Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Slovenská expremiérka Radičová o vítězství Pellegriniho: Hned nám zasadil pár facek

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, hol, lig - 
8. dubna 2024
15:55

Slováci si vybrali a novou hlavou státu zvolili Petera Pellegriniho. Současný šéf vládní strany HLAS a předseda Národní rady Slovenské republiky usedne do Grasalkovičova paláce v půlce června. Co rozhodlo volby? V čem chyboval jeho oponent Ivan Korčok? A jaké bude Slovensko bez prezidentky Čaputové? Nejen na to v dnešním Epicentru. Pavlíny Horákové odpovídala bývalá slovenská premiérka, a někdejší kandidátka na prezidentku a socioložka Iveta Radičová.

Peter Pellegrini získal v rozhodujícím prezidentském duelu 53,12 setin procenta hlasů a zvítězil tak nad svým rivalem. „To je historicky nejmenší rozdíl ve druhém kole mezi kandidáty. Druhá věc, která je překvapivá a vnímám ji pozitivně, je vysoká účast v prezidentských volbách. Nyní se volební účast vyšplhala na více než 61 %. To je důležité, protože to posiluje legitimitu přímo voleného prezidenta, a co je ještě důležitější, povzbudilo to občany, aby opět uplatnili své základní právo být suverénní při rozhodování o budoucnosti státu a státnosti,“ uvedla Radičová v úvodu Epicentra a pokračovala v hodnocení.

Parlamentní volby v prezidentské verzi

Podle ní výsledek voleb ovlivnilo hned několik faktorů. Vysoká volební účast byl zcela jistě jeden z nich. Velkou roli sehrálo i to, že se prezidentské volby konaly jen chvíli po těch parlamentních. „Když se podíváte na strukturu voličů ve druhém kole a jejich počet, je v zásadě téměř totožná s voličskou základnou z parlamentních voleb, což vedlo k vytvoření vládní koalice. Takže jakoby se opakovaly, parlamentní volby, tentokrát v prezidentské verzi,“ zhodnotila Radičová, s tím že další faktor byly první kroky a základní kroky vládní koalice mezi ně patří až 35 vládních rozhodnutí.

Jasné známky nástupu mocenské politiky

„Ty zásadní, které se dějí a udály, je dobře známá novela zákona trestního, který je momentálně paní prezidentkou, podá k Ústavnímu soudu, kde trojkombinace promlčecích lhůt, trestů a výše škody dělala z tohoto zákona jednoznačně prokorupční zákon, další předložený zákon o zrušení veřejnoprávní Slovenské televize a náhrada za státní přímo politicky řízenou instituci. Otevřeně se útočí na Ústavní soud, na Soudní radu, na soudnictví a tak bych mohla pokračovat. A všechny tyto změny jsou jasné známky nástupu mocenské politiky se silnými prvky autokracie, které vyburcovaly druhou část společnosti vyznávající hodnoty klasické liberální demokracie, takže došlo k mobilizaci obou stran, která se projevila v těchto prezidentských volbách,“ dodala bývalá premiérka Slovenska.

20 let asymetrického vztahu

Podle Radičové Peter Pellegrini dosáhl svých funkcí a postů díky tomu, že ho do nich nominoval Robert Fico. „To je nepopiratelný fakt. V tomto ohledu. Byl to velmi asymetrický vztah. Poprvé šel pan Pellegrini skutečně sám do voleb v roce 2020, ale zase byl předtím premiérem z rozhodnutí pana Roberta Fica, nebylo to jeho osobní individuální rozhodnutí a v těchto volbách do nich dokonce vstupoval jako potenciální vítěz těchto voleb,“ uvedla Radičová a zhodnotila to, jaké další kroky podle ní teď bude nový slovenský prezident podnikat.

„Jmenuje šéfem SIS nominanta Roberta Fica Tibora Gašpara, což prezidentka Čaputová odmítla.  Bude rozhodovat o jménu nového člena Ústavního soudu a dovedu si živě představit, že to bude nominant vládní koalice. Koneckonců mají v parlamentu většinu a Peter Pellegrini ho neodmítne jmenovat. Velkou zkouškou bude, zda novelu trestního zákoníku, která je podána u Ústavního soudu, nový prezident stáhne. Bylo by to spíše gesto pouze vůči premiérovi Ficovi,“ uvedla Radičová.

Věta, která ukazuje, za kým bude stát

A jaký podle někdejší kandidátky na prezidentku bude ten nově zvolený? Iveta Radičová ho vidí téměř jasně, jako milého usměvavého muže, který odpovídá jednou větou, neubližuje ani nepovzbuzuje.

„Hned po svém zvolení vypustil agresivní prohlášení, ve kterých nám v opozici rovnou uštědřil pár facek, abychom si nemysleli, že to bude brát jen tak. Dokonce hovořil o tom, že deset let jsme měli v prezidentském paláci oportunistické centrum, které škodilo Slovensku, takže to byla věta z úst prezidenta, která jasně ukazuje, kde stojí, za čím bude stát a že je jasně předsedou současné vlády Slovenské republiky,“ uzavřela Radičová.

Video  Vítěz voleb Pellegrini: Špinavosti a intriky mě nezlomily! Fico si rýpl do Korčoka  - Facebook - P. Pellegrini, Foto - ČTK/Václav Šálek
Video se připravuje ...

Elena Krajciova ( 8. dubna 2024 23:38 )

Pani Radičová je tiež frustrovaná, že im to nevyšlo, ani nevie odpovedať na otázku redaktorky, prečo vyhral Pellegrini, či prehral Korčok - lebo bol chrapúň a klamár a do svojho IQ štábu vrátane hercov a pochlebovačov si pustil Matoviča 😃 😃 😃 😃 Liberálne komentáre sú všetky ako cez kopirák prázdne, nenávistné a štvavé, ich nevoličov označujú za lúzu. Neustálym omielaním a strašením socialnymi demo­krat­mi,os­pros­teli až taký veľký počet korčokovských Slovákov, ktorí asi načisto stratili zdravý sedliacky rozum....

Dorota Dorota ( 8. dubna 2024 23:33 )

Dorota Dorota ( 8. dubna 2024 23:28 )

Fakjunen ( 8. dubna 2024 22:36 )

jen víc takových loutek. Jen houstš! 👍
Dost bylo loutek Aspenu! 👎

kajenka52 ( 8. dubna 2024 22:33 )

No Vy ste ho vítali v Prahe hajlovaním a sľúbili ste mu vernosť prísahou hahahaha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa