Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

TOP momenty prezidentské volby na Slovensku: Spor o Ukrajinu, boj o Maďary a Korčokova nezvládnutá prohra

  • Autor: vja,ČTK - 
    8. 4. 2024
    05:00

    Novým prezidentem Slovenské republiky se nakonec s neočekávaným náskokem stal Peter Pellegrini. Hlavním tématem před druhým kolem voleb se stala podpora Ukrajiny, přičemž mnozí kritici vyčítali zejména Pellegriniho kampani šíření strachu. Poprat se kandidáti museli i o hlasy maďarské menšiny či Slováků s trvalým bydlištěm v zahraničí. A zvládl neúspěšný uchazeč o post hlavy státu Ivan Korčok svou prohru?

  • 1.Spory o Ukrajinu

    Důležitým tématem, které bylo s blížícím se druhým kolem voleb stále častěji omíláno, se stala válka na Ukrajině. V kampani nyní nově zvolený prezident Peter Pellegrini a jeho kolegové ze strany Hlas-sociální demokracie označovali druhého finalistu prezidentské volby Ivana Korčoka jako možného prezidenta konfliktu a války. Tvrdili, že by mohl vyslat vojáky bojovat na Ukrajinu, která se brání ruské ozbrojené invazi. O českém prezidentovi Petru Pavlovi pak Pellegrini v jedné z debat řekl, že jako generál by „rád bojoval“.

    „Jde nám o zastavení palby, protože i teď během této debaty se na Ukrajině zabíjejí vojáci. Musíme zastavit palbu a pak jednat. Třeba to bude trvat rok, dva, osm let, deset let,“ uvedl Pellegrini v rozhlasové debatě na RTVS.

    Mír může být zítra, ale musí ho chtít agresor. Hranice se nesmí přepisovat,“ řekl ve stejné debatě Korčok s tím, že podpora napadeného státu je jasně v zájmu Slovenska. 

    Kritizován byl Pellegrini i za šíření strachu v kampani. Na jednom z jeho billboardů stálo například „Slovensko nepošle na Ukrajinu žádného vojáka“. Poslat slovenskou armádu na Ukrajinu přitom není v prezidentských kompetencích.

    Peter Pellegrini ve svém štábu (6.4.2024) Peter Pellegrini ve svém štábu (6.4.2024) | ČTK / Šálek Václav

  • 2.Boj o maďarskou menšinu

    Jednou z rozhodujících veličin, která mohla rozhodnout o vítězi voleb, byla i podpora maďarské menšiny. Zástupce početné maďarské menšiny na Slovensku a neúspěšný prezidentský kandidát Krisztián Forró nakonec před rozhodujícím druhým kolem volby nové hlavy slovenského státu podpořil předsedu parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Petera Pellegriniho.

    Forró, který je předsedou neparlamentní strany Magyar Szövetség - Maďarská aliance, v prvním kole prezidentských voleb získal 2,90 procenta hlasů, když ho volilo 65.500 lidí. Jeho výsledek byl ale výrazně nižší, než je zastoupení Maďarů ve slovenské populaci. Těch by podle údajů z roku 2021 mělo být asi 7,75 %.

    K volbě Korčoka vyzývala maďarskou menšinu na Slovensku například populární herečka Vica Kerekes. Ve štábu Ivana Korčoka však vyjádřila určitou míru nejistoty, když uvedla, že stěží může přesně říci, zda se jeho kampaní podařilo oslovit dostatek maďarských voličů a zda nebylo „pozdě“. „Je však důležité, že jsme se ozvali, protože jsme také občany Slovenské republiky, i když jsme národnostní menšinou,“ doplnila.

    Štáb Ivana Korčoka: Vica Kerekes (6.4.2024) Štáb Ivana Korčoka: Vica Kerekes (6.4.2024) | Profimedia.cz

  • 3.Komplikace ve volebních místnostech

    Žádné volby se neobejdou bez drobnějších komplikací přímo ve volebních místnostech. Během druhého kola prezidentské volby například došlo k případu, kdy členka místní volební komise na jihu Slovenska hlasovala i za svou dceru. Navzdory tomu byly výsledky z této volební místnosti započítány do celostátního hlasování. 

    Incident, ke kterému byla přivolána policejní hlídka, se stal ve městě Kolárovo. Podle šéfa státní volební komise Eduarda Burdy je případ třeba vyšetřit, nemyslí si ale, že členka volební komise spáchala trestný čin. Spíše by její konání mohlo být přestupkem.

    K dalšímu incidentu došlo v obci Sľažany. Předsedkyně volební komise telefonicky oznámila, že 56letý člen volební komise měl na sobě tričko s nevhodným nápisem, přičemž by mohlo jít o porušení pravidla volebního moratoria. Žádné porušení se však nepotvrdilo. 

    I tentokrát se stalo, že jeden člen volební komise byl pod vlivem alkoholu, což bylo vyřešeno jeho promptním nahrazením. Celkově se moratorium prodloužilo o pět minut do 22:05. Důvodem bylo pozdější otevření dvou volebních místností.

    Video  Vítěz voleb Pellegrini: Špinavosti a intriky mě nezlomily! Fico si rýpl do Korčoka  - Facebook - P. Pellegrini, Foto - ČTK/Václav Šálek
    Video se připravuje ...

  • 4.Speciální vlak i volba na letišti

    Volit měli možnost i Slováci s trvalým pobytem v zahraničí. Dostavit se mohli do kterékoliv volební místnosti, přičemž jim stačilo prokázat se pasem. Ti, kteří mají trvalé bydliště na Slovensku, ale nemohli se do místa svého bydliště dostavit, si mohli zařídit voličský průkaz a následně odvolit v kterékoliv z volebních místností.

    Z Prahy byl den před volbami dokonce vypraven speciální volební vlak, kterým se mohli zájemci o prezidentské volby zadarmo svézt na Slovensko. Jedním z míst, kde lidé v sobotu volili prezidenta, bylo i košické letiště. Stalo se tak na základě žádosti některých cestujících, kteří letěli do zahraničí brzkým ranním letem a volbu by jinak nestihli.

    Vysoký zájem voličů hlásila tradičně obec Kúty, přes kterou vede řada železničních spojů z Česka. Před volební místností se již od rána tvořily dlouhé fronty.

    Z Prahy byl v pátek vypraven volební vlak, který zdarma doveze Slováky žijíci v Česku na Slovensko k prezidentským volbám (5.4.2024) Z Prahy byl v pátek vypraven volební vlak, který zdarma doveze Slováky žijíci v Česku na Slovensko k prezidentským volbám (5.4.2024) | ČTK / Holubová Dorota

  • 5.Nezvládnutá prohra Korčoka?

    Kariérní diplomat Ivan Korčok přiznal porážku v sobotním rozhodujícím kole přímé volby prezidenta Slovenska. Novou hlavou státu tak bude nynější šéf sněmovny a předseda vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini, kterému Korčok blahopřál k vítězství. Současně ho ale kritizoval, že měl netransparentní kampaň, a silně se vymezil vůči svým kritikům, kteří ho označovali za kandidáta války.

    „Jsem upřímně zklamán, rozčarován. Nejsem zlomen. Výsledek je třeba přijmout a respektuji ho,“ řekl Korčok. Prezidentské volby na Slovensku podle něj ukázaly, že je lze vyhrát i s netransparentní kampaní a také šířením nenávisti. O Korčokovi zase Pellegrini a někteří další politici vládní koalice tvrdili, že by byl prezidentem války. „Toto vám nezapomenu,“ řekl Korčok, když přiznal svou volební porážku.

    „Byl to emocionální výkřik zklamaného člověka, který měl po 1. kole dojem, že má naděje na vítězství. Minimálně měl být připravený i na tu verzi, že neuspěje. Taková přehnaně emocionální reakce byla zbytečná,“ uvedl pro Pluska.sk politolog Miroslav Řádek, podle kterého neúspěšný kandidát svou prohru nezvládl.

    Video  Korčok po prohře s Pellegrinim: Tohle vám nikdy nezapomenu! Rozhodl strach  - Facebook - I. Korčok; Foto - ČTK/Ondřej Deml
    Video se připravuje ...

annar annar ( 8. dubna 2024 22:18 )

Brunclík je ukrajinka!!!

annar annar ( 8. dubna 2024 22:17 )

👍👍👍

Kamyl ( 8. dubna 2024 22:05 )

👍 👍 👍 amerlock: 👍 👍 👍 45-50 miliard o tom se nemluví

Uživatel_5701369 ( 8. dubna 2024 21:49 )

To je brekotu http­s://1i­q.cz­/img/W­kh5A/7­uXeM­.jpg

amerlock ( 8. dubna 2024 20:52 )

A ty už Sernato! 😕

Zobrazit celou diskusi