvozovkách tak trochu jako s rakovinou, všichni se jí bojí, ale málokdo chce o ní tolik mluvit, jak toto téma do veřejného prostoru dostává Peter Pellegrini. Rozumím tomu, že se tímto tématem snaží oslovit především voliče antisystému, ale je otázka, zda jich k volbám přijde tolik, aby to Peteru Pellegrinimu mohlo stačit,“ upozornil ve vysílání ČT Lovaš.

    Video  Pellegrini: Rusko je agresor! Česko bylo, je a bude naším nejbližším partnerem  - Facebook - P. Pellegrini
    Video se připravuje ...

  • 7.Nevyvažoval by jako Čaputová

    Podle politologa Grigorije Mesežnikova by se sice i v případě vítězství snažil Pellegrini vztahy s Českem do jisté míry přece jen urovnávat, i když aktuálně panují neshody mezi vládami Petra Fialy (ODS) a Roberta Fica (Směr-SD), jehož koaličním partnerem šéf Hlas-SD Pellegrini momentálně je. Ani tyto vztahy by však Pellegrini nevyvažoval tak, jak se o to nyní snaží dosluhující prezidentka Čaputová.

    „Nikdo na Slovensku nemá zájem zhoršovat česko-slovenské vztahy. Ale zhoršily se kvůli politice Roberta Fica ve vztahu k našim spojencům, k NATO, EU a válce na Ukrajině. Tuto politiku Peter Pellegrini doteď podporoval a jako prezident by postupoval jako doposud. Pokud bude Fico pokračovat ve svých aktivitách, tak se naše vztahy minimálně nezlepší. Peter Pellegrini by jako prezident ty vztahy nevyvažoval tak jako momentálně Zuzana Čaputová. Byl by součástí tohoto mechanismu, a i když by deklaroval zájem o dobré československé vztahy, tak původce těch problémů Robert Fico bude nadále sedět na Úřadě vlády,“ řekl Blesku Mesežnikov.

  • 8.Problém soukromého letadla

    Podle expertů proti sobě vystupují Korčok a Pellegrini před 2. kolem poměrně ostře.

    „Pellegrinimu se podařilo v uvozovkách střelit si pořádnou ránu do nohy, když se na předvolební mítink na východním Slovensku vydal soukromým letadlem. On jako sociální demokrat, který letěl soukromým letadlem, v porovnání s Ivanem Korčokem, který za voliči jezdí buď autem, nebo vlakem obráží Slovensko. To je rozdíl, který samozřejmě Ivan Korčok velmi umně dokáže využít a mluví o Peterovi Pellegrinim jako o představiteli papalášství,“ upozornil v ČT Lovaš.

    „Peter Pellegrini má v tomto svou úlohu těžší, protože kandiduje z pozice předsedy Národní rady a využívá jisté benefity, které s touto funkcí souvisí,“ dodal.

    Video  Ivan Korčok mezi Slováky i při skialpinismu: Ukázal záběry z kampaně  - Facebook - I. Korčok
    Video se připravuje ...

  • 9.Pellegrini vrací úder

    V úterý Pellegrini vystoupil na tiskovce o prohlášení o stabilitě a budoucnosti jeho strany Hlas-SD.

    Připomněl přitom i to, že Korčok byl ministrem zahraničí ve vládě někdejšího premiéra Igora Matoviče (OĽaNo). „Denodenní politické konflikty, chudnutí lidí, extrémní zdražování, šíření zla a nenávisti. To opravdu chceme, aby se nám toto všechno vrátilo? Jsem přesvědčený, že nikdo na Slovensku si už tuhle hrůzu nepřeje, zvolme si prezidenta, který nebude této hrůze rozprostírat červený koberec k jejímu pompéznímu návratu,“ varoval a mluvil o třech letech hrůzovlády.

    Video  Korčok a Pellegrini na výšlapech s podporovateli: Vzkazy z výšin ve finále kampaně  - Facebook - I. Korčok, P. Pellegrini
    Video se připravuje ...

  • 10.Zeman přál Pellegrinimu

    Byl to právě Pellegrini, kdo v roli předsedy Národní rady Slovenska vyrazil do Česka na návštěvu coby na první adresu. Zůstává otázkou, zda by stejný postup - do jisté míry tradiční - volil i coby případný prezident.

    Pellegrini Prahu navštívil 30. listopadu 2023. „Slova o výjimečných vztazích mezi Čechy a Slováky nejsou pouze klišé, ale jsou každodenní realitou. Tyto návštěvy jsou nejen symbolické, ale jsou zároveň i praktické,“ říkal tehdy. 

    Znovu pak do Prahy přicestoval 20. února, kdy se však sešel rovněž s Milošem Zemanem v jeho exprezidentské kanceláři na Praze 6.

    A zatímco Korčoka otevřeně podporuje mj. Tomáš Halík, Miloš Zeman Pellegrinimu „daroval“ i video, kde mu svou jednoznačnou podporu vyslovuje také.

    „Milý Petře Pellegrini, chtěl bych vás pozdravit z ČR na Slovensko a chtěl bych vám ze srdce popřát co největší úspěch a nakonec vítězství v blížících se slovenských prezidentských volbách. Já jsem bývalý předseda sociální demokracie v ČR a my sociální demokraté vyznáváme hodnoty solidarity, mezilidského přátelství a vzájemnosti. Podporujeme v případě Slovenska dolních 5 milionů občanů oproti několika stům tisícům těch rádoby vyvolených a rádoby elity,“ uvedl Zeman ve videu.

    Video  Slovenské prezidentské volby: Zeman fandí Pellegrinimu a natočil mu videovzkaz  - Facebook - P. Pellegrini
    Video se připravuje ...

  • 11.Babiš jako Zeman...

    V pořadu Blesku Hráči nyní komentovala prezidentské volby na Slovensku i šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

    „Pana Korčoka neznám, jen z televize, pana Pellegriniho znám osobně, protože byl premiérem, když jsme vládli. Na několika schůzkách jsem i Andreje Babiše doprovázela jako ministryně financí. Měla jsem z něho vždycky pocit, že to je vřelý, otevřený člověk, který je kompetentní a na svém místě. Ale vůbec nemám ambici do toho Slovákům mluvit. My jejich volbu musíme respektovat, ať jde o premiéra nebo prezidenta,“ uvedla exministryně financí.

    Nijak překvapivě však Pellegriniho podpořil šéf ANO Andrej Babiš. Stejně jako Zeman natočil na jeho podporu video, ve kterém vyzývá Slovenky a Slováky, aby Pellegriniho volili.

    Video  Pellegriniho podpořil i Andrej Babiš: Znám ho a vím, že se nebojí hájit slovenské národní zájmy  - Facebook - A. Babiš
    Video se připravuje ...

Josef Matoušek ( 4. dubna 2024 16:03 )

Halík, krycím jménem "Kazatel", by se měl do nekonečna modlit za hříchy, kterých se v životě dopustil a ne dávat rady Slovákům, kteří je nepotřebují. Halíkova dcera Jourová by měla následovat svého tátu za to, co provedla Slovensku jako komisařka EU. Opravdu povedená dvojka.

Lomikel ( 4. dubna 2024 09:46 )

Á pekelný agent Halík, krycím jménem "Kazatel", jehož řídícím důstojníkem je jistý major Belzebub promluvil.
Tak pokud si Slováci zvolí prezidenta podle pokynů agenta Halíka, tak to bude v pekle radosti, čerti uspořádají mejdan, nebo snad Majdan.
Ave Satanas... 😁

roxin ( 3. dubna 2024 14:05 )

a důvod?

roxin ( 3. dubna 2024 13:41 )

Ale kdepak tenkrát ještě na nás usáci neměli, to až jak byla zvolena ta prozápadní fialová a když jim vlezla do zadku až potom se odhodlali a nastrčili kovaného komouše!

6vox6 ( 3. dubna 2024 13:38 )

Trochu mi v té košili připadá jako Kramný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa