Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Expert o prezidentském souboji na Slovensku: Prohra by snížila Pellegriniho autoritu

Autor: amb - 
2. dubna 2024
05:00

Politolog a odborník na Slovensko Grigorij Mesežnikov zhodnotil, jaká by byla jeho země v případě vítězství Ivana Korčoka nebo Petera Pellegriniho. První z nich by se podle něj snažil zabránit tomu nejhoršímu. Pellegrini by byl naopak loajální k Ficovi. „Jako prezident by ty vztahy nevyvažoval tak jako momentálně Zuzana Čaputová,“ řekl Blesku. 

Co by pro Roberta Fica znamenalo, kdyby Peter Pellegrini prezidentské volby nevyhrál?

Slovensko by se dál vyvíjelo tak, jak momentálně vidíme. Vládní koalice by pokračovala ve svých dosavadních snahách s účastí Petera Pellegriniho jako předsedy parlamentu, ale mělo by trochu nezávislého prezidenta, který by navázal na Zuzanu Čaputovou a před ní na Andreje Kisku. Byla by to taková kohabitace vedle národně-populistické vlády s problematickou politikou v oblasti právního státu, médií a zahraniční politiky.

Prezident by se snažil využitím svých pravomocí bránit demokracii a zabraňovat tomu nejhoršímu. Předpokládám, že jako nejvyšší státní představitel by v zahraniční politice zdůrazňoval ten proatlantický postoj. Kdyby docházelo k nějakým nevhodným postupům vládní koalice při schvalování legislativy, tak by uplatňoval svoje práva veta a právo obrátit se na Ústavní soud v případě podezření o neústavnosti zákonů.

Pellegrini už se na kandidaturu na prezidenta připravoval od podzimních parlamentních voleb. Co by pro něj znamenala prohra?

Snížila by jeho autoritu v tom vládním prostředí. Byl by neúspěšným politikem, prohra vždy člověka bolí. Robert Fico, když prohrál prezidentské volby, tak se sice otřásl a pokračoval dál. Ale to je trochu jiná situace, protože Peter Pellegrini je loajální vůči Ficovi a myslím si, že bude důležité potom, jak prohrál, že jako se vyskládají další vztahy. Jestli bude pro Fica dostatečně důležitý, když prohraje, což samozřejmě bude mrzet i Fica. Ale nedokážu to teď posoudit. Navíc co bude s jeho stranou? Mluvilo se o tom, že pokud bude zvolen, tak to bude pro jeho stranu problém, protože by musel vystoupit.

Co by Pellegriniho výhra znamenala pro vztahy s Českem? Zuzana Čaputová je teď takovým můstkem mezi Slovenskem a Českem navzdory přerušeným mezivládním konzultacím…

Nikdo na Slovensku nemá zájem zhoršovat česko-slovenské vztahy. Ale zhoršily se kvůli politice Roberta Fica ve vztahu k našim spojencům, k NATO, EU a válce na Ukrajině. Tuto politiku Peter Pellegrini doteď podporoval a jako prezident by postupoval jako doposud. Pokud bude Fico pokračovat ve svých aktivitách, tak se naše vztahy minimálně nezlepší. Peter Pellegrini by jako prezident ty vztahy nevyvažoval tak jako momentálně Zuzana Čaputová. Byl by součástí tohoto mechanismu, a i když by deklaroval zájem o dobré československé vztahy, tak původce těch problémů Robert Fico bude nadále sedět na Úřadě vlády.

Co případná Korčokova výhra nebo prohra bude znamenat pro slovenskou opozici?

V těchto volbách ho sice opozice podporuje, ale není členem ani jedné strany. Morálně samozřejmě opozici posílí, pokud by jejím přičiněním seděla v prezidentském paláci osoba, která by postupovala v souladu s Ústavou a byla by zastáncem prozápadní orientace. Mimochodem ve všech strategických dokumentech schválených slovenským parlamentem je naše zahraničněpolitická orientace prozápadní. Korčokova prohra by opozici nepotěšila, ale nemělo by ji to automaticky oslabit.

Když nebude zvolený Pellegrini, zůstane lídrem své strany, ale s částečně pošramocenou pověstí v tom smyslu, že prohrál. Zbývajícím stranám, které ho podpořily, nic nehrozí. Pokud by se stal Pellegrini stranickým prezidentem ve prospěch Směru, tak to ale samozřejmě lepší podmínky pro opozici nevytváří.

Můžeme opravdu čekat, že bude pan Pellegrini v případě, že by byl prezidentem, opravdu podržtaška, nebo by třeba aspoň v něčem se vymezil.

Já se nedomnívám, že se v něčem vymezí, podle mě by byl lojální vůči Robertu Ficovi. Samozřejmě vystoupí ze strany a bude tvrdit, že není ani opoziční, ani provládní prezident. Ale uvidíme, jestli bude například vetovat zákony a obracet se na Ústavní soud. Myslím si, že ne. Očekávám, že bude neformální součástí toho politického establishmentu, který momentálně v podobě této exekutivní koalice vládne.

Video  Čaputová přijela do Prahy kvůli Pavlovi a Havlovi. Český prezident: Všichni chceme mír na Ukrajině  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ludmila Micikova ( 5. dubna 2024 06:51 )

Snížení autority při neuspechu p. Pellegrini je možné, ale p. Korcok bude muset udělat obrat o 180',mladi bratislavsti liberálové nepujdou do zakopu na Ukrajinu. Do téchto konců to má trend, pokud nezačnou zásadní jedna o primeri. Bylo by to na odstoupení noveho prezidenta, premiér Fico je silná personá.

svetlana62 ( 4. dubna 2024 22:02 )

😂😂😂

svetlana62 ( 4. dubna 2024 22:00 )

...něco mi evokuje věta "byl by podrztaska Fica"...

w.mojko ( 3. dubna 2024 17:49 )

Cyrilko, Cyrilko...prebuď sa z tvojej zahmlenej liberálnej eufórie a zapoj rozum (ak ho ešte nemáš úplne vymytý)

w.mojko ( 3. dubna 2024 17:47 )

👎 😁 😁 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa