Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Fiala v Blesku: Do Bílého domu vyrazí bez manželky. A co pochroumané vztahy se Slováky?

Aktualizováno -
4. dubna 2024
11:18
Autor: simao, jko - 
1. dubna 2024
05:00

Petr Fiala (ODS) dorazil ve čtvrtek do studia Blesku na další díl pořadu Ptám se, pane premiére. A řeč hned v jeho úvodu přišla mj. na chystanou cestu do Bílého domu, ale i na vztahy se Slovenskem a rozkol se slovenskou vládou Roberta Fica (Směr-SD). Fiala v Blesku prozradil, že dubnová schůzka s Bidenem je plánována jako pracovní, i proto by ho do Bílého domu neměla doprovodit manželka Jana. Na schůzku se však Fiala těší a zmínil, co chce s Bidenem probírat. Vedle toho Fiala ujišťuje, že se dál baví i se slovenským protějškem Ficem. Zrušené mezivládní konzultace označil za nadstandardní věc, pro kterou nyní nevidí prostor. Jednání se slovenskými partnery však probíhají dál a žádná hranice mezi Českem a Slovenskem zde nevzniká, ujišťuje Fiala.

„Je to určitě důležitá návštěva ve Spojených státech, která ukazuje blízkost vztahů obou našich zemí, a ta její důležitost je dána i mezinárodní situací a bezpečnostní situací v Evropě a kolem Evropy,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) k chystané návštěvě v USA, kam odlétá 14. dubna.

S prezidentem Bidenem má Fiala jednat 15. dubna. „Symbolická rovina je určitě i v tom, že jsme si nedávno připomínali s hrdostí 25 let našeho členství v Severoatlantické alianci, a je pěkné, že ta návštěva vyšla zrovna do tohoto období. A ta druhá rovina je konkrétní, kdy se budeme nepochybně bavit o bezpečnostní spolupráci, ale já chci, abychom také debatovali o ekonomické spolupráci, protože nejenom že řada amerických firem působí v ČR, ale už jsou také úspěšné české firmy, které investují ve Spojených státech, a je potřeba tomu všemu otevírat dveře,“ podotkl Fiala.

Video  Fiala v Blesku: Do Bílého domu vyrazí bez manželky. A co pochroumané vztahy se Slováky?  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Do Bílého domu bez manželky Jany

Podle Fialy je možné spolupracovat i v oblasti energetiky či kybernetické bezpečnosti. „Když mluvím o energetice, chceme samozřejmě spolupracovat se všemi, kteří rozvíjejí jadernou energetiku. Spojené státy patří v tomto směru k lídrům. Připravujeme tady memorandum o spolupráci v oblasti jaderné energetiky,“ pokračoval premiér ve studiu Blesku.

Do Bílého domu by přitom na rozdíl od šéfa ANO Andreje Babiše, kterého za Donaldem a Melanií Trumpovými doprovodila i manželka Monika, měl Fiala vyrazit bez své ženy Jany. „Je to v tuto chvíli tak, jak to bývá, jak je to asi správně koncipováno jako pracovní setkání, takže by to mělo být bez manželek,“ prozradil Fiala.

Fiala: Vztahy se Slováky jsou bratrské

Mezi vládou Petra Fialy a vládou Roberta Fica (Směr-SD) došlo přitom nedávno k rozmíšce. Česká strana odložila na neurčito mezivládní konzultace. Jarní zasedání obou vlád se neuskuteční.

„Slovenská vláda Roberta Fica od začátku říkala, že nebude Ukrajinu podporovat vojensky, to není věc, kvůli které bych se na někoho zlobil, to je rozhodnutí každé země. My jdeme jinou cestou. Vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem jsou výborné, bratrské, sesterské, jak chcete. Naše společnosti jsou propojeny mnohostrannými kontakty,“ upozornil Fiala.

„Já jsem přesvědčen, že vlády mají pro tady tu úzkou vazbu vytvářet dobré podmínky. Máme některá témata, kde opravdu máme společné zájmy a kde úzce spolupracujeme třeba i na evropské úrovni, například energetika,“ podotkl Fiala.

„Konzultace mezivládní, to je naprosto nadstandardní věc, kdy dvě vlády jednají dohromady, a my jsme ten krok udělali proto, že nechceme mlčky přihlížet k tomu, že slovenská vláda dělá kroky, které podle našeho názoru nepřispívají k posilování bezpečnosti Evropy, a náš krok není žádným zásahem do nějakého slovenského rozhodování a jejich samostatné politiky, ale je výrazem toho, že v tuto chvíli nevidíme prostor, abychom tento nadstandardní krok dělali,“ uvedl Fiala.

 S Ficem mluvíme, ujišťuje Fiala

Jaký má vztah s Robertem Ficem? „Jednáme se slovenskými partnery o všech konkrétních věcech a na všech úrovních, kde je to potřeba, žádná věc se nezastavuje,“ upozorňuje Fiala.

„Probíhá jednání mezi ministry, já se bavím s Robertem Ficem v Bruselu a jinde, o tohle vůbec nejde. Nikdo se nemusí bát, že bychom tady vytvářeli nějakou hranici mezi Českem a Slovenskem (...) Nehledejme v tom nějaké oslabení nebo ohrožení česko-slovenských vztahů. Ano, máme jiné názory, česká vláda a slovenská vláda, na možná nejzásadnější otázku dneška a to je bezpečnost Evropy a toho, jak ji dosáhnout ve vztahu k ruské agresi na Ukrajině,“ doplnil český premiér.

Jak vidí finále slovenských voleb?

Slovensko v sobotu ve 2. kole bude volit mezi expremiérem Peterem Pellegrinim (Hlas-SD) a exministrem zahraničí a bývalým velvyslancem Slovenska v USA či Německu Ivanem Korčokem.

„Nebudu zasahovat do vnitropolitických debat v jiné zemi, ale nepochybně pan Ivan Korčok jako zkušený diplomat vyjádřil opakovaně velmi silný zájem o prohlubování vztahů s Českou republikou, nevyjadřuje se kriticky k našim postojům,“ podotkl Fiala.

„Pro česko-slovenské vztahy by Ivan Korčok udělal hodně, na druhé straně ať už zvítězí kterýkoliv z kandidátů, nevěřím, že by měl v úmyslu ohrožovat jakkoliv česko-slovenské vztahy,“ dodal Fiala.

Eurovolby: Úspěch pro Fialu? Udržení počtu mandátů

Na předvolební kampaň se přitom chystá i Fiala. A to kvůli eurovolbám 2024, které proběhnou v Česku 7. a 8. června.

„My kampaň před evropskými volbami budeme zahajovat v pátek. Takže naše kampaň teprve začne. Já všechny zvu, aby se podívali na naše zahájení. Na sociálních sítích taková příležitost určitě bude zítra v 10 hodin. Koalice SPOLU kampaň zahájí, na kampaň je určitě ještě dost času,“ podotkl.

„Když bych sečetl ty mandáty, které máme dnes z těch minulých voleb, tak je to 8 mandátů. My určitě budeme považovat za úspěch, když tyto mandáty obhájíme. Upřímně řečeno: jako politolog vím, že toto je typ voleb, ve kterých obecně a v celé Evropě zpravidla nevyhrávají vládní strany,“ dodal Fiala.

lucka čermáková ( 5. dubna 2024 02:37 )

Putin se nám musí smát jak jsme blbí

Uživatel_5701369 ( 5. dubna 2024 00:15 )

Na obranu potřebuješ protivzdušnou obranu PVO a drony. Stíhačky jsou jen na efekt a do filmů...

Uživatel_5650027 ( 5. dubna 2024 00:02 )

JaNat👏👏👏 těším se,až se s Hoff , a dalšími jeho Nicky nebude NIKDO "chtít kamarádit a brát jeho bláboly a 🤮🐸🐸🐸 vážně a přestanou mu odpovídat jako VY!👏👏👏👍👍👍 Jsem 🍩🍩🍩 😆😂

Uživatel_5701369 ( 5. dubna 2024 00:02 )

Dva na S. Slizký se senilním. 🙂

Uživatel_5650027 ( 4. dubna 2024 23:36 )

Fijalova žena je finálně i původem z UA! Proč se za to Fiala stydí? Asi ho žádná obyvatelka z ČR nechtěla! Na svatební fotce oba vypadali jako hippies 😆 on již připlešatělý s s rádoby dlouhými vlasy 😂😁 a ona oblečena jako lesní panna!!! Éra Hippies
byla dávno PRYČ!! Bezva!!! Na území UA oslava s příbuznými a UA obřadem neproběhla? Zde i po roce 1989 její rodina mohla pouze po udělení víza svatby účastnit! A pochopitelně i naopak! Jak stále žvanil žvanil upocenej Ukrajina...tak, ať sebere celou svoji rodinu, včetně 3 VŠ dětí a požádají Zelenskyjho o azyl na UA dokud tam Zelí funguje! Možná Zelenskyjho někdo sejme!?!? Nikdy se nepříjde na to, kdo ho sejmul! A to se Fialenko zes*ese,anebo emigruje na Zelenskyjho ostrov a bude mu dělat pucfleka na čištění bot! 🫡😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa