Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fico vstoupil do druhého kola: Ostrý výpad proti Korčokovi! Válečný štváč, tepe kandidáta

Autor: man - 
27. března 2024
09:14

Doposud se premiér Robert Fico (SMĚR-SD) držel během prezidentské kampaně na Slovensku spíše v pozadí. Šéfa koaliční strany Hlas a jednoho ze dvou postupujících kandidátů na hlavu státu Petera Pelegriniho nepřišel podpořit ani do volebního štábu. Teď ale zveřejnil video, kde nenechal nit suchou na jeho soupeři Ivanu Korčokovi.

Právě Korčok vyhrál těsně o víkendu první kolo prezidentských voleb s výsledkem 42,5 procent, druhý skončil Pellegrini s 37 procenty. „Voliči Směru, můžete mít na Petera Pellegriniho různé názory, ale víme o něm, že nás na rozdíl od Korčoka nebude tahat do války,“ napsal Fico hned do popisku svého videa, které přidal v úterý na sociální síť. V úvodu se pak začal strefovat do Korčokovy podpory NATO a bombardování Bělehradu.

Spor o minulost

„Pan Korčok tehdy věrně sloužil Dzurindovi (slovenský premiér v 1998 až 2006 – pozn. redakce), jak potom sloužil všem premiérům, až svou politickou kariéru ukončil službou Matovičovi. Nebudu připomínat ani to, že dnes pan Dzurinda stojí pevně u Korčoka a kontroluje, do jaké míry je pan Korčok připravený sloužit cizím zájmům,“ řekl Fico. A připomněl jeden z Korčokových rozhovorů, ve kterém řekl, že povolení přeletu letadel NATO v roce 1999 nad slovenským územím bylo správným krokem.

„Všichni okolo pana Dzurindy včetně pana Korčoka věděli, co dělají a na čem se podílejí, ale bylo jim to jedno, že zemřou tisíce civilistů. Jen proto, že chtěli vstoupit do NATO,“ pokračuje ve svém videu Fico a zmiňuje civilní oběti, které tehdejší bombardování přineslo. Přitom tehdejším motivem k útoku byla snaha přinutit jugoslávskou vládu vedenou Slobodanem Miloševičem k ukončení vyhánění, vraždění a provádění dalších násilných akcí vůči albánskému obyvatelstvu Kosova. Jednou z posledních kapek byl i Srby zpochybňovaný masakr v Račaku.

Ficova podpora

Fico na konec svého proslovu sdělil, že jeho strana sice nemá svého prezidentského kandidáta, jasně ale podpoří svého koaličního partnera Petera Pellegriniho. Stejně tak má podporu u dalšího vládního koaličního partnera – Slovenské národní strany (SNS). „SNS s druhým kolem prezidentských voleb jasně deklaruje, že plně podpoří Petera Pellegriniho. Ivan Korčok je zástupce opozice. Peter Pellegrini má šanci být prezidentem koalice,“ řekla pro deník Sme mluvčí SNS Zuzana Škopcová.

Pikantní je, že právě předseda SNS Andrej Danko také kandidoval v letošních prezidentských volbách. Nakonec se však své kandidatury vzdal ve prospěch bývalého předsedy slovenského Nejvyššího soudu Štefana Harabina. Ten ale nakonec skončil až třetí s 11,7 procenty hlasů.

Útok na spojence?

Korčok se k novému videu Fica ještě nevyjádřil. Nicméně už v minulosti ho silně kritizoval, třeba za to, že pošlapává základní zájmy Slovenska v zahraniční politice a útočí na spojence. „Bývalí ministři zahraničních věcí mně volají a ptají se, co se děje a jak je možné, že už neumí rozlišit, co říká ruská propaganda a co vláda Slovenské republiky. V diplomacii mají slova obrovskou váhu, to není jak na předvolebních mítincích, kde tato část slovenské politiky vzbuzuje vášně,“ řekl před měsícem Korčok.

„Tahle rétorika, to nejsou jen slova do vzduchu. To si myslí jen někdo takový jako Peter Pellegrini, který nejdřív řekne, že ani neuvažuje, že by kandidoval na prezidenta, a za dva měsíce už jím chce být, neboť si myslí, že slova nemají žádnou váhu. Naši partneři mi ale volají zděšeni z toho, co se děje na Slovensku,“ dodal Korčok.

Video  Ivan Korčok mezi Slováky i při skialpinismu: Ukázal záběry z kampaně  - Facebook - I. Korčok
Video se připravuje ...

 

lucka čermáková ( 5. dubna 2024 03:15 )

Asi bychom se měli starat o své. Taky nemáme žádné elity. Ať si každý volí koho chce

pindal ( 1. dubna 2024 20:33 )

Soudruh není žádná nadávka.Je to jenom souběžný druh Korčaka.Soudruzi působí ve všech směrech,to neznamená komunista.Jsou to prostě soudruzi.

pindal ( 1. dubna 2024 19:59 )

Rada z Čech ,pro Slováky.Korčoka nebrat,je můj názor.A jestli soudruzi Korčoka jsou zděšení,taky dobře,musí se učit. 😃

pindal ( 1. dubna 2024 19:43 )

Může i jeho odpůrce,ale zase debil. 😨

pindal ( 1. dubna 2024 19:41 )

Představit si Fica,jako vraha,nebo objednavatele vraždy,si může jen 100% debil. 😨

Zobrazit celou diskusi