Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Bývalá premiérka Radičová v Blesku: Jaké bude Slovensko po Čaputové?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
9. dubna 2024
05:00

Pomyslné klíče od Grasalkovičova paláce předá v půlce června současná hlava státu Zuzana Čaputová zvolenému prezidentovi Peteru Pellegrinimu. Slovenská společnost je roztříštěná a mezi lidmi převládá touha „po vládě pevné ruky“. V Epicentru Blesk Zpráv o tom hovořila bývalá předsedkyně slovenské vlády a někdejší kandidátka na prezidentku, socioložka Iveta Radičová. Vysvětlila také, proč na budoucnost Slovenska hledí s obavami.

Radičová zdůraznila složitou politickou atmosféru, která provázela Zuzana Čaputová během jejího mandátu: „Paní prezidentka musela jmenovat pět vlád. To nezažil žádný z jejích předchůdců, bylo to takové bouřlivé období, navíc ta politická nestabilita.“ Podle Radičové opozice zašla za pravidla slušného chování: „Prezidentka Čaputová byla označena za americkou agentku, Sorosovu agentku...to už bylo dost nechutné, protože tady nejde o, nechám stranou, že je žena, o rovnost pohlaví, což samo o sobě je domněnka, která by neměla platit, ale tady už šlo o útok na instituci, na instituci prezidenta."

Radičová upozornila, že Čaputová neměla jen pozitivní přijetí v zahraničí, ale zejména důvěru občanů. „Připomínám, že po dlouhou dobu, téměř po většinu svého funkčního období, byla nejdůvěryhodnějším politikem na Slovensku," uvedla.

Na Slovensku podle někdejší premiérky a socioložky existuje silná tendence k autoritativní vládě. „Mezi občany na Slovensku je velmi silně zastoupen postoj a požadavek určitého typu autokratické vlády, tj. vlády pevné ruky," uvedla. „Platí známá teze, že vítěz bere vše. Je zde asi 40 % občanů, tvrdé jádro, které po takovém modelu demokracie volá a chce ho, které je po třiceti letech tak unavené z demokratů, že dává přednost jakémukoli klidu a stabilitě před jakoukoli vládou, která bude nestabilní a chaotická, a tento pocit byl zvýrazněn a znásoben nedávným obdobím,“ doplnila.

S odřenýma ušima, ale přežijeme

Na budoucnost Slovenska hledí „s obrovskými obavami o podobu demokracie na Slovensku. Jednoznačně zde vidím vznik prvků autokracie s nezanedbatelnou podporou, většiny občanů Slovenské republiky, ale zároveň je to výzva prodemokratickým silám, aby se nevzdávaly. Přežili jsme mečiarismus, přežijeme i tohle. Možná více s odřenýma ušima a trochu více nešťastní, ale přežijeme to,“ uvedl na závěr.

w.mojko ( 9. dubna 2024 18:20 )

ota prvni: už nechlasci, máš halucinácie... a choď sa popozerať na vaše niektoré osady...a na úroveň niektorých ľudí v nich.
Slovenské chotáre sú v drvivej väčšine s rekonštruovanými chalúpkami v pôvodnej architektúre, čo je kultúrne dedičstvo. Ak vieš, čo tie slová znamenajú.

w.mojko ( 9. dubna 2024 18:07 )

ivan ivan: domnievam sa, že u vás je tiež čo riešiť...moc ste nevyhrali...

w.mojko ( 9. dubna 2024 17:47 )

chudera...

milena chalupnikova ( 9. dubna 2024 17:01 )

😁 Vy ste sa očividne v mojom príspevku našiel... 😁

w.mojko ( 9. dubna 2024 16:43 )

Radičová bola rovnaký zradca Slovenska a rovnako neschopná ako Čaputová.. Slúžila zámoriu, zrádzala národ...Jediné, čo urobili, bolo zlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa