Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sociolog o volbách na Slovensku: Kdo nahradí Čaputovou? Atmosféra je hustá a přibývá strašení

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. února 2024
15:45
Autor: Pavlína Horáková - 
29. února 2024
14:30

Srážka se semaforem, nadávání do pipek či mešuge…napětí u sousedů stoupá, Slovensko si hledá novou hlavu státu. Současná prezidentka Zuzana Čaputová už na jaře loňského roku veřejnosti oznámila, že pro nedostatek sil opětovně kandidovat nebude a tak se o nejvyšší ústavní funkci 23. března v prvním kole utká 11 mužů. Nejen o slovenských prezidentských volbách v Epicentru Blesk Zpráv hovořil politický sociolog Dominik Želinský ze Slovenské akademie věd.

Slovensko podle jeho slov prochází obdobím intenzivního politického konfliktu, který má vliv na různé aspekty společnosti. Politický sociolog Dominik Želinský uvedl, že situace není jednoduchá a netýká se celého národa, ale především silných táborů.

„Na jedné straně příznivci současné vládní koalice a na druhé straně příznivci opozice, kteří jsou opravdu velmi radikalizovaní, jedná se o zpolitizované skupiny, které jsou ve velmi intenzivním sociálním konfliktu. To znamená, že atmosféra je, řečeno v kostce, docela hustá, je to jen vyhrocený politický konflikt, což zapříčiňuje intenzivní boj,“ uvedl v Epicentru odborník.

Jedním z klíčových prvků konfliktu je podle něj také vztah mezi vládou a médii: „Vláda skutečně výslovně definovala některá média jako nepřátelská a odmítá s nimi komunikovat.“

Želinský také zdůrazňuje, že tato situace ohrožuje nejen svobodu tisku, ale má i širší dopady na důvěru veřejnosti v politické instituce.

Příčinu současné situace vidí v politickém chaosu posledních tří let: „Ty tři roky byly nesmírně chaotické, krajně nepopulární a zároveň proti sobě stáli ve velmi dobře mobilizované a zkušené opozici Roberta Fica, který nakonec volby vyhrál.“ Podle Želinského se rozpadla důvěra v instituce jako je policie nebo soudnictví.

Želinský očekává ostrou předvolební kampaň. „Začalo to tento víkend návštěvou Roberta Fica v Paříži a celým projevem k druhému výročí ruské invaze na Ukrajinu,“ reagoval mimo jiné i na video, ve kterém Robert Fico hovořil například o „falešném démonizování prezidenta Putina“ nebo o tom, že jediným plánem EU je „podporovat vzájemné zabíjení Slovanů“.

Zataženi do války?

V ten moment už podle Želinského začíná „zuřivá kampaň, kdy se SMĚR, HLAS a SNS budou aktivně snažit vyvolat strach z toho, že Slovensko a slovenští vojáci budou hypoteticky poslán bojovat na Ukrajinu. Už teď to v tomto veřejném prostoru vypadá velmi ošklivě, jak se vyjadřují a dalším aspektem budou samozřejmě útoky na instituce“.

„Tomu již předcházely a budou následovat útoky na Ústavní soud,“ upozorňuje expert s tím, že cílem bude oslovit krajně pravicové voliče, kteří „hypoteticky zatím nemusí sympatizovat a nesympatizují s Peterem Pellegrinim jako osobností a zároveň oslovit voliče, kteří jsou trochu uprostřed a kteří si nejsou jisti a tak pro ně vytváří hrozbu, že nás Ivan Korčok zatáhne do války.“

Želinský varoval před další polarizací společnosti a před strategií vyvolávání strachu s cílem mobilizovat voliče: „Vytváří klíčový příběh, který jsme viděli, řekněme, před rokem v České republice, že chceme mír, ale nechceme válku, což vyvolává pocit strachu a ohrožení, že pokud přijdou liberálové jako Korčok, tak nás poženou do války.“  To je podle jeho slov jen strategie, jak zachránit Petera Pellegriniho v druhém kole.

Uživatel_5542819 ( 29. února 2024 17:31 )

Aká sloboda tlače ? Poviete jedno a média to úplne prekrútia ! Sloboda tlače nie je o povinnosti odpovedať bulvárnym médiám ...

krapotkin ( 29. února 2024 16:13 )

Teda, Dominiku, tvoje starosti a Onassisovy prachy bych chtěl mít.

Uživatel_5650027 ( 29. února 2024 16:01 )

Dělají konkurs dle diktátu západních zemí? "Ještě větší blbka,než jsme doufali?"

Tomáš Brunclík ( 29. února 2024 15:17 )

Takova uz nebude a pokud na jeji funkci nastoupi ta osoba, tak potes panbuh

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa